TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmeleri sırasında, CHP'li vekiller, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ı tarikattaki çocuk istismarı skandalı olayıyla ilgili konuştuğu sırada protesto etti. Milletvekilleri, "Çocuk susmadı, siz sustunuz, biz susmayacağız" ve "İstifa" sloganları attı.

CHP'li vekiller, Bakan Yanık TBMM'de konuştuğu sırada pankart açtı
Fotoğraf: ANKA

TBMM Genel Kurulu’nda İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2021 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifleri ile 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifleri görüşülüyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bütçesine ilişkin konuşurken CHP grubu ellerindeki dövizleri göstererek, BirGün'ün ortaya çıkardığı İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızını 6 yaşındayken 'imam nikahıyla evlendirmesi' skandalını protesto etti.

Milletvekilleri bu sırada kürsüde konuşan Bakan Yanık’a sırtlarını döndü. Milletvekilleri, “Çocuk susmadı, siz sustunuz, biz susmayacağız” sloganı attı ve Bakan Yanık’ı istifaya davet etti. Dövizlerde "Çocuk susar, sen susma. Sessiz kalma" mesajlarıyla yazılıydı.

chp-li-vekiller-bakan-yanik-tbmm-de-konustugu-sirada-pankart-acti-1098751-1.

Muhalefet milletvekillerine tepki gösteren Yanık, “Hiç sırtınızı dönmeyin. Sizden öğrenecek tek bir cümlemiz yok bizim. Sizden öğrenecek tek bir cümlemiz yok. Şimdi sırtınızı neye dönmeniz gerektiğini ben size öğreteceğim. Tek tek anlatacağım, hiç merak etmeyin, dönün arkanızı, ben de sizi görmek istemem doğrusu” diye konuştu.

CHP’li milletvekillerinin protestosunun sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, bileşime ara verdi. Bakan Yanık aranın ardından CHP ve HDP'yi hedef aldı. Bakan Yanık'a CHP ve HDP'li milletvekilleri ise "İstifa" sloganları attı.

AÇIKLAMANIN GEÇ GELDİĞİ ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Cinsel istismara uğrayan çocuğa ilişkin sözlerine devam eden Bakan Yanık, 3 gün sonra açıklama yapılmasına yönelik eleştirilere yanıt verdi. Kamuoyuna mağdurla ilgili ne kadar bilgi yansıdığını bilmediklerini ifade eden Yanık şunları söyledi:

“Grupları adına söz alan sayın vekillerin eleştirilerine cevap vermek istiyorum. Özellikle altı yaşında bir çocuğun cinsel istismarı ile alakalı söz alan sayın vekillerin… Mağdur, 30 Kasım 2020’de cumhuriyet savcılığına müracaat ediyor. 4 Aralık 2020’de ilk kabul birimimize alıyoruz. 8 Aralık 2020’den itibaren mağdur, kuruluşlarımızda kalmaya devam ediyor. Bu süre içerisinde mağdurun psiko-sosyal desteği, sağlık desteği, okuma yazması yok, eğitimi yok, ilkokul diploması alınıyor. Mağdura meslek eğitimi veriyoruz, aşçılık eğitimi alıyor. İngilizce öğreniyor.

Dava bize 2 Aralık 2022’de ihbar edildi. Biz aynı tarihte 2 Aralık 2022’de davaya müdahil olduk. Açıklamamızı geç yaptığımız için arkadaşlar eleştiriyorlar. Evet üç gün sonra yaptık. Neden? Çünkü kamuoyuna mağdur ile ilgili ne kadar bilgi yansıdığını bilmiyorduk. Kendisinin ve çocuğunun can güvenliğini riske etmemek, açık kaynaklara ne kadar bilgi yansıdığını öğrenebilmek için bir süre bekledik. Konu son derece açık. Biz aralıksız bir biçimde mağdurun ihtiyacı olan her türlü desteği sağlamışız.

Biz bakanlık olarak tavrımız çok açık, tutumumuz 20 yıl hiç değişmedi. Bizim için korunacak bir tek değer vardır, çocuktur. Bizim için korunacak bir tek değer vardır, kadındır. Bizim için korunacak bir tek değer vardır, mağdurdur. Mağdurun kimliğine, kim olduğuna, yaşına, cinsiyetine bakmadık; failin kimliğine, kim olduğuna, yaşına, cinsiyetine bakmadık. Gerekli hukuki süreç ne ise aralıksız yaptık.

"TÖRE VE NAMUS CİNAYETİ KAVRAMI BU MİLLETİN HAFIZASINDAN AK PARTİ ÇIKARDI"

Töre ve namus cinayeti kavramını bu milletin hafızasından çıkaran AK Parti’dir. Tamam iktidar olamadınız, bu millet sizi iktidar yapmadı ama iktidar ortağı oldunuz. İktidar ortağı olduğunuzda niye değiştirmediniz o yasayı. Kim değiştirdi? Töre ve namus cinayeti kavramı bu milletin hafızasından AK Parti çıkardı. AK Parti kadın ve çocukla alakalı tüm paradigmayı değiştirdi. Siz ancak konuşursunuz. Sizi, kadınların bedeni üzerinde çiğnetmeyeceğiz. Sizi, o çocukların bedeni üzerinde tepindirmeyeceğiz. Bu bakanlık size bu fırsatı vermeyecek… O çocukları sizin elinize bırakmayacağız, o kadınları sizin elinize bırakmayacağız."

NE OLMUŞTU?

BirGün yazarı Timur Soykan, 3 Aralık'taki "Karanlık dünya bir çocuğu yuttu: Tarikat karanlığında henüz 6 yaşında…" başlıklı yazısında, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 2002’de altı yaşındayken imam nikahıyla ‘evlendirdiğini’, kadının çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını yazmıştı. Yaşananlar, H.K.G.’nin şikayetiyle ortaya çıkmıştı.

Soykan, 7 Aralık'ta BirGün'de yayımlanan "Utancın fotoğrafları" başlıklı yazısında da H.K.G.’nin çocuk yaşta gelinlik giydirildiği ve ‘nişan’ına ait dehşet verici fotoğrafları yayımlamıştı.

Sosyal medyada tepki yağan olaya ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı açıklama yapmış ve davaya müdahil olunduğunu bildirmişti.

(ANKA)