Çiftçi-Sen, Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan Çapaklı köyünde yapılmak istenen biyogaz santralı projesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Acele kamulaştırma bir hak ihlalidir” denildi.

Çiftçi-Sen'den Çapaklı'daki acele kamulaştırma kararına tepki: Hak ihlalidir!

Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Çapaklı Köyü'nde köylüler biyogaz santralı projesine karşı direniyor. Önceki gün yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı köylülerin taleplerinin Saray'dan duyulmadığını ortaya çıkardı. Karara göre biyogaz santralı yapılan tarım arazisi acele kamulaştırma kapsamına alındı.

Çiftçi-Sen de yayımladığı bir bildiriyle düzenlemeye sert tepki gösterdi.

"Acele kamulaştırma bir hak ihlalidir" başlığı taşıyan bildiride yenilenebilir temiz enerji diye anlatılan santralların köylülerin tarım yaptığı toprakları kirlettiği vurgulandı.

Öte yandan bildiride acele kamulaştırmayı içeren 23 Eylül 2020 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı'nın Birleşmiş Milletler'in (BM) kabul ettiği "Köylü hakları bildirgesi"ne de aykırı olduğu ifade edildi.

Çiftçi-Sen'in bildirisinde konuya ilişkin şu ifadelere yer verildi;

"Çiftçi-Sen’in de bileşeni olduğu Küresel Çiftçi Örgütü La Via Campesina (Çiftçi Yolu) kısaca 'Köylü Hakları' diye ifade edilen Köylülerin ve Kırsalda Çalışan Diğer İnsanların Hakları” bildirgesini hazırladı ve 2018 yılı sonunda Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Köylü Hakları Bildirgesi” kabul edildi. Bu bildirgenin 17. Maddesi 'Devletler, yerinden edilmeye karşı koruyucu tedbirleri, uluslararası insan hakları ve insancıl hukuk standartlarıyla uyumlu bir biçimde, yerel mevzuatlarına dahil etmelidir. Devletler, cezai tedbir veya savaş aracı ya da yöntemi olarak uygulanması dahil olmak üzere, zorla tahliye, ev yıkımları, tarım alanlarının tahrip edilmesi ile toprak ve diğer doğal kaynaklara keyfi olarak el konulması veya kamulaştırılmasını yasaklamalıdır' demektedir. Acele Kamulaştırma Kararı Toprak Gaspı ve BM’lerin kabul ettiği “Köylü Hakları Bildirgesi”nin ihlalidir. Bu kabul edilemez! Hükümet üstüne düşeni yapmalı. Köylü Hakları Bildirge’sini kabul etmeli, tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına son vermelidir."