Tüm Üretici Köylüler Sendikası, giderlerindeki yüksek artış nedeniyle Tarım ve Orman Bakanlığı önünde eylem yaptı. Çiftçiler kendilerine, “Çiftçi moralini bozmasın, ekmeye devam etsin” diyen Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’ye, “Çiftçi, borç harç içindeyken nasıl morali düzgün olabilir? Yakında kendi topraklarımızda işçi olacağız” sözleriyle tepki gösterdi.

Çiftçiler isyanda: Tarım ve Orman Bakanlığı önünden seslendiler

NİSA KÜÇÜK

Çiftçiler bir yandan üretim yapmaya çalışırken bir yandan artan maliyetleri karşılamaya çalışıyor. Elektriğe, suya, benzine, gübreye, ilaca gelen zamlar altında beli bükülen çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanlığı önünde eylem yaptı. Tüm Üretici Köylüler Sendikası’nın çağrısıyla bir araya gelen çiftçiler, iflas etmeden önce seslerinin duyulmasını istedi.

Tüm Köy Sen Sivas Şube Başkanı Başar Yıldırım, bakanlık önünde yaptığı açıklamada, Cumhuriyet’in kurulduğu ilk yıllarda ülke nüfusunun yarısından fazlasının üretici köylü olduğunu anımsattı. Son yıllarda AKP'nin kötü tarım politikası nedeniyle çiftçi sayısının hızla azaldığını vurgulayan Yıldırım, özelleştirme politikalarının bilinçli bir tercih olduğunu söyledi. Yıldırım, “Çiftçinin üretemez duruma gelmesinde, üretici köylü değil hükümetlerin uyguladığı tarım politikaları neden olmuştur. Bu politikaları uygulamaya nedenleri de kapitalist devletlerin bizim gibi gelişmekte olan ülkelere dayattıkları tarım özelleştirme politikalarıdır” dedi.

KENDİ TOPRAKLARIMIZDA İŞÇİ OLACAĞIZ

Gerçek enflasyonun yüzde 80’leri bulduğunu ve bu şartlar altında üretimlerine devam edemediklerini dile getiren Yıldırım, bakanlık önünde gerçekleştirdiği açıklamada şunları kaydetti:

“Çiftçi, tarlasını ekemiyor, yaşamını borçla sürdürmeye çalışıyor. Bizlere ,‘Çiftçi moralini bozmasın, ekmeye devam etsin’ diyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sesleniyoruz. Çiftçi borç harç içindeyken gerçek enflasyonun yüzde 80’lerin üzerinde olduğu bir durumdayken traktör ve tarlasına haciz konulmuşken nasıl morali düzgün olabilir? Tarımda özelleştirme politikalarının son yıllarda öne çıkmasının sonucu ya şirketler tarımı yönetecek ya da çiftçiler tarımda şirketleşecek. Çiftçinin şirketleşme şansı olmadığına göre bu durumda topraklarımızı şirketlere devredeceğiz. Bunun sonucunda kendi topraklarımızda işçi olarak çalışacağız. Dolardaki yüksek kur sebebiyle girdilerde dışa bağımlı olmamızdan kaynaklı olarak mazot, gübre, elektrik ve ilaç fiyatları her gün artmaktadır. Bu nedenle gübresiz ekim yapıldı ve tarlaların bir kısmı boş bırakıldı. Mazotun 6 TL’den 13.81 TL’ye çıktığı, gübrenin tonunun bin 800 TL’den 17 bin TL’ye çıktığı, tarımsal ilaçların tonunun 300 TL’den 800 TL yükseldiği, elektrik kilovatının yüzde 127 zamlandığı bir dönemde ekim yapılır, tarım sürdürülebilir ve üretim yapılabilir mi? Elektrik kullanarak sulu tarım yapan çiftçi elektrik fiyatlarının bu kadar yüksek olduğu bir durumda sulu tarım yapılamıyor, ekilen tarlalar kurumaya terk ediliyor.”

DEVLET KURUMLARI ‘TEFECİ’ OLDU

“Dün çiftçilerin ‘kara gün dostu olan’ Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası bugün çiftçileri mağdur eden bir ‘tefeci’ durumuna gelmiştir. Verdiği kredilerin geri ödenmesinde çiftçilerin zorluk çekmesi sonucu on binlerce çiftçi mağdur edilmiştir. Bu mağduriyetin sebebi, verilen kredilere uygulanan değişken faiz uygulamalarıdır. Bunun sonucunda binlerce çiftçiye haciz geldi, traktör ve tarlalarına el kondu. Çiftçinin yaşadığı bu mağduriyet üzerine çiftçi dostu görünen Ziraat Bankası, büyük bir ‘toprak ağası’ konumuna geldi.Ülkede birçok kere birçok kurum ve kuruluş için yapılandırma yapılırken üretici köylünün aldığı krediler yapılandırılmamıştır. Yapılandırılmış ise de üreticinin hiçbir derdine deva olmamıştır. Bizim talebimiz alınan kredilerin faizlerinin silinmesi ve anaparanın makul bir şekilde taksitlenrilmesidir. Bu borç bizim, ödememezlik yapmıyoruz. Suçlu muamelesi görmek istemiyoruz. Biz suçlu değil, borçluyuz."

ÖTV VE KDV KALDIRILSIN

“Tarımda kullanılan mazot, gübre, ilaç, tohum, elektrik ve tüm tarım girdilerinde ÖTV ve KDV kaldırılmalı. Mazot ve gübre gibi tarım girdileri yüzde 50 hibe ile verilmeli. Tüm bankalardan ve Tarım Kooperatiflerinden alınan kredilerin faizleri silinmeli, anaparası beş taksit yapılmalı. Çiftçinin bozulan sicilleri affedilmeli. Bağ-Kur primlerinin yarısı devlet tarafından karşılanmalı."