CHP, Türkiye ile Katar arasındaki ilişkilerin, Türkiye’nin çıkarlarını zedelediğini belirterek, TBMM’de bu durumun araştırılması için komisyon kurulmasını istedi.

CHP, Meclis araştırması istedi: AKP, Katar için Türkiye’ye zarar veriyor

BİRGÜN ANKARA

CHP Meclis Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Özgür Özel ve Engin Özkoç, Türkiye ve Katar ilişkisinin TBMM’de araştırılmasını istedi. Araştırma önergesinde, iktidarın attığı adımların Katar’ın Türkiye’deki çıkarlarını korumaya yönelik olduğu vurgulandı.Türkiye’nin ulusal ve uluslararası çıkarlarına ise zarar verildiği kaydedildi.

Son dönemde hızla gelişen Türkiye ile Katar ilişkisinin ülke içerisinde çeşitli sorunlara neden olduğu kaydedilen araştırma önergesinde, şu tespitlere yer verildi:

“İktidarın yıllardır uygulamaya koyduğu kimi siyasi ve ekonomik karar ve tercihlerin, Katar’ın Türkiye’deki çıkarlarını korumaya yönelik olduğu açıkça görülmektedir. Bu siyasi ve ekonomik tercihlerin bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

Türkiye’nin ulusal tank projesinin, tank üretimi konusunda hiçbir birikimi olmayan Katar Ordusunun ortak olduğu bir şirkete teslim edilmesi ve bu projeyle ilgili olarak Tank Palet Fabrikasının ihalesiz ve bedelsiz olarak devredilmesi.

Katarlıların da işletmecisi olduğu limanların işletme hakkı sürelerinin 49 yıla uzatılması.

Hiçbir geçerli gerekçesi ve ihtiyacı olmadığı halde Katarlıların arsa topladığı Kanal İstanbul Projesiyle ilgili anlamsız ısrarlar.

Katar’ın Exxon Mobil-Katar Petrolleri Ortaklığı aracılığıyla, Güney Kıbrıs Rum Yönetiminden, bir bölümü Türkiye’nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığı içinde kalan bir bölgede ve Ada’nın ortak sahibi Kıbrıs Türklerinin haklarını ihlal ederek doğalgaz arama izni almasına sessiz kalınması.

Türkiye’de de maç yayınlarını alan Katar merkezli medya kuruluşunun, spor kulüplerine yapması gereken 300 milyon liralık ödemenin Devlet tarafından yapılması.

Bir rekabet ortamı oluşturulmadan Borsa İstanbul’un yüzde 10 hissesinin Katar’a satılması.

Komşularının ‘terörü desteklemekle’ suçladığı Katar ile komşuları arsındaki sorunu çözmek için arabulucu olmak yerine açıkça Katar’ın yanında yer alarak, Türkiye’nin diğer taraf ülkelerle olan siyasi ve ekonomik ilişkilerine zarar verilmesi.

Katar Emiri’nin, Boeing 747-8 tipi özel uçağını Cumhurbaşkanı’na hediye etmesi ve bu uçağın kabul edilmesi.”

KİŞİLERİN ÖZEL ÇIKARLARI

“Bu belirlemeler, Katar’ın Türkiye’de ‘en çok kayrılan ülke’ olduğunu açıkça göstermektedir. Katar’ın çıkarlarını koruyacak şekilde atılan bütün adımlar, Türkiye’nin ulusal çıkarlarını zedelemekte, Türk halkına büyük zararlar vermektedir.

Katar ve Türkiye arasındaki ilişkiler, alışılagelmiş devletler arasındaki ilişki biçimiyle değil, kişiler arasında dolayısıyla devletin kayıtlarına da tam olarak yansımayan bir yöntemle yürütülmektedir. Kişilerin özel çıkarlarına dayandığı açıkça gözüken ve kişisel ideolojileri ve yatırımları öncelik haline getiren bu ilişki biçimi Türk halkının sömürülmesi sonucunu doğurmaktadır.”