TBMM'de CHP'li 12 milletvekili, Basın İlan Kurumu tarafından BirGün'e uygulanan keyfi reklam ambargosuna tepki gösterdi. Vekiller BirGün'e yönelik ilan ve reklam yasağının bir an önce kaldırılmasını istedi

CHP'li vekillerden BirGün'e destek, BİK'e tepki

BİRGÜN / ANKARA

Basın İlan Kurumu'nun siyasi ve keyfi gerekçelerle gazetemiz BirGün'e ilan ve reklam yasağı getirmesine yönelik tepkiler büyüyor.

TBMM'de bir araya gelen CHP milletvekilleri, yaptıkları açıklamayla BirGün'e destek oldu. 12 milletvekili adına açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Alpay Antmen, "Halkın haber alma özgürlüğü içerisinde demokrasinin vazgeçilmez bir ayağıdır. Ancak bu kutsal meslek ve emekçileri AKP döneminde baskı altına alındı, tutuklandı ya da işsiz bırakıldı," diyerek sözlerine başladı.

Antmen, "Değerli basın mensupları, saray rejimi önce gazetecileri tutukluyordu, şimdi olayı daha da ileri götürerek direk muhalif gazeteleri tutuklamak ve hapsetmek istiyor. Bunun en yakın örneği de Birgün gazetesi," diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"BirGün’ün halktan, demokrasiden, kadınlardan ve doğadan yana haberlerini gerekçe gösteren Basın İlan Kurumu, 49 günlük resmi ilan kesme cezası uyguladı. Basın İlan Kurumu cezalandırması, farklı gerekçelerle ‘süresiz ceza’ biçimine çevrildi ve maalesef hala sürdürülüyor. Bir diğer muhalif gazete olan; demokrasi ve emek adına önemli haberler yapan Evrensel gazetesi de Basın İlan kurumu tarafından cezalandırılmaya ve baskı altına alındı.

Basın İlan Kurumu, BirGün ve Evrensel gazetelerine ilan ve reklam akışını durdurdu.

Bir yanda; yoksulluğu, işsizliği, torpili, yolsuzluğu, Tank Palet Fabrikasının peşkeş çekilmesini, Şehitlere toplanan yardım paralarının iç edilmesini, insan hakları ihlallerini görmeyen yandaş medyaya aktarılan milyonlar var.
Bir yanda da ; yoksulun, kimsesizin, işçilerin, emekçilerin, kadınların, gençlerin ve muhalefetin sesi olan Milyonların sesi Birgün var.

Basın İlan Kurumu yönetiminde saraya bağlı kişiler var. Bunlar saraydan gelen talimatlar doğrultusunda muhalif basının sesini kısmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Çünkü gerçeklerin ortaya çıkarılmasından, yazılmasından ve sorulmasından korkuyorlar.

BİRGÜN'E MUHALİF OLDUĞU İÇİN DÜŞMANLAR

chp-li-vekillerden-birgun-e-destek-bik-e-tepki-661153-1.

Birgün’e ve muhalif basına neden düşmanlar; çünkü tank paletin peşkeş çekilmesini yazdıkları için.

Birgün’e ve muhalif basına neden düşmanlar; şehit aileleri için yardım paralarının hesabını sordukları için.

Birgün’e ve muhalif basına neden düşmanlar; halk açlık ve yoksulluk sınırı altında ezilirken yandaş işadamlarının vergilerinin neden sıfırlandığını sordukları için.

Birgün’e ve muhalif neden düşmanlar; saraya yakın vakıflarda çocukları taciz edenleri ortaya çıkarttıkları için.

Birgün’e ve muhalif basına neden düşmanlar; dolar garantisi verilen ve fahiş fiyatlarla yapılan yandaşların yaptığı ihaleleri yazdıkları için.

Birgün’e ve muhalif basına neden düşmanlar; parası olan fetö sanıklarından milyonlar alarak FETÖ borsası oluşturanları yazdıkları için.

Birgün’e ve muhalif basına neden düşmanlar; yargıyı vesayet altına aldıklarını, adalet diye bir şeyin kalmadığını, yargıya güvenin yerlerde süründüğünü haber yapıp halka anlattıkları için.

Birgün’e ve muhalif basına neden düşmanlar; işçileri, memurları, emekçileri, gençleri, kadınları yazdıkları; halktan taraf oldukları için.

BİK'E ÇAĞRI

Değerli basın mensupları

Basın İlan Kurumu bu haksız ve hukuksuz karardan biran önce dönmelidir.

Basın İlan Kurumu; gazetelerin önemli gelir kalemlerinden olan söz konusu resmi ilanları; eşit ve adil şekilde, gazetelerin takip ettiği yayın politikasına bakmaksızın dağıtmak zorundadır. Bu onun yasal zorunluluğudur.

Zamanında FETÖ gerçeklerini yazmış, uyarmış Birgün Gazetesine ; FETÖ taktikleri ile sindirme operasyonları yapılıyor. Birgün Gazetesi gazeteciliği sizden öğrenecek değil ama saray iktidarın ve uzantılarının bu tip FETÖ taktiklerini kimlerden öğrendiği çok açıktır.

Yandaş medyaya aktarılan belediye bütçelerinden, fakirin yoksulun hakkının aktarıldığı gazetelerden, vergileri sıfırlanan işadamlarının sahibi olduğu gazetelere verilen reklamlardan; muhalifleri, demokrasi yanlılarını, ilericileri, aydınları, sanatçıları ve saray karşıtı herkesi her gün hedefe koyan sözde gazetelerden rahatsız olmayan Basın ilan Kurumu; gerçekleri yazan gazetelerden rahatsız.

Bu sadece hukuksuzluk değil, haksızlıktır, vicdansızlıktır ve iki yüzlülüktür."

CEZALANDIRMA KURUMU DEĞİL

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de Basın İlan Kurumu karanını eleştirdi. Çakırözer, “Birgün gazetesine habere neden imza atmadın, ajanstan aldığın haberi neden aynen kullanmadın diye ceza kesiliyor. Bu cezalar geçici cezalar ama amacın ilan hakkının tamamen kesilmesine yönelik olduğu endişesi hakim. Gerçek haber ne zamandan beri basın ahlak esaslarına aykırı oldu. Bu yapılan resmen bu haberi niye yaptın, bu başlığı niye attın diye kesilmiş bir cezadır. Basın İlan Kurumu, gazetecileri, gazeteleri cezalandırma kurumu değildir” dedi.

ANTİ DEMOKRATİK YÖNETİM

CHP İstanbul Milletvekili, BirGün yazarı Anayasa Profesörü İbrahim Kaboğlu da TBMM’de yapılan açıklamada Basın İlan Kurumu’nun kararına tepki gösterdi. Kararın ülkenin anti demokratikleşmesine hizmet ettiğini bildiren Kaboğlu, “Demokratik toplum basın özgürlüğü ile oluşabilir ancak. Ne demokratik topluma hizmet ediyor ne de demokratik devlete hizmet ediyor. BİK bir an önce bu yanlı, yetki gaspı olarak nitelendirdiğimiz ve esasen suç oluşturan bu işlemden vazgeçmelidir.


BirGün abonelik paketlerini incelemek için tıklayınız...