İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı bugün yargılanacak. Kadınlar “Sözleşmeden vazgeçmiyoruz” derken EŞİK’in açıklamasında ise “Çıkacak karar geleceği ve hukukun üstünlüğünü belirleyecek” denildi.

Çıkacak karar geleceği belirler

Haber Merkezi

Ülkede her gün en az bir kadın erkekler tarafından katledilirken Danıştay 10. Dairesi’nde bugün, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı yargılanacak. Kadınlar için tarihsel öneme sahip günde 20 Mart 2021’de bir gece yarısı tek bir imzayla gerçekleştirilen fesih işleminin iptali istemiyle açılan davalar karara bağlanacak. Ülkenin dört bir yanından kadın örgütleri, barolar ve bini aşkın avukat hukuksuz kararın iptali için Ankara’da bir araya gelecek. Saat 09.45’te başlayacak duruşma için kadınlar bir kez daha hukuka ve sözleşmeye sahip çıkacak, “Vazgeçmiyoruz” diyerek iktidara seslenecek.

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) bir açıklama yayımlayarak çıkacak kararın geleceği ve hukukun üstünlüğünü belirleyeceğini kaydetti. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek Anayasa’daki eşitlik ilkesinden vazgeçildiğinin; devletin kadın erkek eşitliği ve kadına karşı şiddeti önleme politikasını terk ettiğini tüm dünyaya ilan etmesi anlamını taşıyor. Tek kişilik kararla çıkılması Sözleşmenin referans aldığı ve Türkiye’nin de taraf olduğu tüm temel insan hakları belgelerinden de çekilebileceği anlamına gelmekte. Eşit ve şiddetsiz bir yaşam isteyen herkesi hep birlikte hukuka ve İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

EN BÜYÜK KAZANIM

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) tarafından yayımlanan açıklamada İstanbul Sözleşmesi’nin kadın mücadelesinin en büyük kazanımlarından biri olduğu vurgulandı: “Bizler, kimsenin ayrımcı, eşitsiz uygulamalara maruz kalmadığı, eşitliğin, özgürlüğün, karşılıklı saygı ve sevginin esas olduğu hanelerde eşit ve özgür bir yaşamı savunuyoruz. Bu yaşamı sağlamak için İstanbul Sözleşmesi’ni savunmaktan, sözleşmenin ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanması ve ILO 190 sayılı sözleşmenin imzalanması için mücadelede kararlıyız."

KADIN KATİLLERİNE MÜEBBET

Erkekler tarafından katledilen kadınların ardından adalet mücadelesi sürüyor.

•Iğdır’da ‘ölümümden Gökhan Argın sorumludur’ notu bırakarak 30 Eylül 2021'de intihar eden 18 yaşındaki Aleyna Ağgül’ün davasında tutuklu yargılanan Argın hakkında karar verildi. Mahkeme heyeti, Argın’ı, 'cebir ve tehdit ile intihara yönlendirme suçlarından müebbet, ‘kasten yaralama’ suçundan 4 ay ve şantaj suçlarından 2 yıl hapis ve 10 bin TL para cezasına mahkum etti. Kararı değerlendiren Ağgül'ün ailesinin avukatı Sedat Karaoğlan, nitelikli cinsel saldırı yönünden eksik kalmış bir karar olduğunu belirtti.


•Hatay'ın Dörtyol ilçesinde 2017 yılında 'intihar' denilerek hakkında iki defa 'kovuşturmaya yer yok' kararı verilen Medine Kara davasında hukuk mücadelesi sürüyor. Fail Ahmet Kara hakkında Dörtyol 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nce 'eşe karşı basit yaralama' suçundan dava açıldı. Kara’nın tutuklanması yönündeki talepler reddedildi. Duruşma 23 Eylül'e ertelendi.

•İstanbul Sultangazi'de 22 Temmuz 2019 tarihinde Gülen Pamukçu'yu öldüren tutuklu sanık Ali Ulupınar'ın 'kasten öldürme' suçundan müebbet hapis talebiyle yargılandığı dava karara bağlandı. Ulupınar, 'kasten öldürme' suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı.