Galatasaray, Avrupa Ligi bileti için hayati anlam taşıyan Beşiktaş maçını, özellikle ikinci yarıdaki etkisiz futboluyla kaybederek rakibinin şampiyonluk yolunu açtı.

Beşiktaş, maçın ilk yarısında sahada yoktu adeta. Aslında Riekerink’in takımı oyunu rakip sahaya yıkmayla pek uğraşmadı, ama uzun süredir görmediğimiz bir işi yapmayı denediler. Orta saha oyuncularının defans hattına yaklaşarak rakibi soktukları kıskaçta kapılan topları hızlı biçimde ileriye taşımak. Hollandalı teknik adam Podolski’nin bu trafik sırasında tek başına yalnız kalacağını biliyordu, bu yüzden alışık olmadığımız ölçüde Sabri’nin Beşiktaş ceza sahası içine çok sık girdiğini gördük. Öyle ki ikinci yarının ortalarında Sabri aynı atak içinde rakip savunmanın arasına 3-4 boş koşu yapıyordu.. Zaten maç içinde de atağın yönüne göre mevkiisi değişiyordu. Ama hem bu ataklarda hem de ikinci yarıda oyundan çıkana kadar Galatasaray ‘ın rakip alandaki pas trafiğini frenleyen oyuncu çoğu zaman Yasin’di. Geçtiğimiz sezonun ikinci yarısında Muslera ve Sneijder ile beraber şampiyonlukta büyük pay sahibi olan futbolcu bu sezon tanınmayacak durumda ve belli ki takımın çok ufak da olsa gelişme gösterdiği son dönemde tamamen yerinde saymış. Hoş o formda olsa bile, Galatasaray’ın hedef adamının olmadığı ve normalde bir uzak forvet olan Podolski’yi, tek başına 9,5 numara gibi oynatmaya çalıştığı maçta, ceza sahası içinde eksiklikler yaşayacağı kesindi.

Beşiktaş 2. yarının başında topu özellikle Quaresma ile kenarlara indirmeyi denedi ve Jose Sosa ile maçı alıp götürecek fırsatları buldu, ama Arjantinli felaket son vuruşlar yaparak Galatasaray’ı oyunda tuttu. Tuttu diyoruz ama aslında son 45 dakika, Arena’daki Galatasaray-Fenerbahçe mücadelesinin 90 dakikasının sıkıştırılmış haliydi adeta. Sarı-kırmızılılar oyundan büyük ölçüde düştüler. Derken Riekerink’i maç sonunda bir nevi mahkum edecek değişiklik geldi. Sneijder’ın kenara gelmesine bir sözümüz yok, ancak tüm tribünlerin karşısında olduğu ve oyun konsantrasyonu yerlerde sürünen Ryan Donk’u sahaya sürmesi büyük bir hataydı. Beşiktaş’ın golünü izlerseniz Donk’un adam kovalamak konusunda nasıl zaafları olan bir oyuncu olduğunu göreceksiniz. Buna Hollandalı torpili diyemeyeceğim, çünkü Donk bu haliyle Hollanda Ligi’ndeki üst düzey bir takımda da forma giyemez.

Galatasaray için Avrupa kupaları yolunda lig kozu artık yok. Antalya’daki kupa finalinde tavşan çıkarmaları gerekiyor.