CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Ayçiçek üreticilerinin ödenmeyen devlet destekleri nedeniyle zor durumda olduğunu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kendi  raporlarını bile dikkate almadığını açıkladı

CHP’li Yüceer: “Çiftçilere devlet destekleri acilen ödenmeli”

Tarım ve Orman Bakanlığı, salgın döneminde çiftçileri unuttu. Çiftçilerin 2019 destek ödemelerini bile tamamlayamayan bakanlık 2020 takvimine geçemedi. Ayçiçek üreticilerinin ödenmeyen destekler nedeniyle zor durumda olduğunu belirten CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, “Ayçiçeği stratejik öneme sahip olduğu belirtilse de çiftçiye aynı değer verilmiyor. Bakanlık raporlarında, prim ödemesindeki 1 kuruşluk artışın üretimi ortalama 31.771 ton artıracağı açıklanmış. Ancak bu yılın destek primleri 6 aydır unutuldu. Dışa bağımlı olduğumuz ayçiçek üreten çiftçimizin 1 kuruşluk değeri yok mu" dedi.

Covid-19 salgını nedeniyle dünyada gıda kıtlığı tartışılırken Türkiye’de çiftçilerin geçen seneden kalan destek primleri bile devletin kasasında unutuldu. Türkiye’nin en büyük ayçiçek üreticisi konumundaki Tekirdağ’da çiftçilerle görüşen CHP’li Yüceer, desteklerin acilen ödenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’na çağrıda bulundu.

TÜRKİYE YÜZDE 65 DIŞA BAĞIMLI

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü’nün hazırladığı “Ayçiçek” raporunda dikkat çeken ayrıntılar yer aldı. Dünyadaki ayçiçek ithalatının yüzde 30.6’lık payının Türkiye’nin gerçekleştirdiği belirtilen raporda, “Yurt içinde üretilen ayçiçeği ile toplam bitkisel yağ talebinin sadece yüzde 18,4’ü karşılanabilmektedir. Bu nedenle; giderek artan önemli miktardaki yağ açığı ise, tohum ve ham yağ ithalatı yoluyla karşılanmakta olup bitkisel yağ sanayi, hammadde yönünden yüzde 65 düzeyinde dışa bağımlı durumdadır” tespiti yer aldı.

ÜRETİCİLER ZORDA

Raporda devletin ayçiçeği üretiminde üretim maliyetini düşürebilecek tedbirler alması gerektiğini vurgulanmasına karşın bakanlık çiftçilerin destek primlerini ödemedi. Bakanlığın kendi raporlarındaki tedbirleri bile dikkate almamasına tepki gösteren CHP’li Yüceer, “Dünyanın en büyük ayçiçeği ithalatçısı konumundayız. Çünkü ihtiyacımızın çok azını üretebiliyoruz. Bu alanda en büyük üretim Tekirdağ’da yapılıyor. Ancak stratejik konumda olan ayçiçeği için çiftçilerimizle görüştüğümüzde, zor koşullarda üretime tutunduklarını anlattılar” dedi.

ÇİFTÇİLERİN DEĞERİ YOK MU?

Yüceer, şunları kaydetti: “Bakanlık raporunda Türkiye’de 2030 yılında yağlık ayçiçeği üretim miktarının 2,3 milyon ton, ayçiçeği tüketim miktarının 3,6 milyon ton, ayçiçeği ithalatının ise ortalama 1,1 milyon ton seviyesine yükseleceği tahmin edilmiş. Ayrıca ayçiçeği fiyatlarındaki 1 kuruşluk artışın ayçiçeği üretimini ortalama 3.177 ton artırırken, prim ödemesindeki aynı artışın üretimi ortalama 31.771 ton artıracağı hesaplanmış. Ancak salgın koşullarında ekim yapmak zorunda kalan çiftçilerimiz, 2019 yılından kalan devlet desteğini bile alamadıklarından şikayetçi. Üretimin değerinin bu kadar arttığı koşullarda, çiftçilerimizin yalnız bırakılması kabul edilemez. 2020’nin destek primleri 6 aydır unutuldu. Dışa bağımlı olduğumuz ayçiçek üreten çiftçimizin 1 kuruşluk değeri yok mu."