Çiğli Belediyesi, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir Çiğli hedefiyle PESTLE Analiz toplantısını gerçekleştirdi.

Çiğli Belediyesi, sürdürülebilir kent için adım attı

BİRGÜN EGE

Dünya genelinde pandemi ve küresel iklim kriziyle mücadele sürerken, yerel yönetimlerde sürdürülebilir kent çalışmalarına hız verdiler. Çiğli Belediyesi de bu çalışmalarının kapsamında, PESTLE Analiz (Politik, Ekonomik, Sosyal, Teknolojik, Yasal ve Çevresel etmenlerin analizi) toplantısı düzenledi. Toplantıda, sürdürülebilir ve yaşanabilir bir Çiğli hedefiyle stratejik planların güçlü ve zayıf yönleri, karşı karşıya kaldığı tehdit ve fırsatlar tartışıldı.
Toplantıya ev sahibi Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü’nün yanı sıra Eski Kültür Bakanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Suat Çağlayan katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Burada geleceğini arayan bir kentin yönünü, rotasını geçmişinden bugüne süzülen tarihle şekillenmiş ve İzmir’in kuzeyinde, kendi iç dinamikleriyle gelişen bir kenti hep beraber nasıl bir noktaya taşırız üzerine düşünce çalışması yapmak istedik. Toplantımız bir analiz yöntemi. Benim çok önemsediğim, bir toplantı bu. Bugün burada bizlerle Türkiye Cumhuriyeti’nde bakanlık yapmış birçok büyüğümüz var. Bütün siyasi partilerden arkadaşlarımız var. STK’larımız, muhtarlarımız var. Konunun uzmanlarıyla Çiğli’de yaşayan yurttaşlarımız bir araya gelerek sürece yön verecekler” dedi.

Eski Kültür Bakanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Suat Çağlayan, Çiğli’nin sosyolojik yapısının çok farklı olduğunu vurguladı. Gümrükçü’nün bir isyan kıvılcımı yaktığını belirten Çağlayan, “Çiğli, Karşıyaka’nın bitişiğindeki bir yer değil. Oradakilerin sosyolojik yapısıyla buraya yerleşenlerin sosyolojik yapısı çok farklı. Bu ilçe göç edenlerin yeri. Buraya yaşamını kurtarmak için gelenler egemen. Anadolu’nun doğusundan gelenler egemen. Buraya gelenler önce can demişler ve birbirlerine tutunma gereği duymuşlar. Ama eski geleneklerini de çok iyi korumuşlar” diye konuştu.

‘ÇİĞLİ İSYANI GERÇEKLEŞTİRİYOR’

Çağlayan şunları söyledi: “Böylesine bir toplumun birincil isteği inşalara dokunulması. Bu insanlar yerel yönetimlerin kendilerine dokunmalarını istiyor. Belediye Başkamızı Utku Gümrükçü bunu yapmaya çalışıyor. 2,5 yıldır bunu başarıyor da. İnsanlara bir yandan dokunurken de bir yandan da kendine bir yol haritası çiziyor. O haritanın izinde stratejik yönetim de kendini gösteriyor. Bu ilçedeki insanların gelişimini sağlamak için artık yüzlerini denize dönmesi lazım. Deniz, burada yaşayanların sefası değil çilesi olmuştur. Aristonikos’un güneş doğan kent Çiğli’de dolmuştur. Tuz taşıyan kölelerin yeriymiş Çiğli. İlk isyan da o zaman başlamış. Nasıl ki bin 200 yıl önce bir isyan başlamışsa bugün de yeni bir yönetim şekliyle bu isyanı gerçekleştiren bir belediye başkanımız var. Utku Gümrükçü gerçekten çok iyi çalışıyor. Herkese değmeye çalışıyor.”