Çiftçiler sermayenin gününü kutlamaz!
Fotoğraf: AA

Ekonomi Servisi

Bugün Dünya Çiftçiler Günü ancak üreticiler bugünü ‘büyük gıda şirketlerinin’ çiftçileri kontrol etmek için ilan ettiği bir gün olduğunu söylüyor. Büyük şirketlerin uygulanan neoliberal tarım politikalarıyla küçük çiftçileri üretimden koparmak istediğine dikkat çekilen Çiftçiler Sendikası (Çiftçi-Sen) açıklamasında, “14 Mayıs köylülerin/çiftçilerin değil şirket tarımcılığının günüdür” denildi.

Çiftçi-Sen Genel Başkanı Ali Bülent Erdem ve Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu tarafından yayımlanan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: “Neoliberal politikaların tüm dünyada hâkim olmaya başladığı 1984 yılından bu yana Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu’nun (IFAP) kuruluş günü olan 14 Mayıs, ‘Dünya Çiftçiler Günü’ adı altında ülkemizde ve bazı ülkelerde kutlanıyor. Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu tarım şirketlerini de içinde barındıran, büyük gıda şirketlerinin yönettiği bir organizasyondur. Uygulanan neoliberal tarım politikalarıyla şirketlerin önündeki engeller kaldırılmaya başlanmış, küçük çiftçiler üretimden kopartılarak tasfiye edilmeye çalışılmıştır. Bu politikaların sonucu olarak bir yanda tarımı ve gıdayı kontrol altına almaya çalışan şirketler büyümüş, diğer yanda ise çiftçilik bilgileri değersizleşen, tohumları yasaklanan, kazanamayan, mesleklerini topraklarını kaybeden, sözleşmelerle şirketlere bağlanan küçük çiftçiler/köylüler çoğalmıştır.”

BİZİ YOK ETMEK İSTİYORLAR

Dünyanın küçük çiftçilerinin ise neoliberal tarım politikaları ve uygulamalarına karşı bir araya gelerek La Via Campesina’yı (Çiftçi Yolu) kurduğu aktarılan açıklamada, şunlar dile getirildi: “Gelinen noktada iki farklı gıda sistemi söz konusudur. Birincisi: Ekolojik sistemi tahrip eden, endüstriyel temelli, kâr amaçlı, petrole dayalı, şirketlerin gıda sistemi. İkincisi: Halkların kendi kültürlerine uygun, doğayla uyumlu tarım ve gıda sistemlerini belirleme hakkına sahip olduğuna inanan halkın gıda sistemi olan Gıda Egemenliği’dir. Küçük çiftçilerin kendilerini yok etmeye çalışan şirketlerle birlikte kutlayacak günleri yoktur. Küçük çiftçilerin küresel örgütü La Via Campesina 17 Nisan’ı Çiftçi Mücadele Günü olarak ilan etmiştir.” 

***

ÜRETİCİLER ÇÖZÜM BEKLİYOR

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’ne ilişkin yaptığı açıklamada, çiftçilerin en büyük sorununun üretim maliyetlerinin yüksekliği olduğuna dikkat çekti. Üretimin iyi planlanması, destek politikaları artırılması ve verim artışının sağlanması gerektiğine değinen Bayraktar, maliyetlerin yüksekliğinin tüketiciye de yansıyarak tarım ürünlerine olan talebin azalmasına sebep olduğunu belirtti. Bayraktar, çiftçilerin sorunlarına çözüm beklediğini kaydetti.