Google Play Store
App Store

Cumhuriyet Halk Partisi’nin dijital yayını olan Millet Dergisi, ‘Troll Özel’ sayısı çıkardı. Twitter’ın AKP gençlik kolları ile bağlantılı 7 bin 340 hesabı kapatılmasının ardından gelen sayıda AKP’li sosyal medya trollerine dair birçok konuya yer verildi

CHP’nin Millet Dergisi’nden 'Troll Özel' sayısı: Kim bu aktroller?

Twitter yönetimi tarafından geçtiğimiz hafta AKP ile bağlantılı 7 bin 340 trol hesap kapatıldı. Stanford Üniversitesi Gözlemevi’nin raporuna göre, Türkiye’de gündem oluşturma ve AKP lehine siyasi bir anlatım yaratmaya çalışma gibi faaliyetler içerisinde olan bu sahte ve ele geçirilm hesaplardan şimdiye kadar AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hesabıyla 1.7 milyon kere etkileşime geçilmiş. Merkezi bir ağ tarafından yönlendirilen bu hesapların Erdoğan’la birlikte en fazla etkileşime geçtiği hesaplar arasında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve AKP’nin kendi kurumsal hesabı var.

“KİMDİR BU AKTROLLER?”

Cumhuriyet Halk Partisi’nin dijital yayını olan Millet Dergisi, bu ay ‘Troll Özel’ sayısı çıkardı. Twitter’ın AKP gençlik kolları ile bağlantılı 7 bin 340 hesabı kapatılmasının ardından gelen sayıda AKP’li sosyal medya trollerine dair birçok konuya yer verildi. Aktrollerin kim olduğu, nereden cesaret aldıkları ve nasıl çalıştıkları gibi sorulara yanıtlar verilmiş.

Dergide anlatılana göre, AKP’nin sosyal medyadaki “yıkım ekibi” olarak görev alan ekibin kuruluşu, açık kaynaklara göre bir AKP Genel Başkan Yardımcısı tarafından gerçekleştirildi. İlk etapta, partinin gençlik kollarından yararlanılırken kadro genişletilerek, 6 bine kadar yükseldi.

Bu ekipte yer alanlara değişik tutarlarda AKP’li belediyelerden iş alan firmalar aracılığıyla ödeme yapılıyor. Başarılı olan aktroller ise bazı ihalelerle ödüllendiriliyor.

Twitter’ın Gezi direnişi sonrası kimlik tespiti taleplerine olumlu yanıt vermemesi, bu trollerin de işine geliyor. Ancak trol hesaplarla ilgili saray ve AKP içinden birçok ihbar gelmesi nedeniyle devletin elinde bu kişilerin kimlik bilgileri bulunuyor. Bu bilgilere sahip olunmasına rağmen, gelen onca şikayete kayıtsız kalınıyor.

“SARAY SAHİP ÇIKIYOR”

Twitter’ın malumun ilanı niteliğindeki kararının ardından savunmaya geçen AKP’lilere de yer verilerek, bu hesapların aslında kimlerin güdümünde olduğu ortaya konulmuş.

Twitter yönetiminin bu hesapları kapatmasının ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Twitter’ın yaptığı açıklamada kapatılan hesapların Sayın Cumhurbaşkanımıza destek amacıyla açılan “sahte” hesaplar olduğu ve bu hesapların tek bir merkezden yönetildiği iddiası gerçek dışıdır” diyerek, Hesapların kapatılması kararına dayanak olarak öne sürülen birtakım dokümanların da bilimsellikten uzak, taraflı ve siyasi saiklerle oluşturulduğu açıkça görülmektedir” açıklamasını yapmıştı.

AKP’Lİ BAZI BAKAN VE VEKİLLERİN AYRI OFİSLERİ VAR

AKP içerisinde Albayrak ve Soylu’nun başını çektiği iki rakip kanat olduğu yıllardır gündeme getiriliyor. 10 Nisan tarihindeki skandal sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından Soylu istifa etmiş, bu istifanın üzerine sosyal medyadan parti içerisindeki iki kanadın birbirlerine salvoları da başlamıştı. Twitter üzerinden yaşanan bu tartışmaların üzerine Yeliz ‘kod adlı’ Ahmet Hamdi Çamlı, trollerin nasıl çalıştığını açıklamıştı. AKP’li oyuncu Recep Terzi ise, Berat Albayrak’ın sosyal medya ofisini ifşa etmişti.

CHP, hazırladığı dergide bu açıklamalara da değinmiş.

AKP’li oyuncu Recep Terzi, Twitter üzerinden yaptığı yaptığı bir paylaşımda Berat Albayrak’ın emriyle bir ofis bulunduğunu ve ofiste hizmet veren hesapların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu lehine tweet atmadığını, yalnızca Albayrak’a çalıştığını belirtti.

Öte yandan AKP İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifası sonrası AKP Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam’ın Twitter’dan yaptığı paylaşıma tepki gösterenlere ‘maaşlı troll’ dedi ve bunun üzerine Biz10 TV Youtube kanalında trollerin nasıl çalıştığını anlattı. Çamlı, “Sosyal medyada gündem olmak, etkileşim almak isteyen insanlar ofislerle bürolarla anlaşıyorlar. Onlara belli bir miktar da ödeniyor. Bunların tabi bazen ayarları kaçıyor” diye konuştu.

AKTROLLER İÇİN ‘BYLOCK’ İDDİASI

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 2019 Mayıs ayında Twitter’dan kendisini tehdit edip küfürler savuran AKP mensubu bir kullanıcının, çevresinde “koyu FETÖ’cü” olarak bilinmesinden hareketle, “Aktroll” yapılanmasının FETÖ’yle herhangi bir bağlantısı olup olmadığına ilişkin yazılı soru önergesi vererek, “Kamuoyunda ‘Aktroll’ olarak adlandırılan sosyal medya yapılanmasının FETÖ’yle herhangi bir bağlantısı, iltisakı, irtibatı var mıdır?” diye sormuştu.

Mahmut Tanal’ın bu soru önergesine de yer verilen dergide, FETÖ ile bağlantılarını gizlemek ya da yargılanmamak için Aktrollerin içerisinde yer alan kişilerin olup olmadığı sorusu da gündeme getiriliyor.

İNTERNETİN ÖZGÜRLEŞMESİ

AKP, kendi bekası için sakıncalı olan her türlü basılı ya da dijital medyaya sansür uyguluyor, muhalefetin sesini kısmaya çalışıyor. İktidarın en fazla sansür uyguladığı alanların başında da internet geliyor. Attığı bir tweet yüzünden yargılanan kişilerin, gazetecilerin sonu gelmiyor.

Kendine yönelik en ufak bir eleştiriye bile tahammülü olmayan iktidar, muhaliflere yönelik hakaretleri ve tehditleri ise görmezden geliyor.

Yayınladığı ‘Troll Özel’ sayısında CHP, AKP’nin muhalefete tahammülsüzlüğünün bir yansıması olarak interneti sansürlediğine de değinerek, birtakım önerilerde bulunuyor.

Dergide, internetin örgütlü, şeffaf, katılımcı, demokratik ve çağdaş bir toplum olabilmek için vazgeçilmez bir araç olduğu belirtiliyor. İnternetin güvenli kullanılması kadar özgür kullanılması da esas olmalıdır denilerek, internet üzerindeki devlet baskısının ve kontrolünün kaldırılması gerektiğini ifade ediliyor.