Çiftçilerin tarım yasasına karşı eylemlerini durduramayan Hindistan hükümeti bu kez ülkede hak odaklı yayıncılık yapan gazetecileri hedef aldı. Newsclick’in çalışanları ev baskınlarıyla gözaltına alındı.

Çiftçilerin direnişini duyuranlar gözaltında: Susturamazsınız

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hindistan’da Narendra Modi hükümetine eleştirel yayıncılığıyla bilinen, çiftçi protestolarını yakından takip ederek polis şiddeti görüntülerine yer veren günlük online gazete Newsclick hedefte. Başkent Yeni Delhi’de bulunan ofise ve gazetecilerin evlerine önceki gün yapılan polis baskınları sonrası aralarında Yazı İşleri Müdürü Prabir Purkayastha, İnsan Kaynakları departmanı sorumlusu Amit Chakraborty’in de olduğu 10’un üzerinde çalışan gözaltına alındı.

HÜKÜMETİN AMACI İTİBARSIZLAŞTIRMA

Emniyet güçleri söz konusu operasyona İcra Müdürlüğü’nün elde ettiği tartışmalı tanık ifadelerini dayanak gösterdi. Newsclick yönetimi ise gözaltındaki çalışanlarının “kara para aklama” ile suçlandığını ve bu iddianın asılsız olduğunu, Hindistan Halk Partisi (BJP) hükümeti tarafından gazetecilere yönelik bir itibarsızlaştırma operasyonu yürütüldüğünü savundu. Geçen hafta da çiftçi eylemlerini takip ederken gözaltına alınan Mandeep Puniya isimli bir gazetecinin karakolda işkence gördüğü ortaya çıkmış, ülkede basına yönelik ihlaller kamuoyunda yeniden tartışmaya açılmıştı.


‘ADALETTEN YANAYIZ’

Newsclick’ten yapılan açıklamada, “İcra Müdürlüğü yetkilileri, mali usulsüzlük iddiasına kanıt bulmak için Newsclick’in ofisini ve çalışanlarının evlerini aradı. Hükümete muhalefet edenlerle başa çıkmak için devlet kontrolündeki kurumları görevlendirmek, yönetimin rutin bir uygulaması haline geldi. Bağımsız ve ilerici sesler kinci bir yöntemle bastırılmaya çalışılıyor. Newsclick, haysiyet ve esenlik içinde bir yaşam inşa etmek için mücadele eden Hindistan’ın ve dünyanın duyulmamış insanlarının seslerini duyurmaya devam edecek. Bu baskınlar gibi, gazetecileri susturma çabaları adaletten yana olanları caydırmayacaktır” ifadelerine yer verdi. Söz konusu operasyonuna ulusal ve uluslararası gazeteci ve insan hakları örgütlerinden tepki geldi.

RAPOR HAZIRLIYORDU

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) “Hindistan hükümetini basın özgürlüğüne saygı göstermeye çağırıyoruz” açıklaması yaparken Delhi Gazeteciler Sendikası (DUJ), “Newsclick, ulusal ve uluslararası gelişmelerde haber ve analizleriyle farklı bir ses olarak kendini kanıtlamış bir yayındır. Çiftçilerin durumuna ilişkin kapsamlı bir rapor hazırlarken yayın çalışanlarının hedef alınması tesadüf olamaz” dedi.

***

İşçilerden destek

Ülkede farklı kesimlerden gazetecilerle dayanışma mesajları verildi. Ülkenin en büyük çiftçi sendikalarından All India Kisan Sabha’nın başkanı Dr. Ashok Dhawle, “Newsclick, çiftçilerin mücadelesinin yanı sıra tüm adil ve meşru halk hareketleri hakkında mükemmel objektif haberler yaptı. BJP iktidarı Newsclick’i bu nedenle cezalandırmak istiyor” dedi. Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) işçi sendikası da yaptığı açıklamada, “Herkesin bildiği gibi NewsClick, işçilerin ve toplumun diğer kesimlerinin meselelerini kapsamlı bir şekilde ele alıyor. Çiftçilerin mücadelesine ayna tutan ve hükümet politikalarını eleştiren gazetecilerin hedef alınması bize karanlık günleri anımsatıyor, operasyonları şiddetle kınıyoruz” ifadelerine yer verdi. Hindistan Komünist Partisi (Marksist) de yaptığı yazılı açıklamada, “NewsClick çiftçilerin protestolarına güvenilir ve geniş bir şekilde yer veriyor. Modi hükümeti bağımsız medyayı gözdağı vererek susturmaya çalışıyor” diyerek gazetecilerle dayanışma içinde oldukları mesajı iletti.