CHP ve Meclis'teki 4 partiden 'kayyum kaldırılsın' önerisi


CHP’nin TBMM'de temsil edilen dört partiyle birlikte hazırladığı, yargı alanında düzenlemeler içeren kanun ve anayasa değişikliği tekliflerinin ayrıntıları ortaya çıktı. Beş parti, 214 kanun ve 14 anayasa maddesinde değişiklik öngören 14 ayrı kanun teklifi hazırladı. Kanun ve anayasa değişikliği tekliflerinin içinde kayyumun kaldırılması da var.

Milliyet'in haberine göre CHP, AKP'nin yargı paketi hazırlığının kamuoyuna yansımasının ardından çalışma başlattı. Bu kapsamda geçen ağustos başında Meclis’te temsil edilen siyasi partiler ile Adalet Bakanlığı’na toplantı daveti gönderildi.

İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu’nun görevlendirildiği 'Adil Yargılanma Hakkı Yasa Önerisi' başlıklı toplantılara yapılan daveti HDP, Saadet Partisi, Demokrat Parti ve Türkiye İşçi Partisi olumlu yanıt verdi ve 20 kurum ve kuruluştan temsilcilerin de katıldığı toplam sekiz toplantı düzenlendi.

Kanun tekliflerindeki bazı düzenlemeler ise şöyle:

Kamudan ihraç edilen, ancak hakkında soruşturma veya kovuşturma açılmamış olanlar ile hakkında beraat kararı verilenler görevlerine iade edilecek, pasaportları verilecek.

Belediye başkanlıklarına kayyum atanması uygulaması kaldırılacak.

Gözaltı ve tutukluluk süreleri kısaltılacak. Ters kelepçe uygulaması yasaklanacak.

Yüksek güvenlikli ceza infaz kurumları, çocuk kapalı ceza infaz kurumları kaldırılacak. Çocuklar mahkumiyetlerini eğitim evlerinde geçirecek. Tek tip kıyafet düzenlemesi kaldırılacak.

Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama suçuna ‘cebir ve şiddet içeren somut bir saldırıya sebep olma’ koşulu getirilecek.

TCK’nın; Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, TBMM’yi, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılama suçunu düzenleyen 301. maddesi kaldırılacak.

Hakaret suçunda hapis cezası olmayacak. Cumhurbaşkanı’na hakaret suçu kaldırılacak.

CHP’nin toplantı davetine 'ret' yanıtı veren Millet İttifakı ortağı İYİ Parti’nin kanun tekliflerine destek verip vermeyeceği merak ediliyor.

Beş partinin milletvekili sayısı teklifleri TBMM’ye sunmak için yetiyor. Ancak İYİ Parti destek verse bile bu sayı, tekliflerin komisyondan geçmesi ya da kanunlaşması için yeterli olmuyor.