Çiftçiler değil, aracı kazanıyor

Birçok ürünün hasadı başladı. Ancak çiftçi hem maliyetlerden hem de kuraklıktan hem de ürünlerinin para etmemesinden şikayetçi. Çukurova’da yetişen Adana karpuzunun tarladaki fiyatı 35 kuruşa düştü. Çiftçiler asıl parayı kendilerinin değil aracının kazanmasından musdarip. Adana'nın Kozan ilçesinde 30 dönüm üzerine Adana karpuzu eken üretici Fatih İnce, 200 ton karpuz hasat etti. Bu yıl karpuzun küresel ısıtmadan kaynaklı yaşanan iklim krizi nedeniyle çiftçinin mağdur olduğunu ifade eden İnce, karpuzun tarlada kilosunun 35 kuruş, tezgahta 1 TL'den satıldığını söyledi. Tarım Orman Çalışanları Birliği Sendikası Kozan İlçe Temsilcisi Mutlu Karataş ise çiftçinin değil aracının kazandığını ifade ederek, “Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığımızın “dijital tarım pazarı” uygulaması var. Çiftçi burada daha fazla kazanmış oluyor üreticide uyguna almış oluyor. Çiftçilerimiz bu üyelik ile burada ürettiği karpuzu İstanbul'da görüp satın almasını sağlayabilirler. Bunun için e devlet ile işlem yapmaları ya da ilçe tarım ve orman müdürlüklerinden destek alabilirler” diye konuştu.

Tarlada ailesi ve çocukları için karpuz almaya gelen İsmail Ertuğrul ise karpuzun fiyatının uygun olduğunu ifade ederek, “Taze taze karpuz almaya geldik. Fiyatlar ucuz. Çiftçimizin Allah yardımcısı olsun” diye konuştu.

Kekiğin boyu kısaldı rekolte yarı yarıya düştü

Öte yandan Denizli’de geçen sene boyu 70 santimetreye kadar ulaşan kekik, bu sene kuraklığın etkisiyle 20 santimetrede kaldı. Kekiğin kısa olma sebebiyle elle hasat yapan çiftçiler, rekoltede yaklaşık yüzde 50’ye kadar düşüş olduğunu belirtti. Zamanında yağmayan yağmurlardan dolayı bitkilerin gelişimini sağlamadığını belirten Denizli Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Yağışların normal gittiği vakitlerde bölgemizdeki kekik üretiminde Denizli’de 180 bin dekarlık bir alanda toplamında yaklaşık 20 bin ton civarında kekik üretimi gerçekleşirdi. Ama bu sene bu rakamın gerçekleşmeyeceği düşüşün olduğunu hep birlikte görüyoruz. Tarım İl Müdürlüğümüzle birlikte sahada da bu konuyla ilgili raporları önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Geçtiğimiz yıllarda kekiklerin veriminin yüksek olmasıyla makine kullanılırken, bu yıl el ile biçilen kekiklerde büyük oranda kayıp yaşandığı belirtildi. Belirli kısımlarda kekik biçme makinesi ancak kullanılabildiği söylenirken üretici zor durumda kaldığını anlattı. Kekik üreticisi ve Gözler Mahalle Muhtarı Devrim As, “Yani bu sene kuraklıktan çok etkilendi kekiklerimiz ve boy yapamadı, gelişimini sağlayamadı. Ama kuraklığın verdiği zarar yüzde 40-50 civarında verim kaybımız oluştu. Geçen yıl kekiğin boyu yaklaşık 70-80 santimetre olurken şimdi 25-30 santim kuraklığın en büyük zararını yaşadık. Çiftçimiz gerçekten çok zor durumda” ifadelerini kullandı. Bir diğer kekik üreticisi olan Cengiz Met; “Geçen yıl hasadı makineyle yapıyorduk, bu sene verim az olunca elle yapıyoruz. Boy kısalığından dolayı makineyle değil elle yapıyoruz. Ama büyük olan kısımda makineyle biçilirdi. Şu anda zararımızı karşılamıyor bu kekikten bu sene verim elde edemiyoruz. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz bu yıl. Geçen yıllara göre bu sene çok düşüş var” dedi. İHA