Tarım sektöründe istihdam edilenlerin sayısının 7,4 milyondan 4,2 milyona gerilediğini vurgulayan Başevirgen “Önlem alınmazsa açlığın ülkemizi vurması kaçınılmaz” dedi

Çiftçi küskün, tarım bitme noktasında

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, TÜİK ve SGK’nin tarım verilerini yorumladı.

Ülke nüfusu artarken, ekilebilir tarım alanlarının daralmasının, gıda temini noktasında endişe vermeye başladığını belirten Bekir Başevirgen, “Üretimin önünde bir çok engel var. Çiftçilerimiz para kazanamadığı için üretimden çekiliyor. 2002’de 26 milyon 579 bin hektar olan tarım arazisi 2019’de 23 milyon 94 bin hektara kadar düştü. 18 senede tarım arazilerimiz yüzde 12,3 azaldı.İktidarın, ülkenin açlıkla karşı karşıya kalmaması için bir an önce harekete geçmesi ve tarıma bakışını değiştirmesi gerekiyor” dedi.ciftci-kuskun-tarim-bitme-noktasinda-733417-1.

Planlı bir üretim anlayışı ile dışa bağımlılığı en alt seviyeye indirecek, katma değeri yüksek, kaliteli, sağlıklı ve güvenli ürünler üretecek, hem üreticinin para kazandığı hem tüketicinin uygun fiyata ürüne ulaşabildiği bir politika oluşturulması gerektiğini ifade eden Başevirgen, “Tarım potansiyelimiz hepsini gerçekleştirmek için uygun. Tarıma ve tarım politikalarına bakışın değişmesi gerek. Çiftçilerin yeniden üretmelerini teşvik edecek önlemlerin acilen il, bölge ayrımı yapılmadan alınması gerekiyor. Eğer gereken önlemler bir an önce alınmazsa, dünyada büyük iklim değişiklikleriyle mücadele edilen bu dönemde açlığın ülkemizi de vurması kaçınılmaz” dedi.

ÜRETEN AZALIYORSA ÜRETİM DE YOKTUR

TÜİK verilerine göre tarım sektöründe istihdam edilen kişi sayısının 2002’de 7 milyon 458 bin kişiyken, 2020 Şubat ayı itibariyle 4 milyon 157 bin kişiye gerilediğini söyleyen Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Bu da son 18 yılda 3 milyon 301 bin daha az tarım çalışanı anlamına geliyor. Tarım sektöründe istihdam edilen kişi sayısının yüzde 44 azaldığı ortaya çıkıyor. Salgın döneminde üreticiye olan ihtiyaç daha da anlaşıldı. Üreten azalıyorsa, üretim de yok demektir” ifadelerini kullandı.