Suriyeliler hâlâ kendilerine uzanacak eli beklerken BM, radikal İslamcı HTŞ’nin yardım geçişini engellediğini duyurdu. Savaş, çatışma, yoksulluk ve en son da depremin vurduğu ülkede 5 milyondan fazla kişi evsiz kaldı.

Cihatçılar enkazın altında da öldürdü
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Merkez üssü Maraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerden etkilenen Suriye’de İdlib, Halep, Hama, Lazkiye ve Tartus illerinde arama kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Hayatını kaybedenlerin sayısı 5 bine dayanırken tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle can kayıpları hızla artıyor. Yaklaşık 7 bin yaralının olduğu ülkede enkazların altında ise kaç kişinin olduğu henüz bilinmiyor. Depremde birinci hafta geride kalırken gitmeyen yardımlar nedeniyle halk çaresiz.


HTŞ YARDIMLARI ENGELLİYOR

Özellikle cihatçıların ve ÖSO’nun kontrolündeki bölgelerde durum içler acısı. Ülkenin kuzeybatısındaki arama kurtarma çalışmalarını Suriyeliler kendi imkânlarıyla sürdürüyor. Suriye’ye insani yardım ulaştıran Birleşmiş Milletler (BM), Heyet Tahrir el-Şam’ın (HTŞ) yardım geçişini engellediği duyurdu. Reuters ajansına konuşan BM sözcüsü, İdlib’i kontrol eden HTŞ ile yaşanan ‘onay sorunları’ nedeniyle, silahlı grupların kontrolündeki bölgelere yapılacak yardımların ertelendiğini açıkladı.

ABD’NİN MUAFİYET KARARI YANILTICI

Uluslararası yaptırımların ağır baskısı altındaki ülkede kaybedilen her dakikanın faturasını Suriyeliler canıyla öderken Washington’da kabul edilen “Sezar kanununu” ihlal etmek korkusuyla yardım göndermiyor. ABD Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu İşleri Sözcüsü Samuel Werberg, Suriye’ye doğrudan insani yardım göndermek isteyen hiçbir ülkeye engel oluşturmayacaklarını belirterek “Suriye halkına yardım etmek ve yardım ulaştırmak için herkes elinden geleni yapmalıdır” dedi. Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ise, ABD’nin 180 günlük bir yaptırım muafiyetini ‘yanıltıcı’ olarak niteledi.

***

IŞİD saldırısı: 11 kişi öldü

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Suriye’nin orta kesiminde yaşanan bir saldırıda 11 kişinin öldüğünü açıkladı. İngiltere merkezli sivil toplum kuruluşunun Irak Şam İslam Devleti’ne atfettiği saldırının cumartesi günü yaşandığını, örgüt üyelerinin 75 kişiye saldırdığını belirtti. Olayda ilk belirlemelere göre bir kadın ve Suriye ordusundan bir askerin de öldüğü ifade edilirken 75 kişiden geri kalanının hâlâ kayıp olduğu sanılıyor.

***

Krizin içinde kriz

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) Suriye’deki temsilcisi Sivanka Dhanapala, ülkede depremlerden etkilenen tahmini 5 milyon 370 bin kişinin barınma ihtiyacı olduğunu söyledi. "Çok büyük bir rakam ve zaten kitlesel yerinden edilmeden mustarip olan bir nüfusu vuruyor" diye ekledi. Dhanapala, savaş halindeki Suriye için deprem felaketini "kriz içinde kriz" olarak nitelendirdi. Ülkenin son dönemde savaştan ağır etkilendiğini hatırlatan Dhanapala, felaketin kışın ortasında yaşanmasının da durumu zolaştırdığına dikkat çekti.

***

Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) kimdir?

El Kaide’nin Suriye kolu olan El Nusra Cephesi’nin adını değiştirmesiyle 2016’da kurulan Şam’ın Fethi Cephesi (HTŞ), İdlib’i kontrol ediyor. Bünyesinde dünyanın dört bir tarafından radikal İslamcı cihatçı mevcut. İdlib’in büyük kısmı HTŞ’nin elinde.