Çiğli’yi halkla birlikte yönettiklerini belirten Başkan Gümrükçü, yurttaşların yaşam kalitesini artırmak için çevre dostu kentleşmeye önem verdiklerini belirtti.

Çiğli Belediye Başkanı Gümrükçü: Çiğli’yi koruyarak yarını planlıyoruz

Berkay SAĞOL

İzmir Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, görev süresinde geride bıraktığı 3 yılını ve iklim krizine karşı mücadelesini BirGün’e anlattı. Belediye olarak çevre dostu kentleşmeye önem verdiklerinin altını çizdi.

Gümrükçü, Çiğli’nin birçok ilçeye göre farklı olarak korunması gereken doğal güzellikleri barındırdığını ve dolayısıyla kenti koruma misyonu olduklarına dikkat çekti. Gümrükçü, “Hem mevcudiyeti korumak hem de Çiğli’deki yurttaşların yaşam kalitesini arttırmak için çevreci bir belediyecilik yapmak Çiğli özelinde zorunlu olduğunu düşünüyoruz. Kuş Cennetti, Gediz Deltası, Homa Dalyanı gibi doğal güzelliklerin korunması misyonumuz var. İkincisi de başta çöp olmak üzere, arıtma tesisi ile de devam ettirebileceğimiz ve içerisinde bir organize sanayi bölgesinin bulunmasından da kaynaklı; kent içi dereleri, Gediz’in kirliliğinden olumsuz etkilenme durumumuz da var. Dolayısıyla bu iki başlık bizim belediyecilik anlayışımızı zorunlu olarak çevreci belediyecilik olarak güncellememizi gerektiriyor” dedi.

Avrupa İklim Paktı Türkiye Büyükelçisi olarak ‘Gelecek İçin Yelken Açıyoruz’ çalışmasını anlatan Gümrükçü şu ifadeleri kullandı: “Bizim buradaki sorumluluğumuz Türkiye’de iklim krizi ile ilgili bir farkındalık yaratmak. Hopa’dan başlayan yaklaşık 3 hafta devam edecek olan bir sürece başladık. Karadeniz, İstanbul Boğazı ardından Çanakkale, İzmir, Marmaris ve Hatay’da son bulacak ve Türkiye’nin üç tarafını gezecek, 4 denizi dolaşacak ve Çiğli’nin de tanıtımını yapacak böylece dünyadaki iklim krizine de bir farkındalık oluşturmuş olacağız.”

Gümrükçü 3 yıllık başkanlık sürecini ise şu şekilde değerlendirdi: “Birçok projeye imza attık, öncelik verdiğimiz ilk şey Çiğli Belediyesi’nin kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi oldu. İkincisi Çiğli Belediyesi yurttaş ilişkilerinin güçlendirilmesi, sabah sokakta vatandaşlarla bir araya geliyoruz, Makam Sokakta uygulaması ile mahallelerde Çiğlililerle bir araya geliyoruz, mahallelere kurulan sandıklar ile talep ve şikâyetleri öğreniyoruz. 2021 yılında 40 bin başvuru yapılmış ve bunların 39 bin 500’üne geri dönüş yapmışız. Üçüncüsü bunu destekleyen yurttaşın demokratik mekanizmalar kurularak karar alma süreçlerine katılmasını teşvik etmekti. Bir pilot uygulama olarak bu yılın bütçesini hazırlarken yurttaşlarımıza danıştık, internet sitesi üzerinden bir form oluşturduk ve SMS yoluyla vatandaşlara gönderdik ve sorduk, ’Mahallenize hangi yatırımı istiyorsunuz?’ Böylece bütçemizi de buna göre oluşturduk. Dördüncü boyutu da Çiğli’nin Türkiye’de ve hatta dünya çapında tanıtılmasını sağlamaktı. Bu uygulamalarımızla Avrupa Birliği’nden üç yıl üst üste Yerel Demokrasi konusunda Partner Şehir seçildik. Avrupa Diplomasi ödülü aldık, Avrupa Spor kenti olduk. Biz Çiğli’nin geleceğini planlama iddiasındaydık. Stratejik planımızı ikinci kez güncelledik, imar planları noktasında 9 noktada kentin eksiği vardı ve bunların tamamında çalışma gerçekleştirdik.”