CHP, yeni Kadın Kolları Genel Başkanı'nı seçecek
CHP 15. Olağan Kadın Kolları Kurultayı'nda yeni Kadın Kolları Genel Başkanı seçilecek. 3 isim adaylıktan çekilirken mevcut Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka ile Osmaniye Milletvekili Asu Kaya başkanlık için yarışacak. Kurultayda konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Eşit temsili bu partiye de, bu ülkeye de biz getireceğiz" ifadelerini kullandı.

CHP 15. Olağan Kadın Kolları Kurultayı, bugün ATO Congresium'da gerçekleştiriliyor.
Son kurultayını 2020'de düzenleyen CHP Kadın Kolları, 2023'teki genel seçimler ve 2024'teki yerel seçimler nedeniyle parti kararı doğrultusunda 15. Olağan Kurultayı'nı 4 yıl sonra yapacak.
"Adalet ve Eşitlik" sloganıyla düzenlenecek kurultayda, tüm illerden delegeler yeni Kadın Kolları Genel Başkanı'nı seçecek.
Kurultay öncesi adaylığını açıklayan ilk isim, Genel Başkan Yardımcısı ve mevcut Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka oldu. Ardından, CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Merve Kır, Anadolu Kadın Hareketi Derneği Başkanı Birsen Temir Saraç ve eğitimci Birsen Bayar da adaylıklarını açıkladı. Kurultayda Kadın Kolları Genel Başkanlığı için adaylığını duyuran son isim ise Osmaniye Milletvekili Asu Kaya oldu.
3 İSİM ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ
Birsen Bayar, Birsen Temir Saraç'a destekleğini açıklayarak adaylıktan çekildi.
Birsen Temir Saraç yaptığı açıklamada, "Lehime adaylıktan çekilen yol arkadaşım Birsen Bayar’a teşekkürlerimi sunuyorum. Kadınları kadınlar seçecek, bu yol iktidara gidecek!" ifadelerini kullandı.
Öte yandan Birsen Temir Saraç'ın da Aylin Nazlıaka'ya destek vererek adaylıktan çekildi.
Saraç, "Kurtuluşun, kuruluşun ve devrimin partisinde kadın dayanışmasını büyütüyoruz. Üç genel başkan adayı olarak oyumuzu kadın dayanışmasından ve kadın hareketinden yana kullanıyor, laik demokratik bir Türkiye için iktidar yürüyüşünü büyütüyoruz. Kadınları kadınlar seçecek!" ifadelerini kullandı.
Öte yandan CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Merve Kır'ın da adaylıktan çekildi. Kır, kurultayda yaptığı açıklamada Asu Kaya'ya eleştirilerde bulundu.
Böylece CHP Osmaniye Milletvekili Asu Kaya ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka başkanlık için yarışacak.
KURULTAY BAŞLADI
CHP'nin 15. Olağan Kadın Kolları Kurultayı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.
Kurultayın Kongre Divan Başkanı CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökcen seçildi.
ÖZGÜR ÖZEL: CHP'NİN İKTİDAR PROGRAMINI KONUŞACAĞIZ
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP 15. Olağan Kadın Kolları Kurultayı'nda açıklamalarda bulundu.
Özgür Özel konuşucağı sırada Çiğli Belediyesi'nde işten atılan bir grup "İşimizi geri istiyoruz" sloganı attı. Bunun üzerine Özel, "Kadın Kolları Kongresi'ni başka amaçlara alet etmeyin. Çok rica ediyorum. Ben sizi her ortamda dinliyorum, sizi kapının önünde de dinlerim. Ama burası Kadın Kolları Kongresi... Burayı kadınlara bırakacaksınız, burayı erkeklere provoke ettirmem. Alın erkek arkadaşları dışarı..." tepkisini gösterdi.
Eylül ayında yapılacak tüzük kurultayı ile ilgili mesaj veren Özel, "4-9 Eylül tarihleri arasında CHP'nin Büyük Değişim Kurultayı'nı hep birlikte yapacağız. 4'ünde Sivas'ta kurultayımızın sembolik açılışını yapacağız. 5'inde komisyon son toplantısını Ankara'da yapacak. 6'sından itibaren 4 gün boyunca da tüzüğümüzü değiştirip öncesinde bütün hazırlıklar tamamlanmaya devam edecek, sonrasında da programımızı nasıl değiştireceğimiz, CHP'nin iktidar programını hep birlikte konuşacağız" ifadelerini kullandı.
