AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 'manda yoğurdu' tavsiyesine dikkat çeken Birol Soy isimli çiftçi, "Köylüyle dalga mı geçiyorsunuz siz? Köylü şu anda bitik durumda" dedi.

Çiftçiden Erdoğan'a 'manda yoğurdu' tepkisi: Köylüyle dalga mı geçiyorsunuz?

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tokat ziyaretinde yaptığı 'manda yoğurdu' tavsiyesine ilişkin “Köylü samanı satın alırsa ne olacak? 45 lira bir balya. Cumhurbaşkanı gelmiş havaalanı açıyor. Oturmuş orada yanında Ziraat Odası başkanı, camızdan bahsediyor. Camıza vermezsen bunu, süt alabilir misin? Bir de yoğurt yiyorsunuz diyor? Köylüyle dalga mı geçiyorsunuz siz?” diyen Birol Soy isimli çiftçi “Köylü şu anda bitik durumda" ifadelerini kullandı.

'ÇİFTÇİNİN, KÖYLÜNÜN HALİ NE OLACAK?'

Soy, şöyle konuştu: “Bahar sezonuna girdiği için her şey şu anda iki katına üç katına. Bu çiftçinin, köylünün hali ne olacak? Saman balyasını satın alıyoruz. Mazot olmuş 23 lira. Tarlayı ekmeye mazot var mı? 23 liraya mazot alıp da nasıl ekecek bu vatandaş? Köylü samanı satın alırsa ne olacak? Çiftçinin hali ne olacak? 45 lira bir balya. Cumhurbaşkanı gelmiş havaalanı açıyor. Havaalanı açtığının yanında, oturmuş orada yanında Ziraat Odası başkanı, camızdan bahsediyor. Camıza vermezsen bunu süt alabilir misin? Bir de yoğurt yiyorsunuz diyor? Köylüyle dalga mı geçiyorsunuz siz? Var mı böyle bir şey. Hodri meydan, haydi gelsinler…”

Tokat merkezine 8 kilometre uzaklıkta çiftçilik yapan Günevi köylülerinden Necmettin Aslan ise sadece çiftçilikten kazanamadığını, inşaatlarda da çalıştığını söyledi. Kiraz ihracatı yaptıklarını ancak ilaç ve gübrenin pahalılığı nedeniyle bu yıl ürünlerinin elinde kalacağını belirten Aslan, ANKA'nın aktardığına göre şöyle devam etti: “Ağaçlara daha gübre atamadık. Bir çuval gübre 750 lira. Geçen sene 130 liraydı. Şu anki durumumuz, gerçekten bittik yani. Mazot 24 liraya çıkmış. 250 gramlık ilaç 500 lira."

'SAMAN PAHALI OLDUĞU İÇİN HAYVANLARI SATTIM'

71 yaşındaki Arif Kip, 50 yıldır hayvancılık yaptığını, şu anda bir tane bile hayvanı kalmadığını belirterek, sıkıntıları şöyle dile getirdi: “Yem pahalı, saman pahalı. Tarlalara gübreyi atamadık. Saman pahalı olduğundan hayvanları sattım. Hiçbir şeyim yok şu anda. Sadece 10 tane tavuğum var. Sonbaharda DAP gübresi aldık. Şimdi gübre alamıyoruz. Pahalı çok pahalı. 400 bin lira torbası.”

Koyun üreticiliği yapan Haydar Çelik ise “Maliyetler çok fazla yem yetiştiremiyoruz, saman yetiştiremiyoruz. Arazide ekiyoruz ama pek kazanamıyoruz. Hava da kurak gidiyor. Mazot pahalı, bugün gidip arpa ektim araziyi boş bırakmayalım diye. Bir torba yem çıkmış 250-300 kağıt (TL). Samanın balyası 10 liradan 30 liraya çıkmış. Kilosu (samanın) 50 kuruştu, 1 lira 80 kuruş olmuş yetiştiremiyoruz” dedi.

'ÜRETİCİ OLARAK ZOR DURUMDAYIZ'

Köyde hayvancılık yapan Sevilay Gün adlı vatandaş sütü 4 liradan sattıklarını belirtirken oğlu Sefa Gün de, “Son iki yıldır üretici olarak zor durumdayız. Şu anda sütün kilosunu 4 liraya veriyoruz. En son yemi 285 liradan aldık. 300 lirayı zorluyor. Markette sayılan bizden çıkanın tam 4 katı. Sigorta primlerini ödemekte zorluk çekiyoruz” dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta sonu Tokat’ta çiftçilerle bir araya gelmişti. Erdoğan ile sohbet eden çiftçilerden bazıları; tarımdan kazandıklarını, 50 baş havyan ile başladıkları işletmelerinde hayvan sayılarını artırdıklarını aktardı. Erdoğan ise “Birileri her ağızlarını açtıklarında, Türkiye’de tarımın öldüğünü, bittiğini, çiftçilerin perişan olduğunu söylüyor” dedi. Erdoğan, tarıma ve hayvancılığa en büyük desteklerin kendi dönemlerinde verildiğini söyledi.

ANKA