CHP'nin 'KYK yurduna yerleştirilemeyen öğrencilere barınma desteği' önerisi reddedildi

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap’ın Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlara başvuru yaptığı halde yerleştirilemeyen öğrencilere her ay asgari ücretin yarısı kadar karşılıksız barınma desteği verilmesini içeren Kanun teklifi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Meclis’te görüşülen Kanun teklifi hakkında konuşan Kasap, üniversite sınavlarından sonra milyonlarca öğrencinin yine barınma sorunu ile karşı karşıya kaldığını belirterek, AKP’nin 20 yılda bu ülkede yurt sorununu çözmediğini belirtti.

Türkiye’de yükseköğretim düzeyinde KYK’ya bağlı 800 yurt ve 825 bin yatak kapasitesi bulunduğunu ifade eden Kasap, iktidarın 4 milyon öğrencinin sadece yüzde 20,6’sına yurt imkânı sağlayabildiğini belirterek şöyle dedi:

“Türkiye’de 4 milyon öğrenciden sadece yüzde 20,6’sı yurt imkanı buluyor. Bu bir utanç vesikasıdır. KYK’ya yerleşemeyen öğrenciler özel öğrenci yurtlarına gitse deseniz orada da yurtların fiyatları aylık 3 bin 500 lira ile 12 bin lira arasında değişiyor. Bu hayat pahalılığında üniversitede çocuğu okuyan/okuyacak aileler kara kara düşünüyor. Bu yıl yine çocuğunun giderlerini karşılayamadığı için bazı aileler üniversiteye kayıt bile yaptırmadı. Ülkemizde yaşanan enflasyon nedeniyle kiralardaki ciddi artış toplumun tüm kesimini derinden etkiledi. Bakın, KYK’ya yerleşemeyen bir öğrenci ev tutsa fahiş fiyatlar karşısında bu mümkün değil. Şu anda bir öğrencinin aylık maliyeti ailesine en az 7-8 bin lira. Hal böyle iken ve ülkemizde yaşanan yoksulluk, hayat pahalılığı ve işsizlik karşısında bu öğrencilerimiz ne yapacak? Bu öğrencilerimizin velileri ne yapacak? İktidara geldiğimizde yurt sorununu en az 1 yıl içinde çözüme kavuşturacağız.”

AKP VE MHP REDDETTİ

Meclis kürsüsünden AKP ve MHP sıralarına seslenen Kasap, CHP’nin ısrarlı talebi sonucu KYK öğrenim kredisinin geri ödeme borç tutarlarındaki faiz miktarının silinmesi için Meclisin mesai yapacağını ve yine yurtlarda kalan öğrencilerin günlük beslenme yardımlarının arttırıldığını ancak KYK yurtlarında yer olmadığı için ve yeterli sayıda yurt bulunamadığı için dışarıda kalan diğer öğrencilerin nasıl besleneceğini sorarak, “bu öğrencileri neden düşünmüyorsunuz?” dedi.

İstanbul’da öğrenci sayısının yaklaşık 824 bin olduğunu buna karşın yurt kapasitesinin sadece 29 binde kaldığını, Ankara’da öğrenci sayısının 315 bin, yurt kapasitesinin sadece 31 bin olduğunu, yine İzmir’de öğrenci sayısının 175 bin, yurt kapasitesinin ise sadece 19 binde kaldığını ifade eden Kasap, AKP ve MHP milletvekillerine seslenerek; “bu tablolar karşısında ne diyeceksiniz?” diye konuştu.

Yapılan oylama sonucu Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlara başvuru yaptığı halde yerleştirilemeyen öğrencilere her ay asgari ücretin yarısı kadar karşılıksız barınma desteği verilmesini içeren Kanun teklifi AKP ve MHP milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Kasap, yaptığı değerlendirmede, “AKP ve MHP milletvekillerinin oylamada tutundukları tavırla bir kez daha öğrencilerimizin yanında olmadıklarını göstermişlerdir.” dedi.