Kaynakları ölçüsüz şekilde kullandığı gerekçesiyle eleştirilen Rize Belediyesi, şimdi de milyonlarca liralık bitki aldı. İdare, 110 bin begonya ve 10 bin süs lahanasını da kapsayan 307 kalem bitki alımı için 4 milyon 66 bin TL ödedi.

‘Çiçek gibi’ harcama

Mustafa BİLDİRCİN

Dev çay bardağı şeklinde alışveriş merkezi inşa edilen Rize’de, kentin muhtelif yerlerine dikilmesi planlanan bitkiler için milyonlarca lira harcama yapıldı. Uzun ekmek kuyrukları ile gündeme gelen AKP’li Rize Belediyesi’nin bitki alım ihalesinin 4 milyon 66 bin 100 TL’ye sonuçlandığı öğrenildi. Başkanlığını AKP’li Rahmi Metin’in yaptığı belediye, bitki alımı için gerçekleştirdiği ihalenin onayını 24 Mayıs’ta aldı. Açık ihale yöntemi kullanılan ihalede teklifler, 24 Haziran’da alındı. İdare, 307 kalem bitkiyi içeren iş için 4 milyon 88 bin 721 TL yaklaşık maliyet belirledi.


SÖZLEŞME İMZALANDI

İhalede, sunulan tekliflerin değerlendirilmesinin ardından sona gelindi. Belediye iştiraki Ribelkent Yapı İnşaat isimli şirketin kazandığı ihalenin sözleşmesi 4 Temmuz’da imzalandı. İhalenin sonuç ilanı henüz yayımlandı ancak sözleşme bedeli kayıtlara, 4 milyon 66 bin 100 TL olarak geçti.

300 BİN LALE SİPARİŞ EDİLDİ

İhale dokümanları arasında yer alan, “Birim Fiyat Teklif Cetveli”nde, 4 milyon TL harcama karşılığında alınacak bitkilerin detayları da paylaşıldı. Lale bitkisi, 300 bin adet ile en yüksek sayıda alınacak bitki olurken diğer bazı bitkiler ve adetleri şöyle sıralandı:

•Kadife: 50 bin adet
•Çuha: 150 bin adet
•Bodur alev: 850 adet
•Begonya: 150 adet
•Gri yapraklı papatya: 786 adet
•Çiçeklendirilmiş akıllı saksı: 287 adet

***

5 milyon tl’ye sosyal tesis

Rize Belediyesi, 17 Mart’ta sözleşmesini imzaladığı bir başka ihale kapsamında ise 5 milyon TL’lik sosyal tesis inşasına başladı. Tesisin, “Günbatımını izlemek isteyenler için inşa edildiği" bildirildi. Yaklaşık bin 171 metrekare alanı kapsayan tesiste restoran, seyir terası, deniz feneri, fener balkon, deniz müzesi, kule çevresi hol, personel alanı, mutfak, bay bayan mescit, yönetim odası, çocuk oyun alanı ve denize sıfır oturma alanlarının yer alacağı bildirildi.