Çiftçi de tüketici de buğdayda taban fiyat bekliyor

Haber Merkezi

Buğday krizi tehdit olmaya devam ediyor. Üreticiden tüketiciye milyonlar dışa bağımlı tarım politikaları nedeniyle dertli. Üretici enflasyonu ise Türkiye İstatistik Kurumu’na göre yüzde 122 gerçekleşti. Çiftçi için en büyük maliyet gübre ve mazotta. Ancak buğdayda hasat sezonu gelmesine rağmen iktidar hâlâ taban fiyat açıklamış değil. Hem çiftçi hem de muhalefet tepki gösteriyor.

CHP Yozgat Milletvekili Ali Keven, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada şöyle dedi: “Geçen yıl 17 Mayıs’ta, ondan önceki yıl ise 4 Mayıs’ta açıklandı; şimdi Haziran ayı gelmesine rağmen açıklanan bir fiyat yok. Şu an borsalarda güncel buğday fiyatı 7 liraya yakın seyrediyor, ithalata ise zaten 6 lira ödendi. Gübre ve mazot gibi girdiler yüzde 300 oranlarında zamlandı. Çiftçimiz, bu üretimi yapması için eline en az 8 lira geçmesi gerektiğini söylüyor. Diğer taraftan, ekmek fiyatlarını da düşünüyorsanız, gelin, 2 lirasını ek destekleme ödemesi olarak hazineden verelim ve hem üreticiyi hem de tüketiciyi rahatlatalım.”

TMO tarafından ekmek fırınlarına verilen ithal unda stokların biteceğini söyleyen Keven, hasadı yapılan buğdayın taban fiyatındaki belirsizliğin un ve ekmek fiyatlarında kaosa yol açacağına işaret etti.

Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sözleşmeli üretim yapan çiftçilerden karakılçık buğdayının kilosunun 10 liradan alınacağı duyurdu.

Başkan Tunç Soyer, “Geçen yıl Toprak Mahsulleri Ofisi buğdayı 3.5 liraya alacağını açıklamışken, biz karakılçık tohumu dağıttığımız üreticiden 7 liradan alım yapacağımızı duyurmuştuk. Toprak Mahsulleri Ofisi halen buğday fiyatı açıklamadı ama biz enflasyon baskısını düşünerek sözleşmeli üretilen karakılçık buğdayının kilo fiyatını 7 liradan 10 liraya çıkarttığımızı çiftçimize müjdelemek istiyoruz. Üreticimizin üretebilmesi için gereken tüm desteği vereceğiz” dedi.

Birçok ilde buğday krizi nedeniyle ekmek fiyatları fırladı. Aydın’ın Kuşadası ilçesinde 220 gramı 3 liradan satılan ekmeğin gramajı 200’e düşürülerek 4 liradan satılmasına karar verildi.

Kuşadası Fırıncılar Derneği Başkanı Levent Eryılmaz, zamdan memnun olmadıklarını, ekmeğin 5 lira olması için başvurduklarını söyledi.