CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, yüksek enflasyon nedeniyle kurbanlık fiyatlarının tarihi zirveye ulaştığını ifade ederek “Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde büyük ve küçükbaş kurbanlık fiyatlarında yüzde 150’ye ulaşan artış yaşandı. Vatandaşlar üç haneli zam nedeniyle 80 ila 100 bin lira arasında değişen büyükbaş kurbanlık hayvanlara sadece bakmakla yetiniyor” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi
CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan: Kurbanlık fiyatlarında yüzde 150’ye ulaşan artış yaşandı

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde canlı hayvan fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek “Enflasyonun neden olduğu ekonomik dalgalanma, kurbanlık fiyatlarını tarihi zirveye taşıdı. Kurbanlık almak isteyenler, yüzde 150 zamlanarak cumhuriyet tarihinin en yüksek fiyatlarıyla karşılaşarak zor bir seçim yapmak zorunda kalacaklar” dedi.

Hükümetin tarım ve hayvancılık alanında uzun süredir sürdürdüğü yanlış politikaların yurttaşları çaresiz bıraktığını kaydeden Becan, canlı hayvan sayısındaki azalmanın önüne geçemeyen iktidarın yüksek fiyatlardan sorumlu olduğunun altını çizdi.

"BAKMAKLA YETİNİYORLAR"

Türk ekonomisinde yaşanan istikrarsızlık ve yüksek enflasyon, tarım ve hayvancılık sektörünü derinden etkiledi. Her geçen gün değeri düşen Türk Lirası ve maliyetlerdeki artış, kurbanlık fiyatlarında 3 haneli artışlara neden oldu. Canlı hayvan borsalarında kurbanlık fiyatlarının yüzde 150 zamlandığını kaydeden CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, “Yem, bakım ve diğer maliyetler önüne geçilemez biçimde yükseliyor. Maliyetleri dengelemek isteyen üreticiler ise çareyi kurbanlık fiyatlarını artırmakta buluyor. Bugün büyükbaş kurbanlık fiyatları 100 bin lira seviyesine ulaştı. Türkiye’deki mevcut alım gücü düşünüldüğünde bu fiyatlar cepleri yakıyor. Bir umut hayvan pazarlarına gelen vatandaşlar karşılaştıkları yüksek fiyatla nedeniyle sadece bakmakla yetiniyorlar” dedi.

"VEKALET FİYATLARI REKOR KIRDI"

Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere Kızılay, Tür Hava Kurumu, Mehmetçik Vakfı gibi vekaletle kurban hizmeti veren kurumlarda hizmet bedelinin yüzde 140 ila 165 arasında değişen oranlarda zamlandığını ifade eden Becan, “Kredi çekerek kurban kesmek zorunda kalan yurttaşlarımız hayvancılıktaki krizin hangi boyutlara ulaştığının somut göstergesidir” şeklinde konuştu.

"KITLIK TEHLİKESİ"

CHP’li Becan, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu bir tehlikeye de dikkat çekti. Yüksek enflasyonun yanı sıra hayvan hastalıkları, iklim değişiklikleri ve yetiştiricilikte yaşanan sorunlar nedeniyle canlı hayvan sayısının önemli ölçüde azaldığını kaydeden Becan, “Sınırlı sayıdaki kurbanlık hayvan, talebin üzerinde bir baskı yaratarak, fiyatların daha da yükselmesine sebep oldu. Hayvan popülasyonunu artırmaya yönelik etkili tedbirler alınmazsa Türkiye çok yakında canlı hayvan kıtlığıyla karşı karşıya kalacak. O zaman paramız olsa da kesecek hayvan bulamayacağız” uyarısında bulundu.

"DEPREM BÖLGESİNDE SORUNLAR DEVAM EDİYOR"

6 Şubat Depreminden etkilenen bölgelerin Türkiye’nin canlı hayvan varlığının yüzde 20’sine ev sahipliği yaptığını hatırlatan CHPli vekil Becan, “Felaket sonrasında büyük kayıplar yaşayan besicilere bedelsiz canlı hayvan temin edilmesi konusunda yürütülen çalışmalar yeterli ve istenilen düzeye ulaşmadı. Depremin üzerinden 4 ay geçti ancak deprem bölgesindeki barınma sorununun yanı sıra yıkılan ahırlar ve hasar gören besi çiftliklerindeki sorunlar can yakmaya devam ediyor” açıklamasını yaptı.