CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “Bizim elimizdeki seçmen bilgileri YSK’nin elinde yok” sözlerine açıklık getiren partinin YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, “YSK'den bize verilen seçmen listelerini alıyoruz ve bunlar üzerinde çapraz kontroller yapıyoruz. Genel başkanımız da kendi yaptığımız bu çapraz kontrolleri kast etti” dedi.

CHP’nin YSK Temsilcisi: Kılıçdaroğlu çapraz kontrolleri kast etti

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Bizim elimizdeki seçmen bilgileri YSK’nin elinde yok” açıklamasının yankıları sürüyor.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, Kılıçdaroğlu’nun sözlerini, “Nasıl erişmiş, hem siyasi hem hukuki açıdan sorunlu bir ifade” ifadeleriyle eleştirmişti.

CHP’nin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, Kılıçdaroğlu’nun ne anlatmak istediğini açıkladı. Habertürk’e konuşan Yakupoğlu, ellerindeki bilgilerin harfiyen doğru ve yasal olduğunu belirterek, çapraz kontrol yaptıklarını söyledi.

Yakupoğlu şunları kaydetti:

“Elimizdeki bilgiler harfiyen doğru ve yasal, yasaya aykırı bir durum söz konusu değil. YSK'den bize verilen seçmen listelerini alıyoruz ve bunlar üzerinde çapraz kontroller yapıyoruz. Çapraz kontrolleri yaparken de belli ilkeleri baz alıyoruz. Ana adı, baba adı, adres bilgileri üzerinden geçmişteki seçmen listeleriyle karşılaştırıyoruz. Genel başkanımız da kendi yaptığımız bu çapraz kontrolleri kast etti. Örneğin bir adreste 100 seçmen kayıtlı görünüyor ama gidip bakıyoruz boş arsa çıkıyor, bunun nedeni kentsel dönüşüm olabiliyor. Kentsel dönüşüme giren yerleri araştırıyor, kontrol ediyoruz. Ya da bir şehirde oltalama denilen yöntemle kontroller yapıyoruz. Örneğin güncel listede Şam doğumlu bir seçmen varsa, 2018 ve 2019 seçmen listelerine de bakıyoruz, yeni mi vatandaşlığa geçmiş diye araştırıyoruz.”