İlk duruşması bugün Urla 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen dava 19 Aralık 2019 tarihine ertelendi

CHP'li Zeynep Altıok hâkim karşısına çıktı: Duruşma 19 Aralık'a ertelendi

BİRGÜN İZMİR

Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı ve 26. Dönem Milletvekili Zeynep Altıok, sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla bugün hâkim karşısına çıktı. İlk duruşması bugün Urla 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen dava 19 Aralık 2019 tarihine ertelendi.

Zeynep Altıok hakkında milletvekili ve insan haklarından sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olduğu dönem yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle Cumhurbaşkanına hakaret iddiasıyla dava açılmıştı.

"ELEŞTİRİNİN SUÇ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM"

Urla 1. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya Zeynep Altıok ile avukatları katıldı. Zeynep Altıok savunmasında, "eleştirinin hakaret olarak görülmesinden" üzüntü duyduğunu belirtti. ODTÜ'lü öğrencilerin eleştiri ve protesto hakkını en nezaketli haliyle mizah yoluyla yaptıklarını, kendisinin de onlara sosyal medyada yaptığı paylaşımla destek verdiğini belirten Altıok, şunları söyledi:

"Hayatım boyunca insan haklarını ve adaleti savundum. CHP'de İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı yaptım. Bu süreçte de sorumluluk hissettim ve eleştiri hakkımı kullandım. Öğrencilerin ifade haklarının yok sayılmasına tepkimi dile getirdim. Mesnetli siyasi eleştiri yaptım. Bu eleştiriyi hakaret olarak kabul edenlerin, özellikle siyasilerin çok daha ağır ve nezaketsiz eleştirilere maruz kalsalar dahi bunu olgunlukla ve siyasi çerçevede kabul etmeleri ve kendi görüşlerini paylaşmaya devam etmeleri gerektiğini düşünüyorum. Bu eleştirinin suç olduğunu düşünmüyorum."

Zeynep Altıok’u duruşmada Avukatlar Fikret İlkiz, Hasan Fehmi Demir, Ali Hıdır Uludağ ve İzmir Barosu başkanı Av. Özkan Yücel savundu.

Zeynep Altıok'un avukatı, ortada suç oluşturan bir açıklamanın olmadığını belirterek, "İddianame hukuka aykırıdır. Müvekkilin hangi eyleminin hakaret içerdiği iddianameye yazılmamıştır. Hiçbir şikâyet olmaksızın kolluk güçleri tarafından sosyal medya hesapları araştırılarak bu dava açılmıştır. Karşı tarafın avukatı gelseydi ne şekilde incindiklerini sormak isterdik. Delilleri sunmak için süre istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Hâkim, sanık avukatına süre verilmesini kararlaştırarak duruşmayı 19 Aralık 2019 tarihine erteledi.

Duruşmada CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan ve Mahir Polat, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Birleşik Haziran Hareketi ve BirGün Gazetesi Ege Bölge Meclisi temsilcileri de destek için hazır bulundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, duruşmanın ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'de çok sayıda benzer davanın bulunduğunu, bu davalarda demokrasi ve ifade özgürlüğünün yargılandığını öne sürerek, davaların kendilerine geri adım attırmayacağını söyledi.

NE OLMUŞTU?

Eski CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok, geçen yıl ODTÜ'den mezun olan 4 öğrencinin, mezuniyet töreninde açtıkları pankart nedeniyle gözaltına alınmaları sonucu sosyal medya hesabından paylaşım yapmıştı. Altıok'a bu paylaşımı nedeniyle "Cumhurbaşkanına hakaret" suçlamasıyla dava açılmıştı.