Kılıçdaroğlu’nun seçilememesi ve Cumhur İttifakı’nın da Meclis çoğunluğunu elde etmesi ile sonuçlanan seçimler sonrası muhalefet değerlendirme ve yeni dönemi şekillendirme sürecine girdi.

CHP ve HDP’de yol arayışı sürüyor
Fotoğraf: Depo Photos

Hüseyin ŞİMŞEK

Cumhurbaşkanı ve TBMM seçimlerinin tamamlanmasının ardından muhalefet bloğu sonuçları değerlendirmeye başladı. CHP bu hafta yapacağı toplantılarda geride kalan seçimleri tartışmanın yanı sıra yeni dönemde görev yapacak kurulları da belirleyecek. HDP ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi cephesi de kongreye gidip gitmemeyi tartışıyor. Cumhurbaşkanı seçimleri ikinci turunda yüzde 47,82 oy oranına ulaşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hem kendisinin hem de kurmaylarının geleceğini şekillendirecek toplantılar dizisine başlıyor. Kılıçdaroğlu yarın seçim akşamı, "Elinizi rahatlatmak için biz istifa edelim" önerisinde bulunan Merkez Yönetim Kurulu ile bir araya gelecek. Toplantıda bazı üyelerin istifalarının gündeme gelebileceği bildirildi. 

CHP’de daha sonra Meclis yönetimi şekillendirilecek. Yemin töreninin ardından seçime gidecek CHP Meclis Grubunda, grup başkanı ve grup başkanvekilleri belirlenecek. Grup başkanlığı için Özgür Özel ile Faik Öztrak’ın da adı geçerken başkanvekilliği için Bülent Tezcan, Gökhan Günaydın, Murat Emir, Mahmut Tanal, Tekin Bingöl, Zeynel Emre, Murat Bakan, Ali Mahir Başarır ve Ali Öztunç’un aday olabileceği belirtiliyor.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM’de yaptığı açıklamada, Cumartesi günü kapalı grup toplantısında Kılıçdaroğlu’nun milletvekili seçilmemesi nedeniyle yerine görev yapacak bir grup başkanı ile üç grup başkanvekilini seçeceklerini söyledi.

PM TOPLANACAK

CHP’de hafta sonu Parti Meclisi de toplanacak. Cumartesi günü yapılacak toplantıda, Kılıçdaroğlu’nun geniş bir seçim değerlendirmesi yapması, PM üyelerinin ise eleştirilerini sıralaması bekleniyor. Basına kapalı toplantıda, partinin yeni dönem yönetimine ilişkin çeşitli önerilerin yapılabileceği de öğrenildi. CHP kulislerinden edinilen bilgiye göre, büyük kurultayı yerel seçim sonrasında toplamak isteyen CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na, İmamoğlu’nun İstanbul’un fethi törenleri ile sosyal medya hesabından paylaştığı video izletildi. Kılıçdaroğlu’nun, İmamoğlu’nun sözlerini “yorum yapmadan dinlediği ve bir tepki vermediği” kaydedildi. Kılıçdaroğlu’nun kongre hakkındaki son kararını Parti Meclisi toplantısında açıklayabileceği de ifade ediliyor.

İSİM DEĞİŞİKLİĞİ

En az 80 milletvekili kazanma hedefi ile girdiği seçimlerden 61 koltukla ayrılan HDP, bu sonucun nedenlerini ele aldı. Bileşenlerin de dahil olması ile birlikte daha sonra sürdürülecek toplantılarda, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin isminin değiştirilmesinden, Eş Genel Başkanların geleceğine kadar çok sayıda konunun gündeme geldiği bildirildi. Geride kalan Cumhurbaşkanı ve TBMM seçimlerinin ele alındığı toplantıya HDP, DTK, HDK, DBP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Genel Başkanları ile Eş Sözcüleri katıldı. Toplantıda, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin isminin değiştirilmesinin gündeme geldiği aktarıldı. HDP’nin kapatılma ihtimali ve siyasi yasak tehlikesi nedeniyle eş genel başkanların değiştirilebileceği de kaydedildi. Bununla ilgili kongre sürecinin başlatılabileceği aktarıldı.

İTTİFAK DA MASADA

Toplantıda, oy kayıpları il il araştırıldı. Emek ve Özgürlük İttifakı’nın iki parti olarak seçimlere katılmasının da toplantıda gündeme geldiği ve bu konuda HDP yönetimine çeşitli eleştirilerin yöneltildiği bildirildi.

ROLÜMÜZÜ BÜYÜTECEĞİZ

Toplantının ardından yayımlanan açıklamada, Kürt siyasetinin rolünün büyütüleceği vurgulandı. Seçimlerdeki başarısızlığın “kabul edildiği” açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Kürt Siyasal Hareketine yönelik Çökertme Planı karşısında çetin ve sert bir mücadele dönemini hep birlikte yaşadık, yaşıyoruz… Her türden komploculuğu, hileyi, yalanı ve dezenformasyonu devreye sokan ve devletin bütün olanaklarını kullanan faşist iktidar karşısında Türkiye halklarının gösterdiği tutumu selamlıyoruz. Toplumdaki iki kişiden birinin Saray rejimine rıza göstermediği gerçeği, bizler açısından yeni dönemde demokratik-devrimci toplumsal mücadeleyi büyütme gerekçesidir.

Seçim sonuçları itibariyle hedeflediğimiz başarının altındayız ve bu durumu kabul ediyoruz. Ancak Kürt halkının özgürlük ve Türkiye halklarının demokrasi mücadelesinin belirleyiciliğini sandık matematiği üzerinden zayıflattığını düşünenlere bir kez daha sesleniyoruz. Bizler hep siyasal olarak var olduk ve ezilenler için umut olduk. Yeni mücadele döneminde de örgütsel, politik ve toplumsal olarak kader tayin edici rolümüz devam edecektir. Bu rolümüzü en çok da ‘devlet aklıyla’ hareket ettiğini ifade edenler biliyor. İnatla ve ısrarla; demokrasi mücadelesindeki rolümüzü daha fazla büyüteceğiz ve daha güçlü bir özgürlük çıkışının öncüsü olacağız. Demokrasi ve özgürlük mücadelemizin büyük değerlerine; zindanlarda, sürgünde, mücadelenin her alanı ve aşamasında yer alan, bedel ödeyen, emek veren her arkadaşımıza, yoldaşımıza zafer sözümüzü tekrarlıyoruz.”