Çiftçi-Sen’den 6 talep

Çiftçiler Sendikası (Çiftçi-Sen) koronavirüs salgınında gıda güvenliğinin önemini bir kez daha hatırlattığını vurgulayan bir basın açıklaması yayımladı. Açıklamada bugünlerde gıdada yaşanan sıkıntının temelinde tarımda sermayeleşme olduğu ifade edilen açıklamada kapitalizmin doğayı ve böylece tarımı katlettiğinin altı çizildi. Çiftçi-Sen yapılması gerekenleri 6 talepte sıraladı;

►Virüs salgınlarını durdurmak, yenilerinin ortaya çıkmasını azaltmak için, endüstriyel gıda üretimi başta olmak üzere, enerji politikaları, kalkınma politikaları, sanayileşme politikaları kökten değişmelidir.

►Gıda’nın, suyun, toprağın kısacası doğanın metalaştırılmasının önüne geçilmelidir.

►Görünümü, verimi, raf ömrü uğruna genetik zenginliği harcanmış tohumlardan yetiştirilen ürünlerle beslenen toplumlar ciddi bağışıklık sorunları yaşamakta, hastalıklara direncini kaybetmektedir. Gelecekte açlığın ve virüs salgınlarının önüne geçmek için şirketlerin tohumu patentleyerek ele geçirme ve genleriyle oynama çabalarının önüne geçilmelidir.

►Yerel tohumları ve yerel hayvan ırklarını koruyan geliştiren politikalar uygulanmalıdır. Suyu, toprağı, havayı kimyasallarla zehirleyen endüstriyel tarım uygulamalarından, enerji yatırımlarından, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımından vazgeçilmelidir.

►Birleşmiş Milletler’de kabul edilen “Köylüler ve Kırsalda Çalışan Diğer İnsanların Hakları” Deklarasyonu’nu bütün ülkeler “ama”sız, “fakat”sız uygulamalıdır.

►Şirketlerin gıda sistemi yerine halkın gıda sistemi olan ve çiftçi özerkliğini sağlayan Gıda Egemenliği tesis edilebildiği ölçüde çevresel felaketler ve kontrolden çıkmış virüsler, enfeksiyonlar azaltabilir. Bunun için de küçük aile tarımı ve agroekolojik üretim desteklenmelidir.