CHP Parti Meclisi toplanıyor: Gündem dokunulmazlıklar

BirGün/ANKARA

CHP Parti Meclisi (PM) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında bugün toplanacak. PM’de, güçlendirilmiş parlamenter sisteme dönüş için sürdürülen çalışmalar ve Gara operasyonunun ardından başlayan dokunulmazlıkların kaldırılması tartışması, öncelikli gündem maddesi olacak.

CHP PM toplantısı, bugün saat 11.00’de video konferans yöntemiyle gerçekleştirilecek. Toplantıda, Merkez Yönetim Kurulu’nun (MYK) hazırladığı rapor, PM üyelerine dağıtılacak. Raporda, yeni anayasa tartışmaları ve pandemi sürecinde iktidarın yapmadığı hizmetler anlatılacak. Kadına şiddet, ekonomi ve Meclis gündemi de raporda yer alacak diğer konu başlıkları olacak.

Gara’ya gerçekleştirilen askeri operasyonların ardından HDP’li milletvekillerinin yasamadokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik tartışmalar, PM’de de ele alınacak. Partinin bu konuda TBMM’de izleyeceği nihai politikanın, PM toplantısında şekillenmesi bekleniyor. Bazı PM üyelerinin, 2016 yılında çok sayıda HDP’li milletvekillerinin tutuklanmasına yol açan dokunulmazlık oylamasını hatırlatarak, “Bu kez Anayasa’ya aykırı olan dokunulmazlık oylamasına ‘evet’ dememeliyiz” çıkışında bulunacağı öğrenildi. Bazı parti yöneticilerinin de bu görüşte olduğu bildirildi.
Yeni Anayasa ve güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmaları da toplantıda masaya gelecek. Bu konuda MYK tarafından hazırlanan rapor için bir yazı kaleme alan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun, PM’de de tekrarlaması beklenen yazısında, “Hukuk ve demokrasinin kalan kırıntıları, Saray rejimi tarafından silinip süpürüldü. Denge ve denetleme mekanizmaları tamamen felç edildi. İhtiyacımız, ‘Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’dir” ifadelerine yer verdi.
İktidar partisinin pandemi sürecindeki ihlalleri ve kötü ekonomik tablonun da değerlendirileceği toplantıda ayrıca “Cumhur İttifakı’nın sistemin sürekliliği için girdiği arayışlar” da bir diğer konu başlığı olacak.