CIA'in eski gizli casusu Amaryllis Fox, yayımladığı anılarında, CIA ajanlarının Starbucks hediye kartları kullanarak nasıl haberleştiklerini anlattı

CIA, Starbucks üzerinden gizli bir haberleşme ağı kurmuş

ABD'nin Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) casus filmlerini aratmayan şekilde faaliyet gösterdiğine dair içerden itiraflar geldi.

11 Eylül 2001 saldırıları sonrasının dünyasında, 2003-2010 yılları arasında 16 ülkede terör ağlarına sızmak üzere görev yapmış eski CIA gizli casusu Amaryllis Fox, anılarını yayımladı.

"Life Undercover: Coming of Age in the CIA" (Gizli Hayat: CIA'de Yetişmek) isimli anı kitabında en ilgi çeken casusluk numaralarından biri de Starbucks hediye kartları üzerinden haberleşme oldu.

Fox kitabında, CIA çalışanlarının gizlice buluşmak için Starbucks’ın hediye kartını kullandığını anlatıyor. Buna göre, CIA çalışanları buluşmaları gerektiğini birbirlerine bu kartlar üzerinden iletiyordu. Fox, birlikte çalıştığı bir kişinin kendisine bir Starbucks kartı verdiğini ve “Beni görmen gerekirse, bir kahve al” dediğini yazdı. Bu kişi, her gün kartları kontrol ediyor ve içindeki para azaldığında görüşme yapması gerektiğini anlıyordu.

'GÜVENLİ YÖNTEM'

Fox bu taktiği, “Böylece fiziksel sinyal yerlerinin önünden her gün geçip tebeşir işaretleri veya indirilmiş perdeler aramak zorunda kalmıyordu. Ve kart numaraları kimlikle eşleştirilmediği için gayet güvenliydi” diye anlattı.

Genel manada restoranların casusluğun ayrılmaz parçası olduğunu da anlatan eski CIA mensubu, bir sonraki saldırıyı öngörme ya da önlemeye yardımcı olacak şekilde hükümetler ya da terör gruplarına erişimi olan kaynaklarla restoranlarda görüşmeyi tercih ettiklerini aktardı.

RESTORANLAR ÖNCEDEN HAZIRLANABİLİYOR

Bazen bu buluşmaların tesadüfi olduğunu, ama daha çok tesadüfi görünecek şekilde planlandığını belirten Fox, restoranlarda önceden hazırlanma imkanlarının bulunduğuna da dikkat çekti.

"Çok sayıda giriş ve çıkış yardımcı olur ve kabin veya gizli köşe gibi özel oturma alanları bir artıdır. Belki de hepsinden önemlisi, güvenlik kameralarının ve mekanın müdavimi tipinde müşterilerin mevcudiyetidir" diyen Fox, restoranların aynı zamanda sırtı duvara dayalı oturmak için bol seçenek sunduğunu, durumsal farkındalık sağladığını ve sohbet ortağının yüzünün salonda bulunanların izleme açısının dışında kalmasını sağladığını kaydetti.