MEB’e bağlı müdürlüklerin değerlendirme raporları, eğitimdeki plansızlığa ayna tuttu. Personel Genel Müdürlüğü, eğitimdeki çiftbaşlılıktan yakınırken bir türlü çözülemeyen ikili eğitim sorunu da raporlarda yer aldı.

Çiftbaşlılık MEB’i bile rahatsız etti

Mustafa BİLDİRCİN

Eğitim, AKP iktidarlarında en çok hasar alan alanların başında geldi. Liseye ve üniversiteye geçiş sistemlerinde yapılan değişiklikler başta olmak üzere AKP iktidarının 16 yılında hiçbir öğrenci başladığı sistemle okulunu bitiremedi. 2002 ve 2022 yıllarını da kapsayan 20 yıllık dönemde sekiz farklı isim eğitimin başına getirildi.

Birbiri ardına yapılan değişikliklerle yazboz tahtasına dönen eğitim sisteminde yaşanan sorunlar, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı müdürlüklerin faaliyet raporları ile bir kez daha gözler önüne serildi. Raporlar, eğitim alanındaki plansızlığı ve sorunları net bir şekilde ortaya koydu.

EĞİTİMDE ÇİFT BAŞLILIK

MEB Personel Genel Müdürlüğü’nün 2021 yılına yönelik faaliyet raporunun, “Zayıflıklar” bölümünde dikkati çeken bir tespite yer verildi. Eğitim alanında alınan kararlara yönelik, “Saray bünyesinde oluşturulan kurul, karar alma süreçlerinde MEB’den daha önemli bir rol oynuyor” eleştirilerini anımsatan tespitte, “Eğitime ilişkin süreçlerde birçok kurum ve kuruluşun rol oynadığı” belirtildi. Çok sayıda kurum ve kuruluşun eğitime yönelik süreçlerde rol oynamasının, karar alma hızında yavaşlamaya ve sorunlara yol açtığı kaydedildi.

PLANSIZ ATAMALAR

MEB Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü’nün raporu ise öğretmen istihdamında yaşanan sorunlara işaret etti. Raporda, öğretmen adaylarının seçiminde duyusal ve psikometri becerilerin ölçüldüğü bir sınav sisteminin olmadığı belirtilerek, atamalarda bilişsel ağırlıklı soruların sorulduğu sınav puanlarına bağlı kalındığı, adayların fiziksel ve kişilik özelliklerinin dikkate alınmadığı ifade edildi. Raporda, formasyon eğitimlerinin arz ve talep dengesi göz önünde bulundurulmadan verilmesi de eleştirildi.

İKİLİ EĞİTİM KANGREN

MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün raporu ise iktidarın, “İkili eğitimi sonlandıracağız” vaadinin kâğıt üzerinde kaldığını gün yüzüne çıkardı. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan ikili eğitim yapan okul sayısının 98’e yükseldiğini kaydeden raporda, ikili eğitim yapan okul sayısındaki artış, “Farklı bölgelerde yaşanan depremler nedeniyle yıkım ve güçlendirme kararı alınan okulların yeni binaları tamamlanıncaya kadar bazı okulların 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında ikili eğitim yapmaları gerekliliğine” bağlandı.