Çikolata Fabrikasındaki Hayalet

OKAN YILMAZ

Üç meraklı ve cesur çocuk, bir sadık köpek, bir çikolata fabrikası, onca şekerleme dükkânı, bir hayalet ve onun verdiği çılgın görev bir araya gelirse ne olur? Elbette David O’Connel’ın Dundoodle Gizemleri serisine ait Çikolata Fabrikasındaki Hayalet isimli şahane kitabı! Büyülü Fener Yayınları’nın Eylül 2022’de 8 yaş ve üzeri çocuk okurlarla buluşturduğu bu kitap oldukça ilgi çekici ve eğlenceli.


Kitap, okurunu meraklandırmaya yönelik ilk hamlesini kapağındaki canlı çizimleri ve ilk sayfalarındaki Dundoodle haritasıyla yapıyor ve okumaya başlamadan önce ne kadar sürükleneceğinizi anlıyorsunuz. En başında karmaşık gibi görünen bu ayrıntılar karakterlerin incelikle işlenmesi ve kurgunun akıcı ilerleyişiyle inanılmaz bir hâl alıyor.

Kitabın başkahramanı Archie McBudge bir gün annesiyle beraber İskoçya’nın kıyıda köşede kalmış Dundoodle kasabasındaki Baltaşı Malikânesi’ne davet edilir ve o gün hayatı değişir. Büyük amcası Archibald’ın varisi olan Archie, artık McBudge Tatlıları ve Şekerleri şirketiyle birlikte birçok şekerleme dükkânının ve mülkün sahibidir. Meşhur McBudge şekerlemelerinin sahibi olmak özellikle bir çocuk için harika gibi görünse de Archie McBudge kendisini bir görevin beklediğini bilmektedir ve bu maceraya atılmak için de oldukça kararlıdır. Archie, büyük amcası tarafından verilen bu görevi yerine getirirse kendisini daha fabrikadaki ilk gününde karşılaştığı Fliss’in ve diğer varis Bayan Puddingham-Pye’ın kötü sözlerine karşı kanıtlayacaktır. Fliss sonradan bu görevde onun en yakın arkadaşlarından biri olsa da Bayan Puddingham-Pye ve çocukları (Archie’nin deyişiyle Domuzcuklar!) Archie’nin yoluna taş koymak için ellerinden gelen her şeyi yapacaklardır çünkü Puddingham-Pye tüm bu servetin kendisinin hakkı olduğunu düşünmektedir.
Archie’nin canla başla tamamlamak istediği bu görev, büyük amcası Archibald’ın kendisine yazdığı mektupta “esas hazine” diye ifade ettiği, batmak üzere olan McBudge Tatlıları ve Şirketi’ni kurtaracak “gizli malzeme”yle ilgilidir. Archie, bu yolculuğa en başında büyük amcasından kendisine kalmış en neşeli miras olan köpeği Şerbet ve Fliss’le çıksa da sonradan William Macabre, kısaca Billy de bu ekibe katılır. Billy, tuhaf şeylerin yaşandığı Dundoodle kasabasını ve bu tuhaflıkları çok iyi bilmektedir, hatta kendisini bu işlerin uzmanı olarak tanıtır.

Cesur Archie, kurnaz Fliss, tuhaflıklar uzmanı Billy ve sevecen köpek Şerbet, tatlı labirentlerden ejderhalı yollara, perili malikânelerden ıssız göllere kadar birçok olağanüstü mekânda, olağanüstü yaratıkla karşılaşsalar da çıktıkları bu yoldaki her türlü engelle mücadele etmeyi göze alırlar. Bayan Puddingham-Pye ve Domuzcukları da dahil! Acaba serüvenin sonunda bu çeteyi nasıl bir manzara beklemektedir?

David O’Connel’ın çocuklar için yazdığı Çikolata Fabrikasındaki Hayalet isimli bu eseri; sadece sürükleyici serüveni, hayran bırakan çizimleri ve ilginç isimli şekerleriyle değil dostluk, güven ve azim konusunda verdiği derslerle de kıymetli bir kitap. Büyülü Fener Yayınları’nın Dundoodle Gizemleri serisinin diğer kitaplarını da aynı özenle Türkçeye kazandıracağını umuyoruz.