CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Uşak’ta düzenlenen 6. Tarım Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı’nda, “Çiftçimiz alarm veriyor; ekemeyecek, yetişemeyecek ve bizler aç kalacağız” dedi.

CHP'li Yalım: Çiftçiler ekemeyecek, biz aç kalacağız

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Uşak’taki 6. Tarım Hayvancılık ve Teknoloji Fuarı’na katıldı. Fuarda konuşan Yalım, çiftçinin zor durumda olduğunu belirterek “Çiftçimiz alarm veriyor; ekemeyecek, yetişemeyecek ve bizler aç kalacağız” dedi.

Yalım, “Pandemi sürecinde fuarımızı yapamadık ama şunu öğrendik: Çiftçi üretmezse hiçbir şey olmaz. Evde kaldığımız süreçte birçok arkadaşımız, ‘Kapının önünde şu kadar binlik arabam var, şu kadar güzel marka elbisem var ama hepsi boş. Sadece topraktan kalkanla evde yaşıyorum, yiyip içiyorum’ dedi. Sonuçta çiftçinin kıymetini bilmediğimiz zaman, çiftçi üretmediği zaman neler başımıza geleceğini Yüce Allah’ım bize bir şekilde gösterdi. Umarım bunu yetkililer, özellikle Tarım Bakanlığı göze alır" diye konuştu.

Yalım şöyle devam etti:

"TÜRKİYE KENDİ ÜRETTİĞİYLE BESLENEBİLEN 7 ÜLKEDEN BİRİYDİ"

"Ben ilkokuldayken kendi kendisini ürettiğiyle besleyebilen dünyada 7 tane ülke vardı. Türkiye bunlardan biriydi. Peki ne oldu? Yanlış yönetimlerden sonra Ukrayna’dan buğday, Bulgaristan’dan saman, Brezilya’dan mercimek satın alır hale geldik. Ben, burada siyaset amacıyla değil üzüntümü belirtmek istiyorum. Bu konuşmamdaki konuları söylemem için pek çok çiftçi arkadaşım beni tembihledi.

"ÇİFTÇİMİZ ALARM VERİYOR"

Bugün gübrenin fiyatının 220 lira olduğunu biliyoruz değil mi? Hepimiz biliyoruz. 220 lira gübreyi hangi çiftçimiz alacak da özellikle bu kuraklıktan sonra acaba tohum parasını bulup onu ekecek. Çiftçimiz alarm veriyor; ekemeyecek, yetişemeyecek ve bizler aç kalacağız.

"ÇİFTÇİYE VERİLEBİLECEK EN BÜYÜK DESTEK VERİLMELİ"

Sivaslı ilçemize bağlı Yayalar köyümüzde ilimizin en büyük üretim tesisi vardı. Ne oldu tesis? 4 bin 500 hayvan üreten tesis kapısına kilit vurmak üzere, alarm veriyor. Aynı şekilde Muharrem Şah’ta en büyük et üreticisi kardeşim, bütün hayvanlarını bugün kesime veriyor. Artık domates üretemeyeceğiz, pek çok meyve sebze üretemeyeceğiz. Tohum, ilaç desteği de verilmeli. Eğer çiftçi üretmezse hepimiz aç kalacağız; bu yüzden çiftçiye, acil bir şekilde verilebilecek en büyük destek verilmeli. Ben, bıçağın kemiğe dayandığı bir yerdeyiz diyorum, çiftçi üretmezse hepimiz aç kalacağız diyorum. Çiftçimizin yanındayız, yanında olmaya da devam edeceğiz. Herkesi de destek olmaya davet ediyorum."