Menemen'de başkan vekilliği seçimini AKP'ye kaybeden CHP, şimdi de şirket yetkilerini kaybetti. SOL Parti İzmir İl Örgütü ise Menemen Belediyesi işçilerinin tüm hakları güvence altına alınara işe başlatılması gerektiğini açıkladı

CHP'nin yetkileri mahkeme kararıyla AKP'ye devredildi: CHP Menemen'de yine kaybetti

Berkay SAĞOL

İzmir Menemen’de belediye başkanı Serdar Aksoy’un hapse girmesinin ardından yapılan başkan vekilliği seçimini kura ile kaybeden CHP, belediyeye şirketleri olan Meta-Su ve Menaş'ın yetkilerini başkan vekili Aydın Pehlivan'a devretmedi. Bunun üzerine şirketlerde çalışan 660 işçi 17 gün boyunca iş başı yaptırılmadı.

Karşıyaka Asliye Ticaret Mahkemesi’nde açtığı dava sonucunda mahkeme Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün red işleminin iptaline ve temsilci değişikliğinin tesciline karar verdi. Böylece başkan vekilliği seçimini kaybeden CHP, şirketlerin yetkilerini de mahkeme kararıyla AKP'ye devretmiş oldu. AKP ve CHP arasındaki siyasi çekişmelerin mağduru olan 660 işçiye Pazartesi günü iş başı yapacakları söylenirken, işçiler belediye ile toplu sözleşme gerçekleşmediği için işten atılma kaygısı yaşadıklarını belirtti. Sendikanın toplu iş sözleşme taleplerini sürüncemede bıraktığını belirten işçiler, çalıştıkları kurumlarda işten atılmalar yaşanırsa, tekrar direnişe başlayacaklarını ifade ettiler.

Mahkeme kararı sonrasında açıklama yapan Pehlivan, "Bugün itibariyle hukuk mücadelemiz neticelendi. Bizler Meta-Su’nun yeni yöneticileri olarak karşınızdayız. Bugün itibariyle siyaset kaybetmiş, hukuk kazanmıştır. İkbalini düşünenler kaybetmiş, işçimiz, emekçimiz kazanmıştır. Hepiniz işinizin başına geçin. Bundan sonraki süreçte Menemen için, Menemen halkı için canımızı dişimize takacağız, Menemen halkının beklediği hizmeti kendilerine götüreceğiz. Hepimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

CHP’li Deniz Karakurt ise, “Şirket yetkilerinin mahkeme kararıyla devredildiğine dair sadece duyum aldık. Ticaret Mahkemesi’nden bir karar çıkarmışlar.Henüz kararı göremedik. O yüzden bir yorum yapamıyorum.Yasal yollara tabii ki başvuru yapacağız. Ancak işçi arkadaşlarımızın işlerine tekrar dönecek olmalarına ve mağdur olmamalarına sevindim. Umarım bundan sonrada herhangi bir siyasi görüş uğruna mağdur edilmezler" diye konuştu.

İŞÇİLERİN TÜM HAKLARI GÜVENCE ALTINA ALINMALI

Menemen'de işçilerin mağdur edilmesine SOL Parti İzmir İl Örgütü de tepki gösterdi. SOL Parti tarafından yapılan açıklamada, "Menemen’de sürdürülen kirli siyasetin sonunda yine emekçiler mağdur edildi. AKP ve CHP arasındaki çıkar çatışmasında her iki taraf da belediyeyi var eden işçileri koz olarak kullanmaya kalkınca işçiler bütün güvencelerinin ellerinden alındığı bir durumla karşılaştılar. Önce yetki krizi denilerek işten çıkarılan işçilere 17 günlük direnişin sonunda işlerine geri dönebilecekleri ancak eski sözleşmenin geçersiz olabileceği söylendi" denildi.

AKP'nin hedefinin yine işçilerin kazanılmış hakları olduğu vurgulanan açıklamada, "Pandemi, deprem, sel gibi felaketleri art arda yaşadığımız dönemde, bu zorlu koşullarda canla başla işini yapan ve Menemen halkına hizmet eden işçilerin emekten gelen gücünü bir kez daha gösterdi. Bu gücün farkında olan yöneticiler şimdi de toplu iş sözleşmesi yapılmadan iş başı yapılmasını ve böylece işçiler arasındaki örgütlülüğün kırılmasını istiyorlar. Bu saldırıya karşı direnmenin yolu da örgütlenmeden ve dayanışmadan geçer. Menemen Belediyesi işçileri toplu iş sözleşmesi yapılıp tüm hakları güvence altına alınarak derhal işe başlatılmalıdır. Bu süreçte Sol Parti İzmir İl Örgütü olarak direnen işçilerin yanındayız, her türlü saldırıya karşı dayanışma içinde direnerek haklarımıza sahip çıkacağız" ifadeleri kullanıldı.