CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Eylül ayında gerçekleşen depremde zarar gören Tekirdağ Saray 75. Yıl İlkokulu’nda tahkikat bile yapılmadığını belirtti

CHP'li Yüceer: Çocuklarımız daha ne kadar mağdur edilecek?

Marmara Denizi’nde Eylül ayında gerçekleşen depremde zarar gören Tekirdağ Saray 75. Yıl İlkokulu’nda henüz tahkikat bile yapılmadığı ortaya çıktı. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, depremin üzerinden yaklaşık üç ay geçmesine rağmen binanın akıbetinin dahi belirlenmemiş olmasını eleştirdi. Yüceer, Eylül’de yaşanan depremin bir uyarı olarak kabul edilmesi gerektiğini belirterek, kamuya ve özele ait tüm okul binalarının depreme dayanıklılık yönünden incelenmesi gerektiğini söyledi.

Marmara Denizi’nde 26 Eylül 2019 tarihinde gerçekleşen depremde, Tekirdağ’da kimi okullar hasar görmüş, hasar gören okullardaki öğrenciler başka okullara nakledilmişti. Çerkezköy’de bulunan Veliköy İlkokulu ve Kızılpınar Atatürk İlkokulu için yıkım kararı verildiği, ancak okulların çevresinde hiçbir önlem alınmadığı için çocukların okul bahçesinde oynamaya devam ettiği basına yansımıştı.


BAKANLIĞA GÖRE MAĞDURİYET YAŞANMAMIŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’in, konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlamasıyla talebiyle Meclis’te verdiği soru önergesine yanıt geldi. Yanıtta depremde 7 okulda hasar tespit edildiği ve bu okulların tedbiren boşaltıldığı ifade edildi. Hem nakledilen öğrencilerin hem de nakledildikleri okulların öğrencilerinin mağdur olduğu bilinmesine rağmen Bakanlık yanıtında, “öğrencilerin eğitim-öğretimlerine sorunsuz olarak devam etmelerinin sağlandığını” iddia etti.


3 AYDA GEREKLİ TESTLER BİLE YAPILMAMIŞ

Bakanlığın yanıtında, okulların mevcut deprem tahkiklerinin analiz işlemleri ve güçlendirme çalışmalarının en kısada sürede tamamlanacağını belirtildi. Ancak konuyu araştıran Candan Yüceer, Saray’da hasar nedeniyle boşaltılan 75. Yıl İlkokulu’nda henüz binanın tahkikatının bile yapılmadığını tespit etti.

Tahkik ödeneğinin Bakanlıkça yeni karşılandığını aktaran Yüceer, “Depremin üzerinden neredeyse 3 ay geçti. Çocuklar mağdur, veliler mağdur, eğitimciler mağdur. Ama binanın akıbetini belirleyecek testler için henüz ihaleye bile çıkılmamış. Yani çocuklarımız için bu eğitim-öğretim yılı kayıp bir yıl mı olacak? Bakanlık için bir yıl kısa bir süre olabilir. Ama sorunun gerçek mağduru çocuklarımız için bir yıl çok önemlidir” dedi.

Testlerin sonucuna göre okulun akıbetinin belli olacağına dikkat çeken Yüceer, velilerin ve Tekirdağ kamuoyunun konuyla ilgili şeffaf bir biçimde bilgilendirilmesini istedi.

ESKİ BİNALARDA SON İNCELEME 2013 YILINDA YAPILMIŞ

Milli Eğitim Bakanlığı, Candan Yüceer’in okulların deprem testlerinin yapılıp yapılmadığı yönündeki sorusuna da cevap verdi. Yanıtta, Tekirdağ ve ilçelerinde 2007 yılından önce yapılan 232 binası ve eklentilerinin deprem tahkikinin 2013 yılında yapıldığı belirtildi.


2007 YILINDAN SONRA YAPILAN OKULLAR DENETLENMİYOR MU?

Bakanlık 2007 yılından sonra yapılmış özel ve kamuya ait okul binalarının “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkındaki Yönetmeliğe” göre yapıldığını, bu nedenle depreme dayanıklılık için ayrı bir belge istenmediğini ifade etti.

Yanıtı değerlendiren CHP Tekirdağ Milletvekili Yüceer, “26 Eylül’deki deprem bir uyarı olarak kabul edilmelidir. Bu nedenle hasar gören ya da görmeyen, 2007’den önce ya da sonra yapılan tüm eğitim kurumlarının binaları, depreme dayanıklılık açısından incelenmelidir. Görece küçük bir depremde bile 7 bina hasar görüyorsa, daha büyük depremlerin sonuçlarını düşünmek bile istemiyoruz. Okullarımızın depreme hazırlık yönünden tekrar gözden geçirilmesi elzemdir” dedi.

Diğer yandan Bakanlık, deprem öncesinde Saray’da Atatürk Ortaokulu’nda velilerden tadilat parası toplandığı yönündeki iddiaların gerçek olmadığını savundu.

cukurda-defineci-avi-540867-1.