Cihat destekçisi Suriyeli grup ‘Beyaz Kasklılar’a güzellemeler düzen “Halep’in Son Adamları” adlı belgesel İstanbul Film Festivali’nde yarışacak

Cihatçıları güzelleyen belgesel İstanbul Film Festivali’nde

CANAN AYDIN - @kuzeydogu
c
anan1aydin@gmail.com

Bu yıl 36’ıncı kez gerçekleştirilecek olan İstanbul Film Festivali önceki gün programını açıkladı. Festivalde İnsan Hakları Yarışması kategorisinde yarışacak 10 adet filmden biri de cihatçı örgütlerin saflarında yer alan ‘Beyaz Kasklılar’a güzellemeler düzen “Halep’in Son Adamları/Last Men in Aleppo” adlı belgesel film.
Feras Fayyad’ın yönetmenliğini üstlendiği belgeselin tanıtım metninde yer alan “Duydukları her uçak sesiyle hazırlık yapan Beyaz Kasklılar’ın tek amacı, eşine çok zor rastlanan bir cesaretle enkazdan can kurtarmak... Bu şehirde umudun kalmadığını bilen, bunu dillendirseler de sokaktakilere yardıma gitmekten çekinmeyen ve alevler içinde yıkılsa bile kendi şehirlerini terk etmeyi akıllarından geçirmeyen bu kahramanlar, binlerce Haleplinin hikâyesini aktarıyorlar” ifadeleri Beyaz Kasklılar için yapılmış tam bir kahramanlık hikâyesi olduğunu gösteriyor.

Bir övgü de Oscar'dan
Suriye’de taş taş üstünde bırakmayan çetelerin yanında yer aldıkları belgelenen Beyaz Kasklılar’ın hikâyesini konu alan yönetmen Orlando von Einsiedel imzalı ‘The White Helmets/ Beyaz Kasklılar’ adlı film bu yıl Amerikan Film Akademisi (Oscar) tarafından ödüllendirilmişti. Ödülün, El Nusra ve El Kaide gibi katliamcı örgütlere gittiği şeklinde eleştirilmişti.

Her şey kurgudan ibaret
Suriye’deki katliamın destekçisi olan ‘Beyaz Kasklıların’ birer kahraman gibi işlendiği bu belgeselde yer alan pek çok görüntünün birer kurgudan ibaret olduğu ortaya çıkmıştı.

Suriye merkezli sivil savunma örgütü olarak ‘kahramanlaştırılan’ Beyaz Kasklılar’ ellerinde makineli tüfek, roketatar gibi silahlarla pozlar vermiş ve bu gruba üye gönüllülerin Nusra Cephesi’nde yapılan zafer kutlamalarına katıldıkları fotoğraflar sosyal medyada paylaşılmıştı.

Suriye çapında faaliyet yürüten 3000 gönüllü çalışanı olduğu bilinen ve Batı kamuoyu tarafından sıklıkla 'kahramanlar', 'Suriyenin öz sivil-savunma gücü' gibi ifadelerle tarif edilen 'Beyaz Kasklılar'ın cihatçı terör örgütleriyle bağlarını ortaya koyan bazı fotoğraflar ortaya çıktı.