CHP'li Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle mera alanlarının nasıl yok edildiğini sordu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: Meralar yok ediliyor
Fotoğraf: AA

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’nin yüzölçümünün yüzde 56’sı mera alanıyken bu oranın yüzde 16’lara kadar düşmesini Meclis gündemine taşıdı. Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği yazılı soru önergesiyle mera alanlarının nasıl yok edildiğini sordu.

Gürer, önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

• Mera vasfına haiz iken çıkan af ve düzenlemelerden mücavir alan içerisindeki 2003-2022 arasında tahsis amacı değişikliğinden kaç kişi ve şirket yararlanmıştır?

• Geçmişte mera alanı iken Organize Sanayi Bölgesi, Sanayi çarşısı, otellerin sayısı kaçtır, hangi bölgelerde mera alanları imara açılmıştır?

• Bu şekilde, mücavir alanlar içinde betonlaştırılan mera alanı ne kadar büyüklüktedir?

• Meraların işgali önlenememesi ya da mera vasfının korunamaması nedendir?

• Meraları korumak - geliştirmek ve amacı uyarınca kullanılmasını sağlamakla görevli kamu yönetiminin, bu görevi yerine getirememesi nedeni ile açılan soruşturma var mıdır?”

Gürer’in önergesine yanıt veren Bakan Vahit Kirişçi, mera alanlarında tahsis amacı değişikliği işlemlerinin sadece zorunlu hallerde ve alternatif alan bulunmaması durumunda 4342 sayılı Mera Kanunu’nun 14’üncü Maddesinde belirtilen hallerle sınırlı olmak üzere Defterdarlığın ve İl Mera Komisyonunun uygun görüşü üzerine Valiliklerce yapıldığını belirtti.

Bakan Kirişçi, 1,3 Milyon hektar hazineye ait arazilerin mera vasfına dönüştürülerek hayvancılık sektörünün kullanımına sunulduğunu ifade ederek, “ Mera Kanununda af düzenlemesi yapılmamıştır. 7143 sayılı Kanun’un 16’ncı Maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanunun Geçici 16’ncı Maddesi kapsamında yapılan düzenleme, 4342 sayılı Mera kanunu kapsamındaki yerleri kapsamamaktadır” dedi.

44 MİLYON HEKTARDAN 12 MİLYON HEKTARA GERİLEDİ

Ömer Fethi Gürer ise “Çayır ve meraların ıslah edilerek verimliliklerinin artırılması, böylelikle hayvancılığın geliştirilmesi, toprak muhafaza ve erozyon kontrolünün sağlanması için 4342 sayılı Mera Kanunu çıkarılmıştı. Kanun farklı dönemlerde değişime uğradı, ülke yüzölçümünün yüzde 56‘sını (44 Milyon hektar) oluşturan mera, yaylak, kışlak ve kamuya ait otlak ve çayırların oranı, bugün yüzde 16‘lara (12.3 milyon hektar) kadar gerilemiştir” değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Kirişçi’nin önergede yer alan soruların çoğunluğunu yanıtsız bıraktığına değinen Gürer, “Mera alanlarına OSB’ler, sanayi siteleri, oteller yapıldığı da bilinen bir gerçektir. Bakan Kirişçi’nin, mera alanları sürekli azalırken sanki artıyormuş gibi açıklama yapması da ilginçtir. Halihazırda mera ıslahı yeterli yapılmadığı için ot tükenen meralarında adı var. Hayvancılık yapana faydası çok sınırlı. Islah çalışmaları artırılmalı, meralar korunmalıdır.” ifadelerini kullandı.