CHP ve HDP'li heyet, Sincan Kapalı Çocuk Cezaevi'ndeki olayı inceledi

Dün Sincan Kapalı Çocuk Cezaevinde olaylar yaşandığı ve 14 ceza infaz koruma memuru ile altı çocuğun hastaneye sevk edildiğine dair basına düşen haberler sonrası CHP Ankara milletvekili Ali Haydar Hakverdi ve HDP milletvekilleri Mensur Işık ve Hüseyin Kaçmaz'ın katıldığı bir heyet olayı incelemek için Sincan Çocuk Cezaevine gitti.

Yapılan görüşmeler sonrası CHP Ankara milletvekili Ali haydar Hakverdi açıklama yaptı.

Hakverdi açıklamasında, "Hırsızlık suçundan hükümlü bulunan ve yedi çocuk mahkumun tutulduğu koğuş ile karşı birimde cinsel suçlardan hükümlü bulunan çocukların tutulduğu koğuş arasında küfürleşme yaşanmış, araya infaz koruma memurları girmiş ve hırsızlık suçundan yatan çocuklardan biri tek kişilik hücreye alınmış. Çocuklardan biri tek kişilik hücreye alınınca koğuşta beraber kaldığı kardeşi ve kalan altı çocuk ile gardiyanlar arasında tartışma yaşanmış, tartışma sırasında ceza koruma memurları yangın tüpündeki gazla koğuşa müdahale etmiş, müdahale sırasında altı çocuk ciddi olmayan şekilde yaralanmıştır" diyerek olayın nasıl geliştiğini anlattı.

Yaralanan bir çocuk ile yüzyüze görüştüğünü belirten Hakverdi, "Görüşme yaptığımız çocuklardan birinin yüzünde ve boğazında müdahale sırasında meydana gelen yaralanmalar heyetimizce gözlenmiştir. Diğer beş çocukla görüşme imkanı maalesef bulamadık" ifadelerini kullandı.

Hakverdi açıklamasında, Ceza İnfaz görevlilerinden bir memur kafasına kaskının üzerinden darbe alması sebebiyle travma geçirebileceği şüphesi ile kontrol amaçlı Atatürk Araştırma Hastanesi'ne sevk edildiği belirtti.

Hakverdi, diğer memurların hastaneye sevk edilmesinin nedeninin, mevcut durumları raporlamak için sevk edilmelerinden ibaret olduğunu söyledi.

Sevkedilen infaz koruma memurlarında herhangi bir yaralanma söz konusu olmadığını ifade eden Hakverdi, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

"İnfaz koruma memurları tedavi için değil aslında adli kontrol için hastaneye gittiklerinden altı çocuğun ve 14 infaz koruma memurunun hastaneye sevk edildiği haberleri dışarda bulunan aileler ve kamuoyu tarafından çok vahim bir olay olarak algılanmış, akşam saatlerinden itibaren cezaevinde bulunan çocukların yakınları cezaevine akın etmişlerdir. Cezaevinde yaptığımız görüşmeler neticesinde olayların bu çerçevede cereyan ettiğini tespittetik."