CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü sebebiyle yaptığı yazılı açıklamada, Roman yurttaşların sorunlarına dikkat çekti. Kendisi de Roman olan Purçu, "Romanların yıllardır görünmeyen yalnızlığı var. Ne yazık ki derinleşen ekonomik krizden en çok etkilenen de Romanlardır. Bu vatandaşların sorunları dağ gibi yığılmışken; bu konuda Türkiye’nin daha çok yol kat etmesi gerekmektedir" dedi.

CHP’li vekil Purçu: Romanların yıllardır görünmeyen yalnızlığı var

HABER MERKEZİ

Türkiye’nin ilk Roman vekili olan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu “8 Nisan Dünya Romanlar Günü “vesilesiyle yazılı basın açıklamasında bulundu.

Yaptığı açıklamada yüz yıllardır ayrımcılıkla ve nefret söylemleri ile mücadele eden Roman yurttaşların 8 Nisan Dünya Romanlar Günü'nü kutlayan Purçu, Romanların sadece seçim dönemleri ve 8 Nisanlarda değil, her zaman anımsanması gerektiğini kaydetti.

"ROMANLARIN SORUNU DAĞ GİBİ"

CHP’li Purçu’nun yaptığı açıklamaları şöyle:

“Türkiye’de yaklaşık olarak 6 milyon Roman vatandaşı bulunmakla birlikte; ne yazık ki derinleşen ekonomik krizden en çok etkilenen de Romanlardır. Roman kardeşlerim yüzyıllardır yaşadıkları ayrımcılıkla, eşit haklardan yararlanamadıkları bir Türkiye ile mücadele etmektedir. Bu vatandaşların sorunları dağ gibi yığılmışken; bu konuda Türkiye’nin daha çok yol kat etmesi gerekmektedir.

"SORUNLARIN BAŞINDA EĞİTİM GELİYOR"

Romanlar için en büyük sorun eğitimdir. Romanların yüzde 95’e yakını eğitimden mahrum durumdadır. Okuyan Romanların da %50’si ilkokulu yarıda bırakmakta; yaşam koşulları nedeniyle daha küçücük bedenleriyle iş hayatına atılmak zorunda kalmaktadır. Eğitimli olmayan Romanlar ise ne yazık ki kayıt dışı, gündelik işlerde çalışabilmektedir. Çalışan Romanların %96’sı ise kayıt dışıdır.

AK Parti iktidarında Romanlara yönelik göstermelik söylemler ve eylemlerle Romanlar geçiştirilmiştir. Kağıt üzerinde her şeyi dört dörtlük yaşıyormuş gibi gösterilirken; mahallelere gidip baktığınızda; en kötü şartlarda yaşam mücadelesi veren, barınma sorunu yaşayan, uyuşturucu girdabında boğuşan, eğitimden yoksun kalan, yoksullukla mücadele eden yine Romanlardır.

Romanlar eskiden yoksul iken; AKP hükümeti ile şimdi hem aç hem de çaresizdir. Romanların eskiden evi varken; şimdi çadırlaşma oranları artmıştır.
Üstelik Romanlar için çıkarılan göstermelik planlar, kâğıt üstü stratejiler Romanlara lütuf gibi sunulmaktadır. Bugüne kadar romanların yaşadığı sokaklara uğramayan; yaşadığı kötü ortamları görmeyen iktidar, Saraydan sözde çözümler sunmaktadır. Her Romana bir yuva kampanyasını gündeme getiren iktidar; geliri olmayan, işsizlikle boğuşan Roman kardeşlerimize 'uygun ödeme koşullu' evleri layık görmüştür.

Yapılamayan, uygulanamayan genelgelere yenileri eklenmiş; yine seçim stratejisi olarak AKP iktidarı süslü sözlerle Romanlara erişilemeyecek vaatler sunmuştur, sunmaya da devam edecektir. Ancak Romanların artık bunlara karnı toktur.

"ROMANLAR DAHA FAZLA TEMSİLİYET İSTİYOR"

Romanlar artık sahte Roman açılımı masalları dinlemek istemiyor; kendi kararlarını kendi vermek ve daha fazla temsiliyet istiyor. Bu toplumda biz de varız diyor. Uzattıkları ellere artık ellerin uzanmasını, yardım çığlıklarının duyulmasını, kendileri için özel olarak bir bütçe ayrılmasını istiyor. Hükümetin güvenli kollarında; önyargılardan arınmış, ayrımcı söylemlerin olmadığı bir toplumda yaşamak; kendi kültürlerine uygun ev ve iş sahibi olmak, kendi kültürel yapıları bozulmadan bu ülkeye katkı sağlamak istiyor.

"ROMANLAR İÇİN DEĞİŞİME AZ KALDI"

Artık çok kritik bir dönemeçteyiz. 6 Milyon olarak biz Romanların tarihi bir öneme sahip olduğumuzu biliyoruz. İlkleri yaşatan ve öncülük görevini üstlenen CHP, 2015 yılında kimsenin yapmadığını yapmış; Romanlar içerisinden beni milletvekili yapıp Meclis’e gönderme kararı almıştır. Bu Türkiye için tarihi bir andır.

Çünkü Türkiye ve dünya belki de ilk kez Romanların sıkıntılarını, dertlerini TBMM kanalıyla öğrendi. Romanların varlığını, sorunlarını yani tüm detayları Meclis kanalıyla duydu, farkındalık oluştu. Size söz veriyoruz! Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında romanlarımızın sorunları çözülecek; onlara daha fazla istihdam imkânı tanınacaktır. Roman kardeşlerimizin eğitim seviyelerinin yükseltilmesi ile kendilerini daha fazla ifade edebilme imkânı sağlanacak; okullardaki çifte standartların önüne geçilecektir. Romanların barınma krizi son bulacaktır!

İktidarımızda Romanların temsiliyeti de daha çok artacaktır. Çünkü romanlar artık haklarının bilincindedir. Bunun için de hem yerel yönetimlerde hem de parlamenter sistemde daha fazla söz sahibi olmak istemektedir. 8 Nisan Romanlar günü vesilesiyle; tüm Roman kardeşlerimin Dünya Romanlar gününü kutluyorum. Önümüzdeki senelerde daha fazla hak sahibi olacağımız, kahkalarımızın ve neşemizin bol olacağı, sorunlarımızın son bulacağı bir Türkiye temenni ediyorum."