CHP ve HDP heyetinden Van çağrısı: Depremzede kaderine terk edildi

Haber Merkezi

İran merkezli depremden en çok etkilenen Van Başkale’de incelemelerde bulunan HDP ve CHP heyeti, bölgeye acilen konteyner götürülmesi çağrısı yaptı.

İran’ın Hoy kentinde 23 Şubat’ta meydana gelen 5.9 şiddetindeki deprem, Van’ın Başkale ilçesine bağlı beş köyde yıkıma neden oldu. 10 kişinin hayatını kaybettiği depremin ardından CHP ve HDP heyeti, bölgede incelemelerde bulndu. Heyette yer alan isimler, gözlemlerini aktararak eksiklikleri sıraladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, milletvekilleri Tekin Bingöl ve Nihat Yeşil ile birlikte 26 Şubat’ta depremin yıktığı mahallelerde incelemelerde bulunan partinin Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, mevsim koşullarına dikkat çekti. Kurukcu bölgeye çadır yerine bir an önce konteyner gönderilmesi gerektiğini belirtti. “Oradaki insanlar yoksulluktan dolayı öldü” diyen Kurukcu, olası bir depremde bölge halkının yeniden ölümle karşı karşıya kalacağını dile getirdi. Kurukcu, “Devlet bunlara imkân sağlayıp yeni sağlam yapılar yapabilir mi? Yapılabilir. Bir daha yaşanacak felaketin önüne geçilmesi lazım. Biliyorsunuz, Van’da soğuk uzun sürer, onun için çadır olmaz. Bir an önce bölgeye konteyner götürülmelidir. Herkesin dayanışma içerisinde olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi. HDP’li belediyelerin gönderdiği yardımların engellenmesine değinen Kurukcu, “Böylesi durumlarda yeri gelince siyasi kimliğimizi, bürokrat kimliğimizi bir kenara bırakılmalıyız” diye konuştu.

ÇADIRLAR YETERSİZ

MA’nın haberine göre bölgede incelemelerde bulunan HDP İl Eş Başkanı Öznur Bartın deprem sonucunda 630 yapının yıkıldığını, geriye kalan yapıların ise kullanılamaz hale geldiğini söyledi. Çadırların yetersiz olduğunu aktaran Bartın, “Köy halkı kendi kaderine terk edilmiş durumda” dedi ve ekledi: “Doğal afetleri siyasi malzeme haline dönüştürmek insani duyguların ne kadar zayıf ve tehlikeli bir boyut aldığının göstergesidir. Yaşanan afeti dahi halkın kimliği, dili, dini veya siyasi görüşü üzerinden değerlendirmek insanlık ayıbıdır.”