CHP, sokağa çıkma yasağı ilanının ardından sokakların dolduğunu hatırlatarak olası sokağa çıkma yasağı kararlarının önceki gün ilan edilmesini talep etti

CHP 'sokağa çıkma yasağını' TBMM'ye taşıdı

CHP, sokağı çıkma yasağının ilan ediliş şeklinin yol açtığı sorunların belirlenmesi, önümüzdeki süreçte alınacak önlemlerin TBMM'de değerlendirilmesi için genel görüşme önergesi hazırladı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Covid-19 salgını ile mücadele için 31 ilde ilan edilen 2 günlük sokağa çıkma yasağının ilan ediliş şeklinin yol açtığı sorunların belirlenmesi, önümüzdeki süreçte alınacak önlemlerin TBMM'de değerlendirilmesi için genel görüşme önergesi hazırladı.

Önerge, TBMM Başkanlığına sunulurken, bugün CHP Grup önerisi olarak görüşülmesi istenecek.

Önergenin gerekçesinde şunlar kaydedildi:

* Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan kentinde Aralık 2019’da başlayan ve tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, 11 Mart günü Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel pandemi olarak ilan edildi.

* İlk vakanın 11 Mart’ta görüldüğü Türkiye’de, 11 Nisan itibariyle 52 bin 167 vatandaşımıza tanı konulmuş, 1101 vatandaşımız yaşamını yitirmiş, 1626 vatandaşımız ise yoğun bakımda virüsle mücadelesini sürdürmektedir. 11 Nisan itibariyle ise tüm dünyada 1 milyon 724 bin 736 vaka tespit edilmiş, 104 bin 938 kişi yaşamını yitirmiştir.

* En fazla vakanın görüldüğü 10 ülke ABD, İspanya, İtalya, Almanya, Fransa, Çin, İngiltere, İran, Türkiye ve Belçika olarak sıralanmıştır. İlk vakanın görüldüğü 11 Mart’tan bu yana ilgili bakanlıklar çeşitli önlemler almışsa da vaka ve ölüm sayılarındaki artış göz önüne alındığında bazı önlemlerde geç kalındığı görülmektedir

* Özellikle son açıklanan rakamlar itibariyle vakaların yüzde 60’ına yakınının görüldüğü İstanbul’da, virüsün neredeyse tüm kente ve nüfus yoğunluğu yüksek ilçelere yayılması ortadayken, Türkiye’nin en büyük metropolünde sokağa çıkma yasağı başta olmak üzere daha geniş çaplı önlemler için geç kalındığı yorumlarını güçlendirmektedir.

SOSYAL MESAFE HİÇE SAYILDI

* 10 Nisan 2020 gününde 89780865-135-E6484 sayılı İçişleri Bakanlığı genelgesiyle, 30 büyükşehir ve Zonguldak ilinde 10 Nisan 2020 saat 24.00’ten, 12 Nisan 2020 saat 24.00’e kadar 48 saat boyunca sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Ancak bu yasak, sokağa çıkma yasağı başlamadan yaklaşık 2 saat önce ilan edilmiş ve sokağa çıkma yasağına ilişkin geniş bir istisna listesi, sokağa çıkma yasağı başlamadan yalnızca 1 saat önce açıklanabilmiştir.

* Hal böyle olunca, iki günlük sokağa çıkma yasağı nedeniyle temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına vatandaşlarımız, sokağa çıkma yasağı ilanından hemen sonra sokaklara çıkmış ve açık buldukları alışveriş yapabilecekleri mekanlarda uzun kuyruklar oluşturmuş, bu süre zarfında koronavirüs salgınıyla mücadele noktasında en çok önem verilen başlıklardan olan sosyal mesafeye dikkat etme ve maske takma gibi zorunluluklara da riayet edilmediği görülmüştür.

ÖNCEKİ GÜN İLAN EDİLMELİ

* Aynı şekilde sokağa çıkma yasağının 2 gün ile sınırlı kalmayabileceğine yönelik vatandaşlarda oluşan endişe ve kaygıların da bu kuyrukların uzamasına neden olduğu anlaşılmaktadır. Sokağa çıkma yasağı konusundaki karardan ve yasağın ilan ediliş saatinden Bilim Kurulu’nun da bilgisi olmadığı, Bilim Kurulu’nun üyelerinin sonraki açıklamalarına da yansımıştır.

* Bilim Kurulu karar ve tavsiyelerinin eksiksiz yerine getirilemediği bir süreçte koronavirüs salgınıyla mücadelenin başarılı olması beklenemez. Koronavirüs salgınıyla mücadele eden ülkeler sokağa çıkma yasakları, geniş çaplı karantinalar, sosyal mesafelenme ve izolasyon gibi önlemlerle salgınla mücadele etmektedir ancak sokağa çıkma yasakları ya da karantinalar saatler öncesinden ya da önceki gün ilan edilmektedir.”