Malatya’da AKP’li Yeşilyurt Belediyesi’nin Almanya’ya gönderdiği 45 kişiden 43’ünün geri dönmediğinin ortaya çıkmasının ardından konuya ilişkin iddiaları Süleyman Soylu'nun yanıtlaması çağrısında bulunan CHP'li Zeybek, "Yurt dışına insan kaçırmak için devletin kendilerine sağladığı gri pasaport gibi olanakları kötüye kullananlar hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını talep ediyorum" dedi.

CHP'li Zeybek'ten Soylu'ya çağrı: AKP'li belediyenin devlet eliyle insan kaçakçılığı yapması soruşturulsun!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) düzenlediği basın toplantısı aracılığıyla AKP'li Malatya Yeşilyurt Belediyesi hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya açık çağrıda bulundu. Zeybek, "Yeşilyurt Belediye’sinde bulunan bu insan kaçakçılığı şebekesi gibi Anadolu’daki diğer Belediyelerde de yurtdışına insan kaçırmak için devletin kendilerine sağladığı gri pasaport gibi olanakları kötüye kullananlar hakkında İçişleri Bakanlığı tarafından gerekli işlemlerin yapılmasını, idari soruşturmanın selameti açısından en başta da Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar'ın açığa alınmasını kamu vicdanı adına talep ediyorum" dedi.

Malatya’da AKP’li Yeşilyurt Belediyesi, “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek Projesi” için Eylül 2020'de Almanya’ya 45 kişi göndermiş, 43’ünün geri dönmediği ortaya çıkmıştı. Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanlığı'nın şehirdeki işsizliği azaltmak için çalışma yaptığının kendisine daha önce iletildiğini aktaran Zeybek, ilk bakışta normal görünen durumun, bilgiler derinleştikçe organize bir insan kaçakçılığı şebekesini ortaya çıkardığını söyledi.

Zeybek, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü;

“Neymiş bu çalışma? 3 Şubat 2020 tarihli Belediye Meclis kararı ile T.C. vatandaşlarının yurt dışına kaçırılması. Dosyadaki metin şu; ‘Almanya’nın Hannover şehrinde faaliyet gösteren Mega Kilit firmasının davetlisi olarak “Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek” projesi kapsamında düzenlenecek gezi için Malatya’da kurulan “Malatya Kişisel Gelişim Dünyası” derneği üyeleriyle birlikte ilk talepte 53 kişinin Malatya’dan Hannover’e gitmesi.’ Ayrıca Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcıları Şahin Özer ve Bekir Karakuş’un heyete başkanlık edeceği Meclis tutanaklarında belirtiliyor. Belgenin altındaki imza da Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’a ait.”

chp-li-zeybek-ten-bakan-soylu-ya-cagri-akp-li-belediyenin-devlet-eliyle-insan-kacakciligi-yapmasi-sorusturulsun-865277-1.
CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek

'DEVLET KURUMLARI ÇIKAR GRUPLARI TARAFINDAN YÖNETİLİYOR'

“Sonrasındaki, 3 Eylül 2020 tarihindeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne hitaben gönderdiğiyeni bir talep yazısında bu kez Hannover Belediyesi’nin de ismini geçirerek Malatya Valiliği’nden7-16 Eylül 2020 ile geziye gidecek olan kişilere hizmet pasaportu yani gri pasaport temin edilmesi için yine Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar imzasıyla Valilikten bu kez 45 kişi için‘ olur’ isteniyor. Almanya’ya insan kaçakçılığı yapılarak götürülmüş olan 43 yurttaşın yanında olan kişiler ise Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcıları Şahin Özer ve Bekir Karakuş. Almanya’ya bu insanları götürüp sadece ikisi (Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcıları Şahin Özer ve Bekir Karakuş) yurdadöndüğünde beraberinde getirdikleri, kaçırdıkları şahıslara ait olan 43 gri pasaportu da ilgili devlet kurumlarına teslim ediyorlar. Devletin kurumlarının kötü niyetli çıkar grupları tarafından yönetildiğinin bir göstergesi de burada karşımıza çıkıyor; Almanya’dan çıkmış ve Türkiye’ye getirilmiş pasaportların her iki ülke gümrüğü tarafından damgalamasının yapılmaması mümkün değil. Nasıl oluyor da; Şahin Özer ve Bekir Karakuş isimli 2 Belediye Başkan Yardımcısı bu 43 pasaportu damgasız olarak Yeşilyurt Nüfus Müdürlüğüne ve Emniyet Müdürlüğü’ne teslim edebiliyorlar? Yeşilyurt Nüfus Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü buna nasıl göz yumuyor?”

SOYLU'YA ÇAĞRI: SORULARIMIZA YANIT VERSİN

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, kamu vicdanının rahatlatılması için cevap bekleyen soruların olduğunu ve bunların ilgilileri tarafından ivedilikle yanıtlanması gerektiğini belirtti.

► Malatya’daki nüfus Müdürlükleri bu usulsüzlüklerin gerçekleştiğine dair Malatya Valiliğine bilgi vermiş midir? Vermediyse, bilgi vermediği için Valilik Nüfus Müdürlüğüne soruşturma açmış mıdır?

► İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sesleniyorum. Malatya Valiliği’ne “görevi ihmal”suçuyla soruşturma açtınız mı?

► Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a sesleniyorum. Malatya Yeşilyurt Belediyesinin 3 Eylül 2020 / 31647027-000-E.13913 sayılı yazısı ile ilgili bir soruşturma açtınız mı?

'ŞEBEKENİN BAŞINDA BELEDİYE BAŞKANI VAR'

İnsan kaçakçılığı şebekesinin başında Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın bulunduğunu söyleyen Zeybek, “Yardımcıları ve süreci yürütenler iki belediye Başkan Yardımcısı Şahin Özer ve Bekir Karakuş’tur. Burada organize suç örgütünün izleri vardır. Almanya’da kurulu MegaKilit şirketi ve Türkiye’deki “Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği” aracılığıyla Türkiye’den yurtdışına insan ticareti yapılmaktadır. Bu yapının başında da Yeşilyurt Belediye Başkanı ve iki yardımcısı bulunmaktadır” diyerek sözlerini tamamladı.