ABD’de kamyonun dorsesinde 46 ceset bulunurken AB ülkeleri de faciaya yol açan politikalarını sürdürüyor.

Çıkılan umut yolunda facia
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Savaş, çatışma ve kötü yönetimler nedeniyle yola düşen milyonlar, devletlerin sınır politikaları nedeniyle katlediliyor. ABD’nin Teksas eyaletinde bir kamyon kasasında 46 ceset bulundu. Ölenlerin ABD'ye yasadışı yollardan girmeye çalışan göçmenler olduğu belirlendi. San Antonio yakınlarındaki bir yolda terk edilmiş halde bulunan kamyonun içinde 46 cesetin yanı sıra 4'ü çocuk 16 kişi de hastaneye kaldırıldı.

KEYFİ GÖZALTI

Uluslararası Af Örgütü tarafından yayımlanan yeni rapor Belarus’tan Litvanya’ya geçen kişilerin maruz bırakıldığı ihlalleri belgeledi. Belgeye göre, Litvanya yetkililerinin binlerce kişiyi askerileştirilmiş merkezlerde keyfi olarak alıkoyduğunu ve alıkonulan kişilerin insanlık dışı koşullara, işkenceye ve diğer türde kötü muameleye maruz bırakılıyor. Bu kişilere yönelik muamele, Ukrayna’daki savaştan kaçan kişilerin AB’de karşılaştığı yardımseverlikle tam bir tezat oluşturuyor.

AB ADALETSİZLİĞİ

Temmuz 2021’de, Belarus sınırını geçerek Litvanya’ya ulaşanların sayısının artmasıyla birlikte meclis üyeleri, Litvanya topraklarına düzensiz giriş yapan insanların sorgusuz sualsiz gözaltına alınmasını öngören yeni bir mevzuat çıkardı.

Ukrayna vatandaşlarına AB’de koruma sağlanırken ve hak ettikleri yardımseverlik gösterilirken, diğer ülkelerden kaçan insanlar kilit altına alındığına vurgu yapılan raporda, Kamerun, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Irak, Nijerya, Suriye ve Sri Lanka gibi ülkelerden gelerek hukuka aykırı biçimde gözaltında tutulan onlarca kişiyle görüşmeler gerçekleştirildi. Birçok kişi, hijyen koşulları ve sağlık hizmetlerine erişimin yetersiz olduğu, ağır güvenlik altına alınan merkezlerde gözetim görevlileri tarafından dövüldüğünü, hakarete uğradığını ve ırk temelli korkutma ve tacizlere maruz bırakıldığını bildirdi.

GERİ İTME YÖNTEMİ

Le Monde, Lighthouse Reports, Der Spiegel, ARD Report Munchen ve The Guardian basın kuruluşlarının yaptığı ortak çalışmaya göre Yunan sınır güvenlik birimleri, göçmenleri Yunanistan'dan Türkiye'ye geri gönderirken yine göçmenleri kullandı ve bunun karşılığında bu kişilere kısa çalışma vizesi vadetti.

ÇİRKİN HESAPLAR

"Consolidated Rescue Group" kuruluşu ile işbirliği yapan araştırmacı gazeteciler, geri itmelerde rol alan mültecilerle konuştu. Bu kişiler şiddet kullanarak geri itme operasyonlarında rol aldıklarını anlattı. Yunan güçleri tarafından Ankara'nın yüz binlerce göçmeni Avrupa'ya göndermekle tehdit ettiği Mart 2020'de bu uygulamayı yoğunlaştırdığı belirtildi. Atina yönetimi şu ana kadar sığınmacıların geri itildiği konusundaki iddiaları kesin bir dille reddetti. Birleşmiş Milletler (BM), 24 Haziran’da İspanya’nın Kuzey Afrika’daki toprağı olan Melilla kentine geçmeye çalıştıkları esnada hayatını kaybeden 37 göçmen için soruşturma çağrısında bulundu.