Polis intiharlarının araştırılarak, polisleri intihara sürükleyen sorunların tespit edilmesine ilişkin CHP önergesi, AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin karşı oylarıyla reddedildi.

CHP'nin "polis intiharları araştırılsın" önergesi AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) “polis intiharlarının araştırılarak, polisleri intihara sürükleyen sorunların tespit edilip çözülmesi ile polislerin çalışma şartlarının iyileştirilmesi için araştırılma komisyonu kurulması için” önerge hazırladı. CHP grubu adına konuşan İzmir Milletvekili Murat Bakan, son 6 ay içinde 34 polis memurunun intihar ettiğini söyledi ve “Biz bu intiharların sebeplerini biliyoruz, İçişleri Bakanlığı da biliyor ama kimse bir şey yapmıyor. Eğer bu komisyonun kurulmasına burada oy vermezseniz, bundan sonraki polis intiharlarının her birinde vebaliniz olur" dedi. Araştırma önergesi AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin karşı oylarıyla reddedildi.

Meclis araştırma önergesini hazırlayan ve CHP grubu adına konuşan İzmir Milletvekili Murat Bakan, Maçka Parkı’ndaki ve Esenyurt Karakolu’nda ki polis şiddetine dikkat çekerek, “Polisin hukuk dışına çıkması, orantısız güç kullanması, devletin değil bir partinin polisi gibi davranması asla kabul edilemez” diye konuştu. Önerge üzerine aleyhte söz aldığını belirterek konuşan AKP Kilis Milletvekili Mustafa Hilmi Dülger ise, “Bu konuların çok gündeme getirilmesi toplumda özentiye yol açmaktadır” dedi.

ANKA'da yer alan habere göre, CHP İzmir Mileltvekili Murat Bakan'ın TBMM Genel Kurulu'nda CHP grubu adına yaptığı açıklama şöyle:

'6 AYDA 34 POLİS MEMURU NEDEN İNTİHAR EDER?'

"Konumuz polis intihaları ancak buna geçmeden önce bugün Maçka Parkı ve Esenyurt Polis Karakolu’nda polis şiddetiyle ilgili haberler kamuoyuna düştü. Polisin hukuk dışına çıkması, ölçüsüz şiddet kullanması ve devletin değil partinin polisi gibi davranması asla kabul edilemez. Türkiye’de meslek grupları içinde en çok intihar eden meslek grubu polislik mesleği. Bu yeni bir sorun mu? Değil. Yıllardır polisler intihar ediyorlar, ben de bu kürsüden defalarca gündeme getirdim. 2015’ten beri takip ediyorum, her intihar eden polis kardeşim için ayrı ayrı soru önergesi vermiş bir arkadaşınızım. Bir tanesine bile yanıt alamadım. Soru şu: Polis neden intihar eder? Daha vahim soru şu: 6 ayda 34 polis memuru neden intihar eder? Biz sebeplerini biliyoruz, İçişleri Bakanı da sebeplerini de biliyor ama kimse bir şey yapmıyor. Polisler feryat ediyor, intihar notları bırakıyorlar; ‘Çok çalışıyoruz, sosyal yaşantımız yok, ağır baskı altındayız, amirlerimiz bize zulmediyor’ diyorlar ama seslerini duyuramıyorlar. Polis sahipsiz, polisin derdiyle dertlenen yok. Geçmişte polis intiharların duyardım, şöyle düşünürdüm: Bu hayatının baharında, delikanlı çağında, bu çocuklar neden intihar ediyor? Şimdi 15-20 yıllık polisler intihar ediyor. Emeklilik yaşına gelmiş bir polis neden intihar eder hiç düşündünüz mü?

2014 yılında Kamu Denetçiliği Kurumu’nun bir raporu var. O raporda diyor ki ‘Haftada 40 saat çalışması gereken polis, haftada 59 saat çalışıyor.’ Yine aynı raporda, ağır çalışma şartları nedeniyle polislerin psikolojilerinin bozulduğu; cinnet vakalarının, intihar vakalarının meslek içerisinde çok sık görüldüğü, aile ve sosyal hayatlarında sıkıntıların; şiddetli geçimsizlik, boşanma vakalarının çok sık yaşandığını; yaşam kaliteleri ve standartları ile mesleki motivasyonlarının düştüğünün tespit edildiği yazıyor.

Fransa’da polis günde 8 saat çalışıyor, Danimarka’da 8 saat çalışıyor, İtalya’da 6 saat çalışıyor, Türkiye’de 10-12 saat çalışıyor. Bir de polisin yaptığı ek görevler var, maç angaryası var, devlet görevlilerini karşılama var… 30 tane ek görevi var polisin. Her gün bir intihar haberini duyduğumuz polislerle ilgili ağır çalışma koşulları sorulduğunda Süleyman Soylu ne diyor biliyor musunuz? ‘Hangi meslek grubu bir çalışıyorsa, güvenlikle alakalı meslek grupları 24 katı fazla çalışmak zorunda’ diyor. ‘Polislik maaş mesleği değildir, kim böyle düşünüyorsa bir dakika durmasın’ diyor. Ey Süleyman Soylu! Bu çocuklar maaş için mi bir emirle ölüme gidiyor? Nasıl bir söz bu, maaş için mi çalışıyor polisler? Her meslek grubunun insanca çalışmaya, dinlenmeye, ailesine zaman ayırmaya hakkı var. Polisin yok mu? İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 24. maddesi İtalyan polisi için geçerli de Türk polisi için geçerli değil mi? Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin kölelik ve zorla çalıştırma yasağı Alman polisi için geçerli de Türk polisi için geçerli değil mi? Size 6 Haziran’da Giresun’da hayatının baharında 24 yaşında intihar eden Semanur’un intihar notunu okumak istiyorum: ‘Ben mesleğime aşıktım. Küçük düşürdüler, tükendim. Ruhumu erittiler, Allah’ım sen yardım et. Sadece sana sığındım Rabb’im.’ Polis sahipsiz, polis kurumsal olarak sahipsiz. Polisin haklarını koruyacak sendikası yok. Dünyanı her ülkesinde polis sendikası var. Fildişi Sahili’nde var, Nijer’de var, Avrupa’da da var. Almanya’da iki tane var. Yine Avrupa’da EuroCop var, Polis Sendikaları Konfederasyonu. Ne yapıyor polis sendikası? Alman polis sendikasının sitesinden aldım bunu, diyor ki: ‘Polisin ve emekli polisin mesleki, toplumsal, ekonomik, ekolojik ve kültürel çıkarlarını savunur. Sendika her şeyden önce özellikle üyelerinin genel çalışma ve yaşam koşullarının düzeltilmesi, memuriyet ve iş hukukundaki şartlarının düzeltilmesi için çalışır. Polis sendikası kendini; hükumetlerden, yönetimlerden, siyasal partilerden ve dini topluluklardan bağımsız görür. Polislik mesleğinin militarist değil, sivil olduğunu savunur ve bunu korur. Güvenlik hizmetlerinin özelleştirilmesine karşı çıkar.’

'OY VERMEZSENİZ, BUNDAN SONRAKİ POLİS İNTİHARLARINDA VEBALİNİZ OLUR'

AK Partili ve MHP’li arkadaşlarım size sesleniyorum. Polis intiharları için bu araştırma komisyonunu kuralım. Her konuda bizi kıskanan Avrupa var ya, bırakın bir de polis haklarıyla ilgili bizi kıskansın. Şu komisyonu kuralım arkadaşlar. Eğer bu komisyonun kurulmasına burada oy vermezseniz, bundan sonraki polis intiharlarının her birinde vebaliniz olur. Bu işin vebali büyük."

AKP'Lİ DÜLGER: BU KONULARIN GÜNDEME GETİRİLMESİ TOPLUMDA ÖZENTİYE YOL AÇMAKTADIR

Önerge üzerine aleyhte söz aldığını belirterek konuşan AKP Kilis Milletvekili Mustafa Hilmi Dülger, DSÖ’nün verilere göre yılda 1 milyon kişinin hayatına son verdiğini söyledi ve “Elbette bu ortamda tüm meslek gruplarından intiharlar görülebilir. Her gelişim döneminde görülebilen bir irrasyonel bir davranıştır. Bu konuların çok gündeme getirilmesi toplumda özentiye yol açmaktadır” dedi. Polislerin her türlü gelişmesinin, yetişmesinin fazlasıyla araştırıldığını, incelendiğini ve tedbirler alındığını savunan Dülger, 2020 yılında 112 bin personelle psikolojik görüşme yapıldığı, kurum içinde her yüz bin kişiye yaklaşık 250 psikolog düştüğünü ve son ayda 64 bin personelin izne çıkarıldığı ve tedavi altına alındıkları bilgilerini paylaştı.

'YAŞAMDAN ASLA VAZGEÇMEYİN'

HDP adına konuşan Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, “Avrupa’da 100 bin vatandaşa 340, Türkiye’de 100 bin kişiye 494 polis düşüyor. Ben yüzlerinde görüyorum; bazıları ne kadar saldırgansa bazıları o kadar mahcup aslında. İktidar yandaşlarının suçlarını örtmek polislerin asli görevine dönüştü. Buna itiraz edebilirsiniz ama cevaplamanız gereken sorular var” diyerek intihar eden Silivri Emniyet Müdürü ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile ilgili iddialara yönelik sorular yöneltti. Kerestecioğlu sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu baskı rejimi değişmeden hiçbir yurttaşın huzur bulamayacağı ortada. Sadece polisler değil 600’e yakın insan intihar etti. Çare bu iktidara bir an önce son vermektir. Bunun için de çare intihar değil, örgütlenmektir. Yaşamdan asla vazgeçmeyin.”