CHP ve İYİ Parti, AKP'nin anayasa değişikliğine ilişkin randevu talebine ret yanıtı verdi. Karara gerekçe olarak İYİ Partili Lütfü Türkkan ile CHP Mersin Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın, dokunulmazlık dosyalarının gündeme alınması gösterildi.

CHP ve İYİ Parti, AKP'nin randevu talebini reddetti

CHP ve İYİ Parti, AKP'nin başörtüsüne ilişkin anayasa değişikliği teklifine dair randevu talebine 'hayır' yanıtını verdi.

CHP ile İYİ Parti'nin istişare sonucunda alınan karar AKP Grubu'na iletildi.

Ret gerekçesi olarak İYİ Partili Lütfü Türkkan ile CHP Mersin Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'ın, dokunulmazlık dosyalarının gündeme alınması gösterildi.

Konuya ilişkin açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Biz bu sabah İYİ Parti’deki mevkidaşlarımızla konuyu değerlendirdik. Yarın karma komisyon ve adalet komisyonu toplantıya çağırıldı. 1700’ün üzerinde bekleyen dokunulmazlık dosyası varken İYİ Parti ve CHP'den 1'er milletvekilinin birer dosyası çekilerek, dokunulmazlıkları kaldırmak ve seçime doğru giderken kendilerinin dokunulmazlıkları olmaksızın yargılanmalarının önünü açmak üzere bir siyasi tercihte bulunuldu. Karma komisyon başkanı da bu iki dosyayı cımbızlayarak, komisyonu toplantıya çağırdı. Aynı günlerde AK Parti yine bizi anayasa komisyonunun konusu olan bir anaysa değişikliğini müzakere etmek üzere ziyaret etmek istiyor. Bunu iki parti olarak bir özensizlik, bir nezaketsizlik olarak nitelendirdik" ifadelerini kullandı.

Özel, şöyle devam etti: "Sayın Özlem Zengin’i aradık; bir mevkidaşımızın talebini reddetmek bizim için zor. AK Parti’nin takınmış olduğu bu tutuma karşılık olarak biz bu görüşme talebini CHP olarak ittifak ortağımızla reddetmek durumundayız. Bundan sonraki süreçlerde yeniden randevu talepleri olursa, onu da partimizin yetkili kurullarına götürmek ve ittifak ortaklarımızla istişare etmek suretiyle yeniden değerlendiririz."

AKP'ye yönelik eleştirilerde bulunan Özel, "AK Parti 'gelin anaysa değiştirelim' derken, bir anda iki milletvekilimizin dosyalarını cımbızlayıp, 'gelin dokunulmazlıklarını kaldıralım' diyor. Savaş baltasını kaldırarak uzlaşmaya, görüşmeye gelen bir siyasi hareket dünya tarihinde yok. Uzlaşma çıplak elle yapılır. Bize 'merhaba' demeye balta çekerek geliyorlar. Nasıl bir şey biz anlamadık. Bir randevuyu reddetmek bizim siyasi geleneğimizde yok. Savaş baltasını çıkarıp da karşıdan üzerimize doğru koşturarak ‘gelin görüşelim’ demeyi de biz anlayamadık. Zamanlama manasız, üslup ve yöntem son derece özensiz" ifadelerini kullandı.

İYİ PARTİLİ DERVİŞOĞLU: SİYASİ NEZAKET KURALLARINA AYKIRI

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Parlamento Muhabirleri Derneği'ni ziyaret eden İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu'nun, yarın İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ile CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ile ilgili hazırlanan iki ayrı dokunulmazlığın kaldırılması fezlekesini görüşeceğini anımsatan Dervişoğlu, "Bu takvim içerisinde yaptıkları talebe ret cevabı verdik. Konuyla alakalı nihai kararımızı da hem Genel Başkan'ımızla hem de yetkili kurullarımızla görüşerek netleştireceğiz." diye konuştu.

Müsavat Dervişoğlu, Karma Komisyo'nda milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması tartışılırken AKP'den kendilerine gelen anayasa değişikliğiyle ilgili randevu talebini, takvim açısından siyasi nezaket kurallarına aykırı bulduklarını belirtti.

HDP DE 'RET' YANITI VERMİŞTİ

HDP, başörtüsüne yönelik bir Anayasa teklifi veren AKP’nin kendilerinden 2. kez randevu talep ettiğini açıklayarak teklifi reddettiklerini açıklamıştı.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, dün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, AKP Meclis grubunun başörtüsüne ilişkin anayasa değişiklik teklifini müzakere etmek üzere kendilerinden randevu talep ettiğini, mevcut siyasi ortamda bu teklifin tartışılmasını samimi ve güven verici bulmadıkları için bu talebi reddettiklerini açıkladı.