Hasat zamanı Covid-19'un maliyetini göğüsleyen çiftçi, yaz ayları yaklaşırken iklim kriziyle mücadele ediyor. Ziraat Odaları raporlarına göre 46 ilde hava olayları yüzünden tarımsal üretim zarar gördü

Çiftçiler 2020’yi yıllarca unutmayacak

Covid-19 salgını nedeniyle tedarik zinciri bozulan, ihracat kanalları tıkanan tarım sektörünü 2020'nin yaz aylarında iklim krizi vurdu. Mayısın sonunda Denizli'ye kar yağarken, narenciyenin başkenti Adana'da sıcaklıklar 50 dereceyi gördü. Bir çok ilde, fırtına, hortum, dolu gibi hava olayları afet ölçeğinde yaşanırken, sert hava değişimleri de gözlendi. Ülkenin dört bir yanında Ziraat Odaları açıklamalar yayımlıyor. Hükümet ise henüz bir kriz yokmuş gibi davranıyor.

Konuya ilişkin Habertürk'ten İrfan Donat imzasıyla yayımlanan yazı çarpıcı gerçeği bir kez daha ortaya koydu. Buna göre Türkiye'de 46 ilde hava olayları nedeniyle tarımsal üretim zarar gördü.

Ziraat Odaları aracılığıyla elde edilen bilgiye göre yaklaşık 30 farklı üründe zarar söz konusu. Bunların başında narenciye ürünleri dikkat çekiyor. Özellikle erkenci limon, mandalina, portakal ve bazı orta erkenci mandalina çeşitlerinde yaklaşık yüzde 80’in üzerinde meyve döküm zararı yaşandığı dile getiriliyor. Enflasyonu en fazla belirleyen gıdada yaşanan bu kriz gelecek aylarda yüksek fiyat artışlarına dönüşebilir.

46 İLDE TARIMSAL ÜRETİM ZARAR GÖRDÜ

Ziraat Odalarının rapor ettiği tarımsal üretimde zarar gören 46 il şunlar: Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aksaray, Ankara, Antalya, Ardahan, Aydın, Batman, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kastamonu, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kütahya, Mersin, Muğla, Muş, Niğde, Rize, Sakarya, Sinop, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tunceli, Uşak, Van, Yozgat.

EN BÜYÜK HASAR NARENCİYEDE

Ziraat Odaları’nın raporlarına göre zarar gören ürünler şünlar: Narenciye (portakal, limon, mandalina, greyfurt), mısır, patates, buğday, zeytin, kayısı, badem, erik, armut, elma, şekerpancarı, kekik, lavanta, adaçayı, tütün, bağ, kavun, karpuz, antepfıstığı, pamuk, nar, çay, yağlık gül, haşhaş, çilek, kiraz, vişne, kabak, fındık, yonca, ayçiçeği ve kanola.