CHP milletvekili Şenal Sarıhan: Hak ihlalleri her geçen gün artıyor

BirGün / Ankara

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkan Vekili ve CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, geride bıraktığımız haftanın hak ihlalleri raporunu açıkladı.

Türkiye’de yaşanan hak ihlallerinden örnekler sunan Sarıhan, 2-9 Mayıs tarihleri arasında yaşanan ihlallere ilişkin de bir rapor hazırladı. Amacının hak ihlalleri anlamında pek çok sivil toplum kuruluşunun yaptığı çalışmaların görünür olması olduğunu dile getiren Sarıhan, Türkiye’de insan hakları ihlallerinin her geçen gün daha ciddi bir hal aldığını söyledi.

Yüksel Caddesi’ndeki açlık grevi

OHAL kapsamında çıkarılan KHK ile görevlerinden ihraç edilen araştırma görevlisi Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça'nın görevlerine iade edilmek için başlattıkları açlık grevinin 62'nci gününe girdiğini dile getiren Sarıhan, henüz hükümetten olayın çözümüne ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadığını söyledi. Sarıhan, Dersim bölgesine yönelik operasyonda yaşamını yitiren oğlunun cenazesini almak için açlık grevi yapan baba Kemal Gün’ün de bu grevinin 75’inci gününü geride bıraktığını söyledi.

Silopi’de öldürülen çocuklar

Sarıhan’ın tespit ettiği hak ihlalleri arasında Şırnak’ın Silopi ilçesinde 3 Mayıs’ta zırhlı polis panzerinin bir eve girmesi sonucunda yataklarında uyuyan iki kardeşin yaşamını yitirmesi de yer aldı. Girdiği odanın karşı duvarına kadar giden polis panzerinin duvar ve kolonları yıktığını anlatan Sarıhan, içerde uyuyan yedi yaşındaki Muhammet ve altı yaşındaki Furkan kardeşlerin öldürüldüğünü söyledi.

Katliam davaları haftası

Sarıhan, geride bıraktığımız haftada toplam 165 kişinin öldüğü bombalı saldırıların davalarının görülmeye devam ettiğini vurguladı. Görülen katliam davalarından ilkinin 10 Ekim davası olduğunu dile getiren Sarıhan, “Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince görüldü. 101 kişinin hayatını kaybettiği, bini aşkın kişinin yaralandığı davanın duruşmasında müşteki avukatlarının önceki celse talep ettiği evrak ve bilgilerin birçoğunun karşılanmadığı görüldü” dedi.

Suruç Davası başladı

Sarıhan’ın 2-9 Mayıs tarihleri arasındaki hak ihlallerine ilişkin raporu şöyle sürdü:

"Bir diğer katliam davası ise Urfa’nın Hilvan ilçesinde görüldü. Hilvan’da 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde Suruç Katliamının ilk duruşması görüldü. Duruşmada, katliamda yaralananlar ve yaşamını yitirenlerin aileleri inşaat halindeki Adliye’nin bahçesinde bekledi. Duruşma salonuna didik didik aranarak alınan mağdurlar, duruşmanın tek bir sanık olmadan görülmesine ‘Sanki bu katliamın bir planı, azmettiricisi, yardım edeni, hedef göstereni yokmuş gibi salonda hiçbir sanık olmadan yargılama yapılıyor. 21 aydır ne yapıldı, ne bulundu? A'dan Z'ye tüm sorumlulardan şikayetçiyiz’ ifadeleriyle tepki gösterdi.”

Tanığa suç duyurusu

“Olağanüstü koşullarda gerçekleştirilen duruşmada mağdurlar aleyhine de skandal bir karar alındı. SGDF Eşbaşkanı ve katliam tanığı olan Ceren Çoban’ın müdahillik istemi sırasında yaptığı konuşma nedeniyle hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.”

Merasim sokak davasında tahliye

“Ankara Merasim sokakta, 17 Şubat’ta askeri araçlara yönelik düzenlenen, 29 kişinin yaşamını yitirdiği olayla ilgili 16'sı tutuklu 68 sanığın yargılandığı davanın duruşması da bu hafta görülenler arasındaydı. Davada sanıklardan Murat Karacan'ın tahliyesine karar verildi.”

Abalay’ın evi neden mühürlendi?

“İstanbul’da DHKP-C’ye yönelik olduğu belirtilen operasyonda bir eve düzenlenen baskında 18 yaşındaki Sıla Abalay öldürüldü. Abalay’ın öldürüldüğü evin mühürlenmesi delillerin karartıldığı endişesine yol açtı. Abalay’ın avukatları, inceleme yapıldıktan sonra evin sahiplerine teslim edilmesi gerektiğini belirtti.”

21 ayda 2 bin 748 ölüm

“Çatışmaları önlemek amacıyla kurulan Belçika merkezli sivil toplum kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu’nun son raporunda Kürt meselesinde çözüm sürecinin sonlanmasıyla birlikte 21 ayda 2 bin 748 kişinin öldüğü kaydedildi. Düzenlenen operasyonlarda yaklaşık 100 bin kişinin evini kaybettiği belirtilen raporda 400 bin kişinin geçici olarak yerinden edildiği ifade edildi.”