Özel, şöyle devam etti: "Bu sefer yapacağımız Program Kurultayı bu ülkede nasıl muhalefet edeceğimizi tarif etmeyecek. Program Kurultayı ve ortaya çıkacak program, bu devleti nasıl yöneteceğimizi tarif edecek. Umudum odur ki CHP'nin oklarının ortasındaki devletçilik okunu, o program kurultayına katacağımız çevreci, doğa dostu sürdürülebilir projeler ve kadın-erkek eşitliğine yönelik olan net tutumumuzla geldiğimizde devleti nasıl yöneteceğimizi söylerken devletçilik okunun yarısını yeşile, yarısını mora boyayacağız. Eşit temsili bu partiye de, bu ülkeye de biz getireceğiz."
EŞİT TEMSİL VURGUSU
"Tayyip Bey'in kabinesi var; 17 bakan ve 1 cumhurbaşkanı yardımcısından oluşuyor" diyen Özel, "18 kişi, bunların içinde tek bir kadın var, o da aileden sorumlu. Yani Recep Tayyip Erdoğan da onun partisi, biz de bu ülkeyi yönetmeye talibiz. Bu ülkenin yarısı kadın, yarısı erkek" ifadelerini kullandı.
Özgür Özel, şöyle devam etti:
"Tayyip Bey, Türkiye kadınlarının gözünün içine bakarak şunu söylüyor; 'Senin yerin evindir, ailendir. Sen adaletten anlamazsın, turizimden-kültürder anlamazsın, ticaretten anlamazsın, elinin hamuruyla Sağlık Bakanlığı'nın işlerine karışamaz, Gençlik ve Spor Bakanlığı yapamaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda söz söyleyemezsin.' Onun bir bakanı var, kafada kodlamış; kadının yeri ailesidir, çocuğudur. Çocuğuna bakmak, büyüklerine bakmaktır. Burada bu salonda aynı 18 görevlendirmeye karşı bizim yaptığımız 9 görevlendirme... Adalet Bakanı Gökçe Gökçen, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Aylin Nazlıaka , Turizm ve Kültür Bakanı Gülşah Deniz Atalar, Sanayi ve Ticaret Bakanı Pınar Uzun, Sağlık Bakanı Zeliha Aksaz Şahbaz, Gençlik ve Spor Bakanı Sevgi Kılıç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Gamze Taşcıer bulunmaktadır.
Eşit temsil vurugu yapan Özel, şunları ifade etti: "Eşit temsili yarınlara bırakmadan, bugünden en makul kademeli geçişi sağlayararak, bir ya da iki seçim içinde önce yüzde 40, sonra yüzde 50 ile CHP milletvekili sayısının yarısını da, belediye başkanlarının yarısını da kadın yapacağız."
CHP'YE İLK KEZ OY VERENLER
Son yerel seçimlere ilişkin veriler paylaşan Özel, şunları söyledi:
"İlk yerel seçimleri başardık, CHP'nin aldığı 100 oydan 40'ı ilk kez CHP'ye oy veren seçmenler. Burada ilk kez oy kullanan seçmenleri kastetmiyoruz. Daha önce başka partiye oy vermiş, bu seçimde yüzde 38'i, yüzde 40'ı hayatında ilk kez CHP'ye oy vermiş seçmenler. Bunların yüzde 60'ının üzerindekiler kadınlar... Bu kadınlar AK Parti'ye daha çok geçmişte oy vermiş olan ev hakımlar, bunlar daha önce AK Parti'ye oy vermiş muhafazakar seçmenler. Bunun kırılımlarına baktığınızda AK Parti'den iki seçmen birden kaçıyor. Bu seçmenden erkek olanı Yeniden Refah Partisi'ni daha çok tercih ederken, kadın olanı CHP'nin kadın haklarına duyarlılığından, kadın haklarına bakışından, İstanbul Sözleşmesi'ndeki tutumundan, zor günde CHP'nin örgütüyle kadınlara sahip çıkışından etkilenerek CHP'ye oy verdiler."