Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu, ‘1.4 milyar TL nereye harcandı?’ sorularını cevapsız bırakarak "kanuna göre işlem yapıldı" dedi.

CHP'li vekil kayıp 1.4 milyar TL'yi sordu, bakan 'kanun numarası' verdi


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, internetin yaygınlaştırılması amacıyla Evrensel Hizmet Fonu kapsamında toplanan 1.4 milyar TL'nin nereye harcandığını soran CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’e, "5369 sayılı Evrensel Hizmet Kanunu uyarınca işlem yapılmaktadır" cevabını verdi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, internet erişiminin yaygınlaştırılması amacıyla kurulan Evrensel Hizmet Fonu’nda 2019 yılı için 1.5 milyar TL toplandığını ve bunun yalnızca 76 milyon TL'sinin harcandığını belirterek, yaklaşık 1.4 milyar TL'sinin kayıp olduğunu iddia etmişti. Söz konusu fonun amacına uygun bir şekilde özellikle pandemi döneminde Milli Eğitim Bakanlığının ihtiyaçları için harcanması gerektiğinin altını çizen Emir, TBMM'ye sunduğu soru önergesiyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na kayıp 1.4 milyar TL'nin nereye harcandığını sordu.

Bakan Karaismailoğlu'ndan Emir'e gelen yanıtta soruların tamamı yanıtsız bırakılırken yalnızca "5369 sayılı Evrensel Hizmet Kanunu uyarınca işlem yapılmaktadır" ifadesine yer verildi.

"FON, ÖĞRENCİLER İÇİN KULLANILABİLİRDİ"

Bakanın yanıtını değerlendiren Emir, TBMM'nin Anayasa'dan aldığı denetim yetkisinin ihlal edildiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"2005 yılında Türk Telekom’un özelleştirilmesinin ardından köylerde, kırsal bölgelerde yaşayan yurttaşlara sunulacak internet ve elektronik haberleşme hizmetlerinde kamu yatırımlarının devam ettirilebilmesi amacıyla Evrensel Hizmet Fonu kurulmuştu. Bu kapsamda GSM operatörlerinin her yıl gelirlerinin bir kısmını aktardığı fon için farklı gelir kalemleri de oluşturuldu. 2005 yılından beri bu fonda biriken paranın 11 milyar TL’nin üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Son olarak geçtiğimiz yıl GSM operatörlerinden Evrensel Hizmet Gelirleri adı altında toplanan paranın miktarı 1 milyar 562 milyon 747 bin TL’yi buldu. Bu gelirin yalnızca 76 milyon 169 bin 457 TL’si harcanırken geriye kalan 1 milyar 486 milyon 577 bin TL’nin nereye harcandığı bilinmiyor ve hiçbir yerde izine rastlanmıyor. Hiç olmazsa pandemi döneminde internetten mahrum olan milyonlarca öğrenci için bu fonu kullanmayı düşünselerdi.”

BAKANLAR MECLİSE HESAP VEREMİYOR

Emir sözlerini şöyle noktaladı: “Ulaştırma Bakanı, TBMM'ye bu paranın nereye harcandığının hesabını vermeli. Ancak hesap veremiyor. Sadece Ulaştırma Bakanı değil, tüm bakanlar, özellikle kaynakların harcanması konusunda Meclis'e hesap veremez hale geldi. Anlaşılıyor ki, Ulaştırma Bakanı'nın da bu paradan haberi yok. Çünkü Hazine'nin tıpkı 15 Temmuz şehit yakınları için toplanan paralarda olduğu gibi, tıpkı Atatürk'ün vasiyet gelirlerinde olduğu gibi bu paraya da el koyduğunu biliyoruz. İktidar nerede birikmiş para bulsa, yandaş müteahhitlere aktarıyor. Kamu kaynaklarını yandaş müteahhitlerin kullanımına sunmak için elinden geleni yapıyor.”