CHP Genel Merkez Kadın Kolları’nın düzenlediği Kadın İstihdamı Buluşması’nda Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen kadınlar konuştu.

CHP’nin kadın istihdamı toplantısında kadınlar konuştu

CHP Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı, CHP Genel Merkezi’nde; “Kadın İstihdamı Buluşması” düzenledi. CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, “Sayın Genel Başkanım, siz sürekli olarak bu kürsüyü halkın sesine açmamızı, milletin sesi olmasını istediğinizi söylüyorsunuz. Biz de halkın partisi olarak bunu gerçekleştirmek istedik. Ama dedik ki ben bugün konuşma hakkımı halkın sesi için kullanayım” dedi ve sözü Nevşehir’den gelen tarım emekçisi kadınlara bıraktı.

Tarım emekçisi Türkan şunları söyledi:

“Ben tarım çiftçisiydim. Tarımımız bittiği için patates depolarına başladım. Bir nevi madencilik gibi. Ama, hiçbir sağlık güvencemiz yok. Hiç kimsenin bizden haberi yok. Yaklaşık bin tane kadın. 13 yaşından başlıyor; kız, gelin, kadın. Bu 60 yaşına kadar da gidiyor. Kimsenin bizden haberi yok. Karda, kışta yollarımız inişli çıkışlı. Bazen iniyoruz, servis arabasını deviriyoruz. Kimse demiyor ki bunların sigortası var mı? Çiftçiliğimiz bitti, elektrik iyice yükseldi. Kimse bir şey ekemiyor. Şirketleştirildik, herkes şirketlere çalışıyor. Biz de şirketlere çalışıyoruz. Şirketler bizi görmüyor, hiç kimse bizi görmüyor. Kimse sigortanız var mı demiyor?”

“KARDEŞİMİ PARAM PARÇA TOPRAĞA GÖMDÜK”

Hendek’teki iş kazasında hayatını kaybeden işçilerden Hasan Tepeçınar'ın kardeşi Hatun Göktepe; 1,5 yıldır adliye koridorlarında olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Kadınlar adliyeye gittiğimizde kadınların hukukta, adalette hakları nedir bunları bilmiyorduk” dedi. Göktepe, davanın karar aşamasına geldiğini kaydederek, “Karşı taraf 200 işçiyi hem maddi hem manevi olarak her türlü mağdur ettiği için tekrar uzatıldı. 28 Şubat’ta son karar davamız var. Karar davamızda şu salonun tamamıyla yanımızda olmasını istiyorum. Bu mahkemeden emsal bir karar çıkmasını istiyoruz biz. Bir Soma, bir Ermenek, yurt yangınında yanan çocukların h ala bir sonucu olmayan, hala bir sorumlusu olup da yatmayan bir dava haline dönüşmesin. Biz burada parası olan zengin fabrikatörlerin üç kuruşlar paralarıyla yatıp hapislerden çıkmasına izin vermeyelim. Biz canlarımızı param parça topraklara gömdük.”

Göktepe, Kılıçdaroğlu’na “Siz rahmetli abim Hasan Tepeçınar için aradığınızda sizden bir şey istemiştim. Rahmetli abimin vasiyeti olarak sizden bir şey istemiştim. Bu davayı asla unutturmayın diye. Sizlere çok teşekkür ediyorum. Bizi hiçbir zaman yalnız bırakmadınız” dedi.

Göktepe, “İşçini patrona sermaye olmaması için bunların bu ülkede değişeceğini herkese göstermek için ben destek aldım” diyerek, davadan çıkacak kararın herkese emsal olmasını istedi.

“KADIN İŞÇİLER DÜŞÜK ÜCRETE RAZI OLMAK ZORUNDALAR, BUNU KABUL ETMİYORUZ”

Kocaeli’deki bir fabrikada çalışırken sendikaya üye olduğu için işten atılan Zahide Söğüt, “Burada görüyorum ki çok güçlü kadınlar var. Karanlığı aydınlatacak kocaman bir ışık var. Meşale değil yıldız görüyorum herkesin içerisinde” diyerek, CHP’nin düzenlediği bu etkinlik gibi bir etkinliğe daha önce katılmadığını söyledi. Söğüt, çalıştığı firmadan mobbinge uğradıklarını ve baskı altına alındıklarını belirterek, “Eşit işe eşit ücret diyoruz ya her zaman kadın çalışanlar daha düşük ücrete razı olmak zorundalar. Biz bunu kabul etmiyoruz. Biz hakkımızı istemek için buradayız. Her zaman mücadelemize devam etmek için buradayız. Hakkımızı aradığımız için işveren tarafından zulme uğradık” dedi.

“YAKACAK KÖMÜRÜMÜZ BİLE YOK”

Engelli çocuğu olan Gamze Mutlu, çocuğunun 6 yaşında olduğunu belirterek, “İstediği hiçbir şeyi yiyip içemiyor. Her şey yasak. Yediklerini deftere yazıyorum. Her şeyi gramla veriyorum. Her şeyde gözü kalıyor, istediğini alamıyorum. Ben bu acıya gerçekten dayanamıyorum. Kayınvalidemle beraber oturuyoruz. Eşimin maaşı yetmiyor. Benim aldığım bakıcı parası ancak çocuğumun ihtiyaçlarını karşılıyor. O bile yetmiyor. Kömürsüz kaldık. Yakacak kömürümüz bile yok” diye konuştu.

“KADININ KURTULUŞU, DÜNYANIN KURTULUŞUDUR”

CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı ise şunları söyledi:

“Hayatın her alanında emeği ve mücadelesi ile var olan kadınlar, bugün hala eşitlik mücadelesi veriyor. 21. yüzyılda eşit haklar, eşit istihdam, eşit işe eşit ücret gibi başlıklarda hala mücadele veriyor olmamız üzüntü verici. Ama bu üzüntümüzü bir nebze de olsa azaltan, gelecek güzel ve eşit günlere inancımızı perçinleyen devasa bir kadın örgütümüz var.

Kadın istihdamı kadınlar ve aileler için olduğu kadar ülkemiz ve ekonomimiz açısından da son derece önemli. Toplumun yarısını oluşturan kadınların potansiyelini değerlendirmeyen bir sosyal yapı, kültürel yapı düşünülemez. İstihdama katılıp ekonomik hürriyetini eline alması kadının, başı dik ve özgür bir birey olma yolundaki en önemli adımlardan biri olduğunun farkındayız. Bu yolda kadının kurtulması hepimizin sorumluluğu ve görevidir. Kadının kurtuluşu ülkenin kurtuluşudur, kadının kurtuluşu insanın kurtuluşudur, kadının kurtuluşu dünyanın kurtuluşudur.”

(ANKA)