Salgın süreciyle ilgili Skype üzerinden BirGün’ün sorularını yanıtlayan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, salgın ile mücadelede en etkili yolun sosyal mesafeyi kısıtlama olduğunu ifade etti

Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü: Salgınla en etkili mücadele sosyal mesafeyi kısıtlama

AYCAN KARADAĞ

Koronavirüs salgını ile mücadele eden sağlık emekçileri için maske ve siperlik, entübe kutusu üreten İzmir Çiğli Belediyesi, son olarak da hastanelerin yoğun bakım servislerinde koronavirüs nedeniyle sıklıkla kullanılan solunum cihazlarında havayı basınçlandıran ventilatör parçalarının üretimini başlatacak. Salgın süreciyle ilgili Skype üzerinden BirGün’ün sorularını yanıtlayan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, salgın ile mücadelede en etkili yolun sosyal mesafeyi kısıtlama olduğunu ifade etti.

Virüsle mücadelede ne gibi önlemler alınıyor?

Virüsün önlenmesi için insanlar arasındaki sosyal mesafe çok önemli. Dolayısıyla, dışarı çıkmamak, insanların birbirinden uzak durmasını sağlamak için önlem almaya çalışıyoruz. Aynı zamanda belediye içinde de önemler alıyoruz. Binin üzerinde çalışanımız var. Onların da sağlıklı olması lazım ki topluma hizmeti evlerine kadar götürelim. Yani anlayacağınız, Çiğli Belediyesi olarak hem sahada hem de belediyemizde önlemler alıyoruz. Dezenfekte çalışmalarımız her yerde sürüyor. Ağırlıklı olarak da koruyucu önlemler alıyoruz.

Bu süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Sağlık Müdürlüğü ile nasıl bir işbirliği içerisindesiniz?

Kurumlar ile aramız gayet iyi. Gerek büyükşehir belediyemiz ile gerek hastanemiz ile gerek ilçe sağlık müdürlüğü ile… Şu ana kadar hiçbir sorunumuz olmadı. Koordineli bir halde salgını bitirmek için çalışma yapıyoruz. Evlerinde kaldıkları için sosyal hayatlarında mağdur olan vatandaşlarımıza destek olmaya çalışıyoruz.

Salgın sırasında vatandaşlara maske, siperlik dağıtımı yaparken, yurttaşların tepkileri neler oluyor? Sizden ne gibi beklentileri var?

Ağırlıklı olarak vatandaşlarımız maske, siperlik bekliyorlar. Sadece Çiğli, İzmir değil Türkiye’nin dört bir yanından siperlik için talep var. Hangi kurum olduğuna bakmadan göndermeye çalışıyoruz. Vatandaşlarımıza ayrıca gıda yardımlarında bulunuyoruz. Bir de bu dönem çalışamadıkları için vatandaşlarımıza kira, nakit talebi var. Onları karşılamaya çalışıyoruz.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na da yaptığınız siperlikleri teslim ettiniz. Kılıçdaroğlu ile neler konuştunuz, tepkisi nasıldı?

Genel Başkanımız Sosyal Güvenlik Kurumu’nun eski müdürü. Bu konulara yabancı değil. Bizim maske ve siperlik üretimimizi beğendi ve yaygınlaşmasını diledi.

cigli-belediye-baskani-utku-gumrukcu-salginla-en-etkili-mucadele-sosyal-mesafeyi-kisitlama-715571-1.

Salgınla ilgili bundan sonraki süreçte neler yapacaksınız?

Önümüzdeki süreçte belediyede daha steril bir ortam yaratmak için araç kuruyoruz. Bunlardan bir tanesi Uhc filtreleri dediğimiz ortamda bulunan virüsleri öldüren bir sistem. Ozonla dezenfekte işlemine başlıyoruz belediye içerisinde. Dışarıyı ise drone ile dezenfekte çalışmamız olacak. Ekiplerimiz, sadece sokakları değil, binaların dış bölgelerini dezenfekte edeceğiz. Salgına karşı en etkili mücadele yolu; sosyal mesafeyi kısıtlama. Tüm vatandaşlarımız buna dikkat etmeli.

Başkanlıktaki bir yılınızı değerlendirir misiniz?

1 yıl boyunca çeşitli çalışmalar yaptık. En önemlisi belediyemizin kurumsal kapasitesini güçlendirmesiydi. Yaptığımız çalışmalarda bunu görüyoruz. Bir de bizim dijital gelişme stratejimiz vardı. 2019 yılında belediye başkanı olduğumda belediyemizde bilgi işlem müdürlüğü yoktu. Biz bu konuda ciddi bir altyapı geliştirdik. Belediye olarak dijital devrimi başlatacaktık. Bunu da 23 Mart gibi ilan etmeyi planlıyorduk. Salgın yüzünden tanıtımı geciktirdik. Parça parça kamuoyu ile paylaşıyoruz. 2020 yılında Türkiye, Çiğli’nin dijital belediyecilik anlamında sesini daha çok duyacak.