CHP’li Ulaş Karasu, cemevlerini iktidara bağlayacak düzenleme üzerine konuştu. Karasu, “İktidar cemevlerini ibadethane değil, kültür evi olarak görüyor” dedi.

CHP’li Ulaş Karasu: Cemevlerini kültür evi olarak görüyorlar
Aleviler, cemevlerini iktidara bağlayacak düzenlemeyi protesto etmişti. (Fotoğrsf: MA)

HABER MERKEZİ

TBMM Genel Kurulu’nda cemevlerine yönelik konuşan CHP’li Karasu, “AKP’ye göre 35 aydının can verdiği Madımak Oteli kültür merkezi, Alevilerin ibadethanesi olan cemevleri de kültür mekânı oldu. Alevilerin temel hak ve eşit yurttaşlık talepleri gündeme geldiğinde AKP’liler, kültür damgasını yapıştırıp işten sıyrılmaya çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

Cemevlerinin imar planlarına dâhil edilmesi ile aydınlatma ve su giderlerinin karşılanması gibi düzenlemeler de içeren teklifin görüşmeleri sırasında söz alan CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, AKP’nin Aleviliği kültüre indirgemek istediğini belirterek şunları söyledi:

“Milyonlarca Alevi yurttaşımız, cemevlerini ibadethaneleri görüp ibadetlerini cemevlerinde yapıyor, lokmalarını cemevlerinde dağıtıyor, matemlerini cemevlerinde yaşıyor ama iktidar, milyonların ‘İbadethanemiz’ dediği cemevlerini ibadethane olarak görmüyor. Peki, ne olarak görüyor? Kültür evi. Siz şimdi, burada da Aleviliği kültürle bağdaştırıp bin yıldır bu topraklarda her türlü baskı ve zulme karşı inançlarını sürdüren Alevileri yok saymak istiyorsunuz.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 Temmuz 2020’de Levent Camii’nin açılışında yaptığı konuşmayı hatırlatan Karasu, “O gün Cumhurbaşkanı, ‘Biz, ülkemizdeki hâkim inanç grubu olan Müslümanların ve diğer dini inançlara mensup olanların da hakkını, hukukunu korumaya devam edeceğiz’ diyordu. Ama aynı Erdoğan, cemevine ‘cümbüş evi’ demiş; yetmemiş, Aleviliği seçim meydanlarında yuhalatmış” diye konuştu